Beleidsdoel D: Inwoners nemen deel aan een breed aanbod van culturele activiteiten en maken kennis met de culturele historie van de Haarlemmermeer, waarvoor wij het cultureel erfgoed behouden.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

In 2023 hebben we volop ingezet om ons bijzondere culturele erfgoed in de schijnwerpers te zetten. We hebben acht nieuwe monumenten aangewezen en subsidies verleend aan organisaties en monumenteneigenaren die zich inzetten voor het behoud en de zichtbaarheid van erfgoed. Bewoners hebben deel kunnen nemen aan allerlei activiteiten rondom ons erfgoed, zoals bijvoorbeeld het Open Monumentenweekend.

In 2023 had de cultuursector te maken met na-ijleffecten van de coronacrisis, stijgende energiekosten en inflatie. Ook in 2023 bleven we zoeken naar mogelijkheden voor instellingen die het zwaar hadden. De culturele sector heeft zich ook in 2023 flexibel, innovatief en creatief opgesteld. De organisaties werken er hard aan om weer een stijgende lijn in bezoekersaantallen te realiseren.

Activiteiten

01. Implementeren actualisatie cultuurbeleid 2021-2024, als onderdeel van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap’

02. Stimuleren cultureel ondernemerschap

03. Uitvoering Programma Beeldende Kunst en Vormgeving

04. Implementatie uitvoeringsprogramma conform de visie 'Erfgoed omarmen en beleven 2020-2030'

Toelichting

01. Implementeren actualisatie cultuurbeleid 2021-2024, als onderdeel van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap’

Na een interne reorganisatie ging Het Cultuurgebouw Haarlemmermeer verder als één organisatie, Cpunt. Dit had gevolgen voor de inrichting van ons Programma van Eisen voor Cpunt.
We hebben deelgenomen aan het programma Kunst, Cultuur en Erfgoed van de Metropoolregio Amsterdam.
Binnen de museale structuur is er eind 2023 bereikt dat de bouw van het Cruquius Paviljoen van start kan gaan. Na het besluit om de bibliotheek in Nieuw-Vennep te verhuizen naar het nieuw te bouwen ‘Marktgebouw’ is de ontwerpfase van het nieuwe gebouw gestart. Voor de afstemming hierover tussen de ontwikkelaar, de gemeente en de gebruiker (bibliotheek) is een bouwprojectmanager aangetrokken. Daarnaast zijn in 2023 onderzoeken gestart naar het samenvoegen van het gebouw ‘Harmonieplein’ (cultureel centrum), het Ontmoetingscentrum en de seniorenactiviteiten in Nieuw-Vennep.

02. Stimuleren cultureel ondernemerschap

In het kader van het stimuleren van cultureel ondernemerschap bij onze culturele organisaties hebben we in september in Fort bij Vijfhuizen een inspiratiesessie over het thema ‘cultureel ondernemerschap’ georganiseerd voor het gehele Haarlemmermeerse culturele veld. De aanwezige organisaties hebben enthousiast gereageerd op deze sessie die ook een netwerkcomponent had. Na afloop kregen de organisaties ook de mogelijkheid aangeboden om op een later moment deel te nemen aan een adviesgesprek over fondsenwerving of andere onderwerpen gerelateerd aan cultureel ondernemerschap.

03. Uitvoering Programma Beeldende Kunst en Vormgeving

Vanuit de wens om te komen tot een gefaseerde uitbreiding van het huidige bestand aan kunstobjecten zijn er in 2023 voorbereidingen getroffen voor de realisatie van een groot kunstwerk langs de Drie Merenweg in Hoofddorp. Eind 2023 is de omgevingsvergunning voor dit kunstwerk verleend. Ook zijn de voorbereidingen voor de realisatie in 2024 van een lichtsculptuur bij het Fort bijHoofddorp voortgezet. Voor een aan de Stelling van Amsterdam/Geniedijk gerelateerd kunstproject bij station Hoofddorp is verder onderzoek uitgevoerd. In Haarlemmerliede zijn voorbereidingen getroffen voor de plaatsing van een sculptuur in 2024. Om de zichtbaarheid van onze kunstobjecten te vergroten, hebben we in 2023 verder gewerkt aan het digitaal toegankelijk maken van ons erfgoed door middel van een online Kunst- en Monumentenkaart. De Klankbordgroep Beeldende Kunst in de Openbare Ruimte is betrokken bij de uitvoering van het programma.
Naar aanleiding van de motie 'Street Art fleurt op' is onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor de toepassing van streetart op in eerste instantie gemeentelijk vastgoed. Dit onderzoek heeft enkele concrete opties opgeleverd, die in 2024 verder worden uitgewerkt.

04. Implementatie uitvoeringsprogramma conform de visie 'Erfgoed omarmen en beleven 2020-2030'

In 2023 werkten we aan de instandhouding van ons erfgoed. Zo hebben we een aantal gebouwen als gemeentelijk monument aangewezen, onder andere een voormalige directeurswoning in Hoofddorp en de Van Amersfoordtschool in Badhoevedorp. We hebben subsidies verleend aan eigenaren voor het onderhoud van hun monumenten, zoals het rijksmonumentale Stoomgemaal in Halfweg. Ook verleenden we subsidie voor projecten waarin bewoners en bezoekers erfgoed konden beleven, zoals de nieuwe verhalenpalen van Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Ten slotte organiseerden we de jaarlijkse Open Monumentendag en de Monument van het Jaar verkiezing, waarbij veel verschillende monumenten door de hele gemeente toegankelijk waren voor een breed publiek. In 2023 was het Pomphuisje het monument van het jaar.