Beleidsdoel C: Zorgen voor een adequaat beheer in de openbare ruimte van grondwater, hemelwater en afvalwater.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Door een adequaat en duurzaam beheer van grond-, hemel- en afvalwater in de openbare ruimte beschermen wij de volksgezondheid, de leefomgeving en het milieu. Hiervoor streven wij naar een robuust, duurzaam en klimaatbestendig watersysteem, met een goede waterkwaliteit. Door onze ambities voor klimaatbestendigheid te verankeren in de Strategische Samenwerkingsagenda met het hoogheemraadschap van Rijnland (2021.0001877) en in de Uitvoeringsagenda klimaatadapatie (2020.003314 ) voldoen wij aan het landelijkse Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Het Rijk heeft als doel gesteld dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust is ingericht. De gemeentelijk specieke uitwerking van deze ambities borgen wij in het klimaatadaptatiebeleid. Wij willen de bestaande openbare ruimte tot 2050 gefaseerd klimaatbestendig inrichten. Daarnaast streven wij naar een duurzaam, goed beheerbaar afvalwaterstelsel, waarbij wordt voorkomen dat verontreinigd afvalwater in de bodem of in het oppervlaktewater terechtkomt. Door sloten, tochten en vaarten (watergangen) goed te onderhouden houden wij de waterkwaliteit en waterkwantiteit op voldoende niveau. In de paragraaf Lokale heffingen is een berekening van de kostendekkendheid van de rioolheffing opgenomen.

Tabel 53

Omschrijving

Eenheid

Indicator

Bron

Metingen

Prognose

2019

2020

2021

2022

2023

2023

Aantal meldingen van riooloverlast

Aantal

Lokaal

Meldingen Openbare Buitenruimte

1.607

1.617

1.844

1.454

1.9751

< 1.750

  1. Door meer categorieën meldingen bij de meting te betrekken is het aantal meldingen riooloverlast hoger dan de prognose.

Activiteiten

01. De aanleg en het onderhoud van drainage en de monitoring van grondwater ter verbetering van het grondwaterbeheer

02. Het klimaatbestendig maken van de leefomgeving voor wat betreft water

03. Het duurzaam beheren en onderhouden van afvalwaterstelsels en oppervlaktewater (kolken, riolering en gemalen)

04. Het duurzaam beheren van de watergangen en waterbodembeheer

Toelichting

01. De aanleg en het onderhoud van drainage en de monitoring van grondwater ter verbetering van het grondwaterbeheer

Om nadelige gevolgen van de grondwaterstand en wateroverlast, veroorzaakt door hemelwater of een structureel te hoog grondwaterpeil, zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken hebben wij de voorbereiding voortgezet van de aanleg van drainage in de wijk Welgelegen in Nieuw-Vennep.

02. Het klimaatbestendig maken van de leefomgeving voor wat betreft water

Wij hebben op grond van het klimaatadaptatiebeleid voorbereidingen getroffen om bij integrale projecten zoals vervangingen, maar ook bij nieuwbouw, het openbaar gebied zoveel mogelijk klimaatadaptief in te richten. Bijvoorbeeld het aanbrengen van meer berging voor hemelwater in de openbare ruimte om bij hevige regenbuien overmatige overlast voor woningen en vitale infrastructuur te beperken. Voorbeelden van een integraal vervangingsproject waarbij gelijk klimaatadaptieve maatregelen worden getroffen is het vervangingsproject Roekenbos in Hoofddorp,. Het vervangingsproject Lipkensstraat in Hoofddorp wordt een onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak. Wij zijn daarnaast gestart met de voorbereiding van een gebiedsgerichte aanpak in delen van Zwanenburg en Rijsenhout om de leefomgeving in 2050 klimaatadaptief te hebben ingericht.

03. Het duurzaam beheren en onderhouden van afvalwaterstelsels en oppervlaktewater (kolken, riolering en gemalen)

Door de afvalwaterstelsels en het oppervlaktewater te beheren zorgen wij voor de inzameling en het transport van stedelijk afvalwater dat vrijkomt binnen ons grondgebied. Wij hebben in regionaal verband samengewerkt om de kwaliteit van de waterketen te verbeteren. Wij hebben het Gemeentelijk Rioleringsplan Haarlemmermeer 2021-2023 vervangen door het Programma riolering en stedelijk water 2024-2028 (8414039) (PRSW). Het PRSW omvat een integraal plan waarmee wij invulling geven aan de zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater en onze rol in de zorg voor oppervlaktewater, waarbij wij tevens inspelen op klimaatverandering. Het dient tevens als onderbouwing voor de rioolheffing. In de paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen gaan wij nader in op het onderhoud en de vervanging van riolering.

04. Het duurzaam beheren van de watergangen en waterbodembeheer

Wij hebben het dagelijks onderhoud van de watergangen buiten de bebouwde kom uitgevoerd op basis van de legger en de keur (beleidsregels) van het hoogheemraadschap van Rijnland. Wij hebben het onderhoud van gemeentelijke sloten en vaarten gecombineerd met het onderhoud door het hoogheemraadschap van Rijnland om kosten te besparen. Het Beheerplan Watergangen 2020-2023 is een onderdeel geworden van het PRSW. In de paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen gaan wij nader in op het onderhoud en de vervanging van beschoeiing, duikers en stuwen.