Beleidsdoel E: Inwoners beschikken over voldoende aantrekkelijke mogelijkheden om te recreëren, bewegen actief en nemen deel aan sport.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Sport

We hebben gewerkt aan een sociaal veilig sportklimaat bij sportverenigingen en -aanbieders zodat zoveel mogelijk inwoners met plezier kunnen sporten en bewegen. Ook hebben we gebruik gemaakt van de buurtsportcoaches uit de nieuwe rijksregeling Brede Regeling Combinatiesfuncties. De buurtsportcoaches hebben invulling gegeven aan de sportprogrammering door het aanbieden van sport en beweegactiviteiten in de wijken en kennismakingslessen op scholen. Ook waren er sportactiviteiten voor meer kwetsbare groepen die geen aansluiting vinden bij reguliere sportgroepen.

Samen met lokale sportverenigingen en maatschappelijke partners is het Sportakkoord II opgesteld. Vanuit het topsportloket zijn talenten en talentprogramma’s ondersteund zodat de talenten zo lang mogelijk in Haarlemmermeer kunnen blijven sporten.

Recreatie

Voor de ontwikkeling van recreatiegebieden en recreatieve verbindingen hebben we met prioriteit gewerkt aan het voltooien van de lopende groenprojecten (zoals Boseilanden, deels nog de oude opgave uit de Vinexperiode), aan PARK21 (waar ook nog een VINEX-opgave voor geldt), aan het herinrichten en versterken van bestaande groengebieden zoals de Staatsbosgebieden, enkele deelgebieden van het Recreatieschap en de gemeentelijke recreatiegebieden Haarlemmermeerse Bos en Toolenburgerplas en aan het completer en robuuster maken van de recreatieve, ecologische verbindingen. Voor de cofinanciering van deelprojecten in het Recreatieschap en PARK21 hebben we in regionaal verband een aanvraag Regio Deal Brede Welvaart opgesteld en ingediend. Daarnaast hebben we ingezet op het realiseren van nieuw groen, in eerste instantie op gemeentelijke gronden, zoals bij Abbenes, Hoofddorp en Zwanenburg-west als onderdeel van de groenstructuur en, voor de langere termijn, planvorming voor de aanleg van nieuw bovenplans groen op nog te verwerven gronden, ten behoeve van de nieuwe woningbouwontwikkelingen.

Toerisme en evenementen

Toerisme is belangrijk voor de werkgelegenheid in de gemeente en biedt tevens een interessant aanbod voor de inwoners. Toerisme moet bijdragen aan een verbrede keuze aan vrijetijdsactiviteiten en -voorzieningen voor inwoners en aan de opgaven die we in onze gemeente hebben. We zien toerisme ook als een middel om het leef- en het vestigingsklimaat te versterken. Toerisme draagt namelijk bij aan het in stand houden van de voorzieningen in de kernen en is een stimulans voor de detailhandel en de horeca. In 2023 hebben we ons gericht op de volgende doelgroepen: inwoners, regionale bezoekers, zakelijke bezoekers, internationale bezoekers (Amsterdam bezoeken, Holland Zien) en evenementenbezoekers.

Activiteiten

01. Zorgen voor toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod

02. Zorgen voor de realisatie en efficiënt beheer van gemeentelijke sportaccommodaties

03. Zorgen voor ondersteuning van sportverenigingen en beweegaanbieders

04. Zorgen voor ondersteuning van talentontwikkeling

05. Uitvoeren van de Visie Landschap en Recreatie, het beleid Toerisme, evenementen en promotie Haarlemmermeer

06. Voorbereiden van recreatie deelprojecten in PARK21, uitvoering van de overgenomen projecten van Stichting Mainport en Groen en voorbereiden groen- en recreatieprojecten bij Abbenes, Hoofddorp en Zwanenburg

Toelichting

01. Zorgen voor toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod

Onze inwoners werden aangemoedigd om meer te sporten en te bewegen. Team Sportservice Haarlemmermeer stimuleerde jeugd en jongeren met kennismakingslessen, sport- en beweegactiviteiten in wijken en door vakantieactiviteiten te organiseren. In samenwerking met maatschappelijke organisaties is het Haarlemmermeers Sportakkoord II opgesteld. Hieruit zijn dit najaar nieuwe beweegactiviteiten ontstaan gericht op kwetsbare doelgroepen. De regiocoördinator aangepast sporten ondersteunde verenigingen bij het aanbieden van aangepast sporten en hielp inwoners met een beperking of chronische aandoening bij het zoeken naar een geschikte sport- of beweegactiviteit. In 2023 zijn we gestart om hulpmiddelen uit te lenen aan sporters met een beperking. Via Uniek Sporten kunnen mensen met een mobiliteitsbeperking nu gratis sporthulpmiddelen uitproberen voor maximaal vier maanden. Met het verstrekken van subsidies vanuit de subsidieregelingen verenigingsondersteuning sport en compensatie verhoging onroerendezaakbelasting sportorganisaties, is bijgedragen aan het betaalbaar houden van basissporten.

02. Zorgen voor de realisatie en efficiënt beheer van gemeentelijke sportaccommodaties

De huur- en exploitatieovereenkomst met Sportcomplex Koning Willem-Alexander (SKWA BV) is aangepast en verlengd tot en met 2028. Een gevolg van de nieuwe overeenkomst is dat het huurtarief voor verenigingen bij SKWA BV en Sportfondsen Haarlemmermeer met 20% is verlaagd. We hebben gebruik gemaakt van de rijkssubsidieregeling Meerkosten Energie Openbare Zwembaden.
Om inzicht te krijgen in de toekomstige vraag naar sportvoorzieningen is aan het Mulier instituut de opdracht gegeven voor een nieuw behoefteonderzoek sportaccommodaties.
In 2023 is extra geïnvesteerd in de veiligheid van de turnhal in SKWA, omdat het door het intensieve gebruik de toestellen eerder waren afgeschreven dan verwacht. Voor de nieuw te bouwen sporthal in Lincolnpark is het aanbestedingstraject gestart. Bij de buitensportaccommodaties zijn drie kunstgrasvelden (voetbal en hockey) gerenoveerd. Bij het hockeyveld is gekozen voor een watervrij veld. Dit is een innovatief nieuw type kunstgrasveld. Met Sport Combinatie Pancratius Badhoevedorp ’22 zijn afspraken gemaakt over het verplaatsen van de sportvelden. De sportvereniging gaat verhuizen naar Sportpark De Veldpost in Badhoevedorp.

03. Zorgen voor ondersteuning van sportverenigingen en beweegaanbieders

Met steun van verenigingsondersteuners van Team Sportservice Haarlemmermeer zijn sportverenigingen geholpen bij diverse vraagstukken die spelen bij verenigingen. Veel aandacht is uitgegaan naar het beleid rondom een veilig sportklimaat. 23 verenigingen voldoen nu aan de Haarlemmermeerse richtlijn. Voor vertrouwenscontactpersonen van verenigingen is een opleiding georganiseerd. Vanuit de clubkadercoaching worden vier verenigingen ondersteund bij het opleiden van hun trainers en coaches. Daarbij stond het creëren van een positief een veilig sportklimaat centraal. Met nieuwsbrieven en enkele bijeenkomsten zijn verenigingen geïnformeerd over de belangrijkste ontwikkelingen en (ondersteunings-) maatregelingen. Vanuit de open club gedachte zijn nieuwe maatschappelijke activiteiten ontstaan op een sportcomplex. Vanuit een samenwerking tussen sport en onderwijs hebben bijvoorbeeld leerlingen stage gelopen in een sportkantine voor het behalen van hun hygiëne diploma.

04. Zorgen voor ondersteuning van talentontwikkeling

In 2023 telt Haarlemmermeer 87 talenten en topsporters met een officiële NOC*NSF status. Vanuit het Topsportloket zijn talenten, talentensportverenigingen, trainers/coaches en ouders ondersteund om talenten te faciliteren in hun weg naar de topsport. Hiertoe zijn tien bijeenkomsten georganiseerd die elk door circa 25 deelnemers zijn bezocht. Thema’s waren bijvoorbeeld voeding, doping en mentale weerbaarheid. De topsportcoördinator van het topsportloket Haarlemmermeer adviseert het bedrijvennetwerk Topsupport in de ondersteuning van talenten. Ook zijn in 2023 weer circa 200 topsportmedailles uitgereikt aan Haarlemmermeerders die minimaal Nederlands Kampioen zijn geworden in hun tak van sport.

05. Uitvoeren van de Visie Landschap en Recreatie, het beleid Toerisme, evenementen en promotie Haarlemmermeer

In 2023 zijn verschillende uitvoeringsactiviteiten ter hand worden genomen, voortvloeiend uit de Visie Landschap en Recreatie (2022). Onder meer voor de verbeteringen van de staatsbosgebieden in zuidwest en noord Haarlemmermeer zijn met Staatsbosbeheer plannen voor een kwaliteitsimpuls opgesteld waarvan de uitvoering is gestart in 2023 en gefaseerd zal worden voltooid in 2024-2025. Met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Purmerend, Diemen, Amsterdam en Staatsbosbeheer is gewerkt aan een structurele oplossing voor de bekostiging van de tekorten in de beheergelden tekorten van Staatsbosbeheer in de MRA. Met het Recreatieschap Spaarnwoude Park is gewerkt aan plannen voor de vernieuwing en revitalisering van deelgebieden gelegen in Haarlemmermeer, zoals de Groene Weelde, Houtrak en Plesmanhoek. Met de provincie en buurgemeenten is een visie en projectenplan opgesteld voor de versterking van de groenblauwe Westeinderscheg.

In samenhang met de planontwikkeling van woningbouw in de westflank Haarlemmermeer is voor het beoogde nieuwe bovenplans groen en de natuurverbindingen daar een landschappelijk inpassingsplan opgesteld.
Aan de verschillende initiatieven van ontwikkelaars van zonnepaneelprojecten in het 'Zonnecarré’ ten noorden van Hoofddorp, zijn eisen gesteld ten aanzien van de inpassing en aanleg van ecologische verbindingen en recreatieve voorzieningen en zijn de voorgelegde plannen hierop getoetst.
Het regionale, bewegwijzerde wandelnetwerk is in februari 2023 in Haarlemmermeer volledig gerealiseerd opengesteld. Voor het al sinds 2011 bestaande fietsnetwerk is een actualiseringsplan opgesteld waardoor na uitvoering een aantrekkelijk vernieuwd routenetwerk in 2024 zal zijn gerealiseerd dat ook gebruik maakt van de in afgelopen jaren nieuw aangelegde paden en recreatiegebieden.

We hebben ons ingezet op het verbreden van het aanbod aan vrijetijdsactiviteiten en -voorzieningen in onze gemeente, zodat meer beleving ontstaat voor het groeiend aantal inwoners en bezoekers. In 2023 zijn we voortvloeiend uit de Visie Toerisme, Evenementen en Promotie (2020), een samenwerking aangegaan met Event Park Amsterdam, het convention bureau voor Haarlemmermeer, met als doel het bevorderen van het zakelijk toerisme in de diverse venue’s en hotels in de gemeente. Er is medewerking verleend aan de uitbreiding van de verhalenpalen. In samenwerking met Schiphol en Koninklijke Horeca Nederland heeft onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijkheid voor het realiseren van een gezamenlijk Hotelshuttle busvervoersysteem voor de Schipholhotels. Op basis hiervan worden in 2024 vervolgstappen gezet om deze zero- emissieshuttle in 2027 operationeel te hebben. In 2023 is veel aandacht uitgegaan naar het in de markt zetten van de portal VisitHaarlemmermeer, het promotiemiddel van de gemeente voor bewoners en bezoekers. Regionaal vindt samenwerking plaats op het gebied van toerisme en evenementen in de MRA. In 2023 is een nieuwe strategie toerisme voor de MRA vastgesteld, waarbij rekening is gehouden met de beperking die de gemeente Amsterdam op het toerisme wil, terwijl in de regio, waaronder Haarlemmermeer, nog ruimte is voor gestuurde groei. Daarnaast werkt de gemeente samen met diverse gemeentes en de provincies Noord- en Zuid-Holland in de “Hollandse Plassen”. In 2023 lag de nadruk vooral op het verbeteren van de promotie en marketing van de verschillende waterplassen en de waterverbindingen.

Met het Recreatieschap en diverse non-profit en commerciële organisatoren is samengewerkt voor het behouden en uitbreiden van een gevarieerd, aantrekkelijk publieksevenementen aanbod in onze gemeente. In het recreatiegebied waar Mysteryland plaatsvindt is de, samen met andere partijen gerealiseerde, duurzame vaste stroomvoorziening, met succes voor het eerst bij de editie 2023 van Mysteryland in gebruik genomen. Door de lokaal opgewekte groene stroom te gebruiken in plaats van dieselgeneratoren, is een vermindering van de CO2 uitstoot van ongeveer 195 ton bereikt. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van circa één miljoen autokilometers. Er hebben ruim 300 kleine en grote (commerciële) evenementen plaatsgevonden, waarvan er ruim 16 mede mogelijk zijn gemaakt door middel van een subsidiebijdrage. Bij elkaar zijn het vele honderdduizenden bezoeken geweest.

06. Voorbereiden van recreatie deelprojecten in PARK21, uitvoering van de overgenomen projecten van Stichting Mainport en Groen en voorbereiden groen- en recreatieprojecten bij Abbenes, Hoofddorp en Zwanenburg

In 2023 is het bestemmingsplan voor PARK21 vastgesteld. Er zijn door bewoners enkele zienswijzen ingediend, die in 2024 bij de Raad van State zullen worden behandeld. Er is verder onder meer gewerkt aan de definitieve ontwerpen voor de deelgebieden Groot-Vennep, Park-Evenementengebied en Flumen waarvan de gronden in ons eigendom zijn. Voor Mainport en Groen zijn voor het deelproject Nieuwe Meer samen met bewoners ideeën en plannen ontwikkeld en is een mozaïekpad aangelegd. De overige projecten zullen in 2024 worden uitgevoerd. De aanleg van het westelijk deel van de recreatieve en ecologische zone Veldpost ten zuiden van de Schipholweg te Badhoevedorp, is grotendeels voltooid.

Er zijn voor elk van de geplande groengebieden Zwanenburg-West, Dorpsbos Abbenes en Groene Carré Zuid schetsplannen opgesteld. In Zwanenburg en Abbenes zijn goed bezochte inspraakbijeenkomsten over de ontwerpplannen gehouden. In het gebied Toolenburgerplas en het Haarlemmermeerse Bos zijn intensief gebruikte sport- en speelvoorzieningen vernieuwd. In het Haarlemmermeerse Bos is verder onder meer (na opheffing van de particuliere paardenrenbaan) het terrein nieuw ingericht met openbare paden, waterlopen, kruidenrijk grasland en struik- en bomenbeplanting. Er is een plan opgesteld voor de vernieuwing van de verouderde, en niet voor rolstoelers bruikbare, toiletgebouwen bij de zwemgelegenheden in het bos. De aanleg van het nieuwe recreatiegebied Vliegerweide in Nieuw-Vennep is voltooid. In het bestaande Groene Carré gebied bij Hoofddorp zijn met een donateur extra bomen aangeplant en in Park Zwanenburg is de volgende fase van een geboortebomenbos geplant.