Begraafplaatsen

De gemeente bezit zes gemeentelijke begraafplaatsen. Twee begraafplaatsen liggen in Nieuw-Vennep (de Taxushof en de Lindenhof), twee in Hoofddorp (de Iepenhof en de Wilgenhof), één in Zwaanshoek (de Meerterpen) en één in Spaarnwoude (De Akker Gods).

Bij de actualisering van de beheerplannen voor de Fysieke Leefomgeving voor de periode 2024 tot en met 2028 (10164415) hebben wij het onderwerp begraafplaatsen toegevoegd aan de beheerplannen. Uit de actualisering bleek dat voor het onderhoud van begraafplaatsen structureel extra onderhoudsbudget nodig is (€ 87.000). Dit extra budget is nodig voor het extra water geven van bomen en beplanting vanwege het veranderende klimaat en om de aanblik van de begraafplaatsen te verbeteren na het (bovengronds) ruimen van graven door het egaliseren van de terreinen. Binnen de onderhoudsbegroting is voor deze maatregelen onvoldoende budget. De raad heeft bij de besluitvorming over de beheerplannen ingestemd met deze verhoging van het onderhoudsbudget voor 2024. Voor de jaren na 2024 wordt de verhoging van het onderhoudsbudget afgewogen bij de Voorjaarsrapportage 2024.

Wij hebben de begraafplaatsen op niveau A van het Beheerkwaliteitplan (BKP) beheerd. Dit betekent dat het onderhoud van wegen, paden en groen op het hoogste niveau heeft plaatsgevonden om een goede toegankelijkheid en uitstraling van de begraafplaatsen te bereiken. Wij hebben bomen geplant om de stormschade van dit jaar te compenseren. Tevens hebben wij op de Wilgenhof een parkeerplaats die niet meer werd gebruiikt omgevormd naar groen (ongeveer 150 m2 ) om een meer klimaatbestendige inrichting te krijgen.

Wij hebben de aanwezige natuurwaarden en de biodiversiteit op de begraafplaatsen versterkt door bijvoorbeeld op de begraafplaatsen diverse soorten beplanting te planten en op de Wilgenhof een talud in te zaaien met een bloemenmengsel (ongeveer 2.000 m2). Hiermee worden meer insecten aangetrokken en dat is goed voor de biodiversiteit. Daarnaast hebben wij diverse soorten vogelkasten opgehangen en vleermuiskasten geplaatst en is het ooievaarsnest op de Meerterpen in Zwaanshoek vernieuwd.