Riolering

Om aan de zorgplichten voor afval-, hemel- en grondwater te voldoen, beheren en onderhouden wij het bijbehorende waterstelsel. Verbeteringsmaatregelen en vervangingen van het bestaande rioolstelsel zijn hier een onderdeel van. Hoe wij de riolering onderhouden is opgenomen in het Gemeentelijke rioleringsplan 2021-2023 (GRP) (2020.002929). Wij hebben het Gemeentelijk rioleringsplan Haarlemmermeer 2021-2023 vervangen door het Programma riolering en stedelijk water 2024-2028 (PRSW) (8414039). Het PRSW omvat een integraal plan waarmee wij invulling geven aan de zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater en onze rol in de zorg voor oppervlaktewater, waarbij wij tevens inspelen op klimaatverandering. Het dient tevens als onderbouwing voor de rioolheffing.

Wij inspecteren jaarlijks circa 40 km van de riolering verspreid over de gemeente. Op basis van de inspectieresultaten en een risicoanalyse hebben wij diverse verbeteringsmaatregelen uitgevoerd aan het rioolstelsel. Waar mogelijk bestaan deze uit levensduurverlengende maatregelen. Deze maatregelen zijn minder kostbaar en veroorzaken nagenoeg geen overlast voor inwoners. Levensduurverlengende maatregelen hebben wij toegepast op circa vier kilometer riolering, verdeeld over delen van Graan voor Visch in Hoofddorp, Nieuw-Vennep-West en Zwanenburg Noord-West. Waar het niet mogelijk is om de levensduur van de bestaande riolering te verlengen, vervangen wij de riolering. In de kernen Hoofddorp, Lijnden en Cruquius zijn bijvoorbeeld delen van de riolering hersteld. Wij hebben de vervanging van de riolering voorbereid in integrale projecten samen met de vervanging van de verhardingen, bijvoorbeeld in de Kruisweg/Fortweg en in de Parklaan/Draverslaan in Hoofddorp.

Wij hebben extra aandacht besteed aan het scheiden van afval- en hemelwater (afkoppelen) om de hoeveelheid afvalwater bij de zuivering te verminderen en het zuiveringsproces te verbeteren. In Spaarndam hebben wij bijvoorbeeld de uitvoering van fase 1A van het afkoppelprogramma Spaarndam (het noordwesten van Spaarndam) verder voorbereid. Wij hebben de riolering vervangen, onder andere in het integrale project Roekenbos in Hoofddorp. Het integrale project Lipkensstraat en omgeving in Hoofddorp wordt een onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak. Wij zijn daarnaast gestart met de voorbereiding van een gebiedsgerichte aanpak in delen van Zwanenburg en Rijsenhout, waarbij ook rioleringsmaatregelen worden uitgevoerd. Hierbij worden berekeningen toegepast van het Systeemoverzicht Stedelijk Water (SSW). Dit is een toets van het integrale watersysteem, waarbij wordt bekeken of de verschillende stelsels voldoen aan de vereisten. Waar knelpunten voorkomen, treffen wij maatregelen.