Civieltechnische kunstwerken

Diverse constructies, waaronder kademuren, beweegbare en vaste verkeersbruggen, fiets- en voetgangersbruggen, tunnels, viaducten en steigers, worden gecategoriseerd als civieltechnische kunstwerken. Hoe wij kunstwerken onderhouden is opgenomen in het Beheerplan kunstwerken 2020-2023 (2020.0000724).

Over het algemeen is de conditie van de kunstwerken als goed beoordeeld, met sporadisch voorkomend achterstallig onderhoud. Bij kunstwerken waar achterstallig onderhoud is geconstateerd, is cyclisch onderhoud onvoldoende om het object weer naar een beter conditieniveau te krijgen. Bij deze kunstwerken ligt onze focus op minimale instandhouding, functionaliteit en het voorkomen van kapitaalvernietiging.

Onder de civieltechnische kunstwerken vallen onder andere 494 bruggen en tunnels. De leeftijd van deze objecten neemt toe en zij worden daarbij intensiever gebruikt. Bij de actualisering van het beheerplan kunstwerken is geconstateerd dat daardoor in toenemende mate meer herstelonderhoud nodig is om de civieltechnische kunstwerken veilig en bruikbaar te houden. Daarnaast is de wijze van contractbeheersing intensiever en complexer geworden, wat meer kosten met zich meebrengt. Om de civieltechnische kunstwerken de komende jaren veilig te houden is in het raadsvoorstel Actualisering Beheerplannen Fysieke Leefomgeving 2024-2028 een verhoging van het onderhoudsbudget voor kunstwerken aangevraagd van € 200.000 in 2024, € 300.000 in 2025 en structureel € 400.000 vanaf 2026. Dit betreft de meest essentiële maatregelen om de kunstwerken veilig te houden. Voor het jaar 2024 heeft de raad ingestemd met het extra onderhoudsbudget. Voor de jaren na 2024 wordt de verhoging van het onderhoudsbudget afgewogen bij de Voorjaarsrapportage 2024.

Kunstwerken worden vernieuwd met een investering vanuit de Vernieuwing Openbare Ruimte (VOR), en het streven is om de levensduur verder te optimaliseren door duurzame materialen te benutten.

In 2023 hebben wij de volgende werkzaamheden vanuit de VOR afgerond:

Kunstwerk

Straat

Kern

beweegbare brug

Lisserdijk

Lisserbrug

damwand

Spieringweg

Zwaanshoek

fiets-/voetgangersbrug

Stoholm

Hoofddorp

Verder zijn wij in 2023 gestart met de uitvoering van de volgende projecten vanuit de VOR:

Kunstwerk

Straat

Kern

beweegbare brug

Dennenlaan

Zwanenburg

pont

Aalsmeerderdijk

Rijsenhout

fiets-/voetgangersbrug

Sparresholm

Hoofddorp

kademuur

Polanenkade/Prins Hendrikkade

Halfweg

Daarnaast hebben wij in 2023 de voorbereiding voortgezet van de volgende projecten vanuit de VOR:

Kunstwerk

Straat

Kern

beweegbare brug

Weteringweg

Weteringbrug

fiets-/voetgangersbrug

Liniepad

Vijfhuizen

Tot slot zijn wij in 2023 gestart met de voorbereiding van de volgende projecten vanuit de VOR:

Kunstwerk

Straat

Kern

kademuur

Douglassingel

Schiphol-Rijk