Openbare verlichting

Het onderhoud van Openbare Verlichting (OVL) is beschreven in het Beheerplan openbare verlichting 2020-2023 (2020.0000724). De kwaliteit van de openbare verlichting is als gevolg van regelmatig onderhoud en vervangingen goed.

Wij hebben de installatieverantwoordelijkheid voor de OVL op grond van de richtlijn NEN 3140 geregeld. Hiervoor hebben wij een Installatieverantwoordelijke, Vakbekwame Personen en Voldoende Onderrichte Personen aangewezen. Daarnaast hebben wij, om aan de installatieverantwoordelijkheid te voldoen, een vijfde deel van de elektrische installaties gekeurd op basis van de leeftijd van deze installaties. Hierdoor voldoen we aan de richtlijnen voor de elektrische veiligheid.

Om energie te besparen is de bestaande verlichting vervangen door ledverlichting in de kernen Nieuw-Vennep, Haarlemmerliede en Halfweg.

Bij het vervangen van het kabelnet kiezen wij ervoor om het kabelnet in eigendom van Liander aan het einde van de levensduur te vervangen door eigen net. Eigen kabelnet leidt tot minder storingen. Storingen die zich wel voordoen, kunnen wij sneller verhelpen. Dit leidt tot minder klachten van inwoners. Het kabelnet is onder andere vervangen in een gedeelte van Nieuw-Vennep West en Halfweg. Daarnaast zijn bestaande en nieuw gerealiseerde meetverdeelkasten slim gemaakt en aangesloten op onze eigen lichtcellen. Hierdoor gaat in gedeeltes van de gemeente het licht altijd op het juiste moment aan en uit. Dit zorgt voor energiebesparing. Op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp zijn de hoge houten lichtmasten vervangen en zijn de lampions op dezelfde locatie voorzien van nieuwe bekabeling en ledverlichting. Tevens is alle defecte verlichting ter plaatse van de 'brug met de gezichten' in Hoofddorp vervangen door ledverlichting die bestand is tegen vandalisme.