Openbaar Groen

Het openbaar groen bestaat uit bomen en groenvlakken (onder andere gazon, heesters, hagen, bosplantsoen). Hoe wij het openbaar groen onderhouden is opgenomen in het Beheerplan bomen en beplanting 2020-2023 (2020.0000724).

De kwaliteit van de bomen wordt gemeten door veiligheidsinspecties. In Tabel 104 zijn de resultaten opgenomen.

Tabel 104

Kwaliteit bomen

Percentage van de gemeentelijke bomen 2019

Percentage van de gemeentelijke bomen 2022 1

Percentage van de gemeentelijke bomen 2023

Voldoende

85,2%

79%

82,2%

Matig

12,5%

19%

12,5%

Slecht

2,1%

1,5%

2,1%

Zeer Slecht

0,2%

0,2%

0,2%

  1. De percentages in deze tabel tellen niet op tot 100%, omdat niet alle bomen worden geinspecteerd. Jonge bomen hoeven bijvoorbeeld nog niet te worden geinspecteerd.

Uit de resultaten van de boomveiligheidsinspectie uit 2023 kan worden geconcludeerd dat het aantal bomen in voldoende staat is toegenomen ten opzichte van de inspectie uit 2022. Daarnaast is het aantal bomen in 'slechte' en ‘zeer slechte bomen’ eveneens toegenomen. De oorzaak hiervan is het droge en warme klimaat van de afgelopen jaren, maar daarnaast kunnen bomen bij extreme buien ook last hebben van een (te) hoge grondwaterstand, waardoor wortels in het water blijven staan. Wij hebben daarom in droge periodes jonge aanplant vaker en langer water gegeven. Bomen van slechte en zeer slechte kwaliteit hebben wij vervangen. Omdat het areaal bomen veroudert, bleek in 2023 meer snoeionderhoud nodig te zijn. Aangezien dit extra onderhoud niet uit het onderhoudsbudget kon worden bekostigd, heeft de raad hiervoor bij de actualisering van de beheerplannen voor de fysieke leefomgeving extra budget beschikbaar gesteld (€ 150.000 in 2024 en € 125.000 in 2025) om dit onderhoud in te lopen. Deze verhogingen worden verwerkt in de Voorjaarsrapportage 2024.

Beplantingen inspecteren wij eens in de vier jaar via de methode NEN 2767 voor kwaliteitsmeting, waarbij de conditiescore van beplantingen wordt bepaald. De geïnspecteerde plantvakken kunnen een conditiescore van 1 tot 6 krijgen (van zeer goed tot zeer slecht). In Tabel 105 is het meest recente beeld van de kwaliteitsmeting openbaar groen opgenomen.

Tabel 105

Conditiescore kwaliteitsmeting openbaar groen

Percentage van de (gemeentelijke) groenvakken 2019

Percentage van de (gemeentelijke) groenvakken 2022

1 (uitstekend)

58%

24%

2 (goed)

26%

10%

3 (redelijk)

5%

23%

4 (matig)

6%

35%

5 (slecht)

4%

7%

6 (zeer slecht)

1%

1%

Uit de inspectie uit 2022 blijkt dat de kwaliteit van het openbaar groen is afgenomen. Net als bij bomen is ook hiervan de oorzaak te zoeken in de afwisseling tussen extreem droge en extreem natte periodes door klimaatverandering. Door de droogte is de grond op bepaalde locaties te sterk verdicht, waardoor het regenwater in een nattere periode niet goed in de grond opgenomen kan worden. Op andere locaties is de bodem juist te vochtig waardoor beplanting verdrinkt. Waar nodig verbeteren wij de grondkwaliteit door verdichting tegen te gaan door de grond open te breken. Ook hebben wij waar nodig bemesting aangebracht en hebben wij beplanting toegepast die beter bestand is tegen een langere droge periode.

Om de leefomgeving te verbeteren hebben wij bomen en beplanting vervangen. Dit heeft veelal plaatsgevonden binnen integrale projecten, waarbij tevens de riolering of de verhardingen worden vervangen. In 2023 hebben wij onder andere de volgende vervangingsprojecten uitgevoerd:

Kern

Straat

Project

Vijhuizen

Buitenhof

Vernieuwen bomen

Halfweg

Min. Cort vd Lindenstraat en Julianastraat

Vernieuwen bomen

Halfweg

Emmaplein/Wilhelminastraat

Vernieuwen bomen en beplanting

Diverse

Diverse locaties, waaronder busbaan Vijfhuizen

Vernieuwen bomen

Hoofddorp

Park Overbos

Verhardingen verwijderd, hier worden in het voorjaar van 2024 nieuwe bomen en beplanting aangebracht

De laatste fase van de vervanging van bomen op de Geniedijk (425 populieren vervangen door iepen en rooien 266 bomen) wordt in 2024 uitgevoerd, vanwege bezwaren tegen de kapvergunning. De vervanging van bomen en beplanting in de Meidoornweg in Badhoevedorp wordt eveneens in 2024 omdat nog geen akkoord is verkregen van de Omgevingsdienst.

De vervanging van bomen en beplanting in de Wethouder Rijkeboerstraat, de Burgemeester van Bruggenstraat en de Teding van Berkhoutweg in Halfweg en in de Söderblomstraat en de Dunantstraat in Hoofddorp zijn een onderdeel van integrale vervangingsprojecten. Omdat deze projecten zijn verschoven zijn de bomen en beplanting hier nog niet vervangen. De bomen in Halfweg worden geplant in 2025 en in de Söderblomstraat en de Dunanstraat in Hoofddorp in 2024.

Als gevolg van een hevige storm op 5 juli 2023 hebben veel bomen schade opgelopen. Circa 200 bomen moesten worden veiliggesteld. De kosten hiervoor en voor het opruimen van omgevallen bomen en afgebroken takken bedroegen € 885.000. Dit budget is toegekend bij de Najaarsrapportage 2023. Herplantkosten voor bomen zijn toegekend in de jaarschijf 2024 van de Vernieuwing Openbare Ruimte (VOR).

De eikenprocessierups bleek dit jaar minder voor te komen in de hele regio. Waar wij deze rups tegen zijn gekomen hebben wij deze verwijderd.