Beleidsdoel E: Haarlemmermeer biedt een gezond leefklimaat.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Wij streven naar een gezond leefklimaat voor onze inwoners door de bescherming van de leefomgeving te waarborgen. Dit betekent dat wij ernaar streven dat de lucht, de bodem, het oppervlaktewater en grondwater zo schoon mogelijk zijn. Milieubeheer, bodembescherming en bodembeheer dragen hieraan bij. Wij willen de kwaliteit van de bodem behouden en deze waar mogelijk verbeteren. Daarnaast zorgen we dat er zo beperkt mogelijke hinder is van geluid, licht, geur of magneetvelden.

Activiteiten

01. Het duurzaam beheren van de bodem

02. Het saneren van bodemverontreiniging

03. Rekening houden met gezondheidsbescherming bij de inrichting van de fysieke ruimte

Toelichting

01. Het duurzaam beheren van de bodem

Bagger die is vrijgekomen bij het baggeren van stedelijk water wordt tijdelijk opgeslagen op kavels in gemeentelijk eigendom, om deze na herkeuring indien mogelijk weer te gebruiken in de gemeente. Grond die is vrijgekomen bij het bouwrijpmaken van Quatrebras en een achtergrondwaardekwaliteit (kwaliteit die van nature voorkomt) heeft, is vooruitlopend op de inrichting van het gebied opgeslagen op een kavel in PARK21.

02. Het saneren van bodemverontreiniging

Wij hebben bodemsaneringen uitgevoerd om de bodem geschikt te maken voor het toekomstig gebruik, zoals in het centrumgebied van Badhoevedorp. Ter plaatse van het saneringsgebied IJtochtkade in Zwanenburg zijn extra saneringshandelingen uitgevoerd om de voortgang van de sanering te bespoedigen.

Vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024, hebben wij ons bodembeleid, zoals opgenomen in de Nota Bodembeheer 2022, ingepast in het nieuwe wettelijke stelsel. Ons uitgangspunt hierbij was een beleidsneutrale vertaling van het beleid. De beleidsregels uit de Nota Bodembeheer 2022, die niet van rechtswege zijn opgenomen in het tijdelijk omgevingsplan, zijn opgenomen in het 'Beleidskader bodem onder de Omgevingswet gemeente Haarlemmermeer 2024, hoe omgaan met grondverzet en bodemsanering' en de Beleidsregels bodem onder de Omgevingswet Haarlemmermeer (10207878). Met het wijzigingsbesluit van de Nota Bodembeheer gemeente Haarlemmermeer 2022 is geregeld dat de bodemkwaliteitskaart ook geldig is gebleven na de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

03. Rekening houden met gezondheidsbescherming bij de inrichting van de fysieke ruimte

Bij gezondheidsbescherming richten we ons met name op geluid, lucht(kwaliteit), bodem(kwaliteit), water(kwaliteit) en hittestress, omdat hier de grootste opgaven liggen. Wij hebben ons aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord. In totaal zijn er nu 112 deelnemers: het Rijk, 12 provincies en 99 gemeenten. Samen streven de deelnemende partijen naar een permanente verbetering van de luchtkwaliteit. Wij mobiliseren kennispartners als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD Kennemerland om inzicht te krijgen in de vervuilende bronnen in Haarlemmermeer en waar de grootste verbeteringen mogelijk zijn. Daarnaast is het van belang dat schone lucht en gezondheid worden meegewogen bij ruimtelijke ontwikkelingen en het inrichten van de openbare ruimte. Met deze aanpak wordt ernaar gestreefd om in 2030 minimaal 50% gezondheidswinst uit binnenlandse bronnen te realiseren ten opzichte van 2016. Dit levert gezondheidswinst op voor iedereen én bevordert de landelijke doelstelling om toe te werken naar de advieswaarden voor stikstofdioxide en fijnstof in 2030 van de World Health Organization (WHO).