Watergangen

Wij beheren watergangen buiten de bebouwde kom en langs de polderwegen, enkele fortgrachten en diverse vijvers binnen het stedelijke gebied. Hoofdwatergangen, zoals tochten en vaarten, worden door het hoogheemraadschap van Rijnland beheerd. Voor het beheer van watergangen in stedelijk gebied hebben wij een overeenkomst met het hoogheemraadschap afgesloten. In het Beheerplan watergangen 2020-2023 (2020.0000724) is beschreven hoe wij onze watergangen onderhouden. De looptijd van het beheerplan is eind 2023 verstreken. Wij hebben de onderdelen van het beheerplan opgenomen in het programma riolering en stedelijk water (PRSW) (8414039).

Het onderhoud van de watergangen bestond uit het samen met het hoogheemraadschap van Rijnland maaien en uithalen van de gemeentelijke watergangen, het baggeren en het verwijderen van drijfvuil. Het hoogheemraadschap heeft de watergangen binnen de bebouwde kom onderhouden, waaronder het baggeronderhoud, om de watergangen op diepte te houden en de waterkwaliteit in stand te houden.

In lijn met het Besluit bodemkwaliteit (Bbk) 2008 is geprobeerd zoveel mogelijk bagger op de kant te brengen. Bagger die verontreinigd is of technisch niet op de kant kon worden gebracht, is op kosten van het hoogheemraadschap afgevoerd naar een professionele verwerker. De kosten van bagger waarvan wij het vanwege omwonenden of vanwege het bevorderen van de biodiversiteit niet wenselijk vonden dat deze op de kant werd gebracht waren voor onze rekening, omdat wij een ontvangstplicht hebben voor deze bagger. Voor het verwijderen van bagger uit watergangen buiten de kom zijn wij zelf verantwoordelijk. Voor het verwerken van bagger die vrijkomt zowel bij onze eigen werkzaamheden of baggerwerkzaamheden door het hoogheemraadschap, waarvoor wij een ontvangstplicht hebben, beschikten wij over een baggerdepot aan de Rijnlanderweg, tussen de N207 en de A44. Eind 2023 is, op verzoek van het project PARK21 en in het kader van een strategische grondruil, het baggerdepot verwijderd. In 2024 worden elders nieuwe depots gerealiseerd.

Wij hebben de beschoeiing vervangen bij de woonboten aan de Vijfhuizerdijk in Vijfhuizen en de Cruquiusdijk in Cruquius en een drietal duikers aan de Haarlemmerstraatweg te Halfweg (Wethouder Van Essenweg in Halfweg). Daarnaast hebben wij duikers en stuwen op basis van meldingen vervangen.