Beleidsdoel D: Inwoners nemen deel aan een breed aanbod van culturele activiteiten en maken kennis met de culturele historie van de Haarlemmermeer, waarvoor wij het cultureel erfgoed behouden.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Naast wonen, werken, sport en recreëren is een goed cultureel aanbod een essentiële pijler voor het maatschappelijke belevingsniveau van Haarlemmermeer. Wij voeren een cultureel programma uit dat aansluit bij onze inwoners, ondernemers en bezoekers. Een actief cultuurbeleid met een uitvoeringsprogramma dat ervoor zorgt dat zij nu en in de toekomst met plezier in onze gemeente wonen, werken en verblijven.

Wij zetten ons in voor een cultureel programma dat aansluit bij onze inwoners, ondernemers en bezoekers. De culturele instellingen vormen een belangrijk onderdeel van de algemene voorzieningen in de sociale basisinfrastructuur. In deze basisinfrastructuur leggen we verbindingen tussen cultuur, zorg, welzijn en sport waardoor samenhangende arrangementen ontstaan die preventiegericht zijn. We werken hierbij samen met een breed en gevarieerd palet aan culturele instellingen.

Ook 2021 is voor de cultuursector een heel bijzonder jaar geweest. De beperkende maatregelen in verband met de coronacrisis waren nog niet voorbij. Dit betekende sluiting of beperkte en aangepaste openstelling voor een groot deel van het jaar. Ook in het afgelopen jaar bleven we zoeken naar de mogelijkheden voor financiële bijdragen voor instellingen die het zwaar hadden. Door het provinciaal noodfonds sociale infrastructuur en de inzet van de extra middelen die wij ter compensatie van de coronacrisis van het Rijk ontvingen, waren we in staat de instellingen te ondersteunen. De culturele sector heeft zich ook in 2021 flexibel, innovatief en creatief opgesteld. Er werd steeds gezocht naar de mogelijkheden en de activiteiten werden georganiseerd binnen de actuele maatregelen.

Activiteiten

01. Implementeren actualisatie cultuurbeleid 2021-2024, als onderdeel van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap’

02. Stimuleren cultureel ondernemerschap

03. Uitvoering Programma Beeldende Kunst en Vormgeving

04. Uitvoeringsprogramma opstellen conform de speerpunten uit de visie 'Erfgoed omarmen en beleven'

Toelichting

01. Implementeren actualisatie cultuurbeleid 2021-2024, als onderdeel van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap’

We hebben de evaluatie van het cultuurbeleid ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap (2017-2020)’ gehouden. Dit vormde de basis voor de actualisatie van het cultuurbeleid “Cultuur in 2025; actualisatie en evaluatie cultuurbeleid 2021-2024”. Hierbij zijn zeven accenten vastgesteld, waar we ons met de culturele partners op gaan richten.

Voor Het Cultuurgebouw stond versterking van de spilfunctie centraal. Omdat het reserveniveau van Het Cultuurgebouw niet toereikend is, bevindt Het Cultuurgebouw zich nog in toezicht niveau ‘code oranje’. We monitoren de financiële ontwikkeling en zijn in gesprek om de financiële positie te verbeteren en tegelijk om te gaan met de financiële uitdagingen die de coronacrisis geeft.

De bibliotheek ontwikkelde zich tot een bibliotheek die midden in de maatschappij staat. Voor de vestiging in Nieuw-Vennep ligt er een integraal plan voor toekomst bestendige huisvesting voor Pier K en de bibliotheek samen met andere sociaal/maatschappelijke partners.

We hebben deelgenomen aan het programma Kunst, Cultuur en Erfgoed van de Metropoolregio Amsterdam. De regionale samenwerking is van waarde onder andere vanwege de coronacrisis door het provinciaal noodfonds sociale infrastructuur. Wij hebben een aanvraag toegekend gekregen voor Haarlemmermeermuseum De Cruquius, theater De Meerse en poppodium Duycker van Het Cultuurgebouw. De provincie draagt hiervan 65% bij en wij 35%. Zie het hoofdstuk Coronacrisis.

02. Stimuleren cultureel ondernemerschap

In 2021 hebben we een inventarisatie gedaan bij een aantal culturele instellingen met betrekking tot cultureel ondernemerschap. Het doel hiervan was inzicht te krijgen in de mate waarin instellingen cultureel ondernemerschap inzetten om eigen middelen te realiseren. Daarnaast wilden we een beeld krijgen of en welke belemmeringen en beperkingen de instellingen ondervonden met betrekking tot het cultureel ondernemerschap. Organisaties geven al volop en op verschillende wijze vorm aan cultureel ondernemerschap. Door de coronacrisis is het uitbreiden van de verdiencapaciteit van organisaties echter vrijwel tot stilstand gekomen. Organisaties hebben nog steeds hun eigen verantwoordelijkheid voor de inrichting van hun exploitatie, maar wij gaan na wat haalbaar is om hun eigen inkomsten te verhogen.

03. Uitvoering Programma Beeldende Kunst en Vormgeving

Aan het museumplatform nemen alle musea uit onze gemeente deel waarbij samenwerking en kennisuitwisseling het hoofddoel zijn.

Door de ombuigingen die zijn vastgesteld is door de raad besloten om het IDA beeld in PARK21 niet te realiseren. Er zijn voorbereidingen getroffen om een ‘Dreamcourt’ (kunstwerk op een sportveld) te realiseren in 2022. Ook is een sculptuur van kunstenaar Piet Warffemius aangekocht. Op de toneeltoren van Het Cultuurgebouw is een 'streetart' kunstwerk aangebracht. De Klankbord Groep Beeldende Kunst heeft via advies een concrete bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van bovenstaande. Tenslotte is er een kunstbank onthuld in ‘Het Oude Buurtje' in Hoofddorp.

Beeldende Kunst en Vormgeving-gelden werden ingezet voor professionaliseringsslagen bij het Kunstfort Vijfhuizen, onder andere voor marketing, publiciteit en educatie. Kunstfort Vijfhuizen heeft digitalisering verder geïntensiveerd, waardoor zij zich regionaal en nationaal verder konden profileren.

04. Uitvoeringsprogramma opstellen conform de speerpunten uit de visie 'Erfgoed omarmen en beleven'

In ons erfgoedbeleid stellen wij ons ten doel de cultuurhistorische waarden van Haarlemmermeer te behouden en zichtbaar te maken, draagvlak te creëren en de identiteit te versterken. De Ringvaart Ringdijk is een landschappelijke drager van die identiteit. Er zijn negen verhaallijnen opgesteld. Samen vertellen ze het hele verhaal van het ontstaan en de ontwikkelingen van de Ringdijk en Ringvaart. Er zijn zeven nieuwe gemeentelijke monumenten aan de Ringvaart en Ringdijk aangewezen, die elk symbool staan voor een deel van het verhaal van dit gebied. Tevens is ook het paviljoen Haarlemmermeerse bos en schoorsteen en ketelhuis in Rijsenhout als monument aangewezen.

Tijdens de Open Monumentendag was er een afgeslankt programma. De prijs voor Monument van het jaar is dit jaar uitgereikt in het Gemaal van Halfweg, de winnaar van vorig jaar. Dit jaar was de winnaar de Oranje-Nassau school in Badhoevedorp.

Voor het Haarlemmermeermuseum De Cruquius stond het afgelopen jaar in het teken van de opstelling en verfijning van de plannen voor de nieuwbouw. Onder begeleiding van een externe expert is het Voorlopig en Definitief ontwerp opgesteld.

Het Fort bij Hoofddorp heeft in de gelimiteerde periode dat ze open konden een aantal culturele activiteiten georganiseerd, onder andere in samenwerking met Poppodium Duycker. Verder is intensief gewerkt aan de verdere interne en externe afwerking en aankleding van het fort zoals een lichtkunstwerk in de fortgracht.

Voor het Fort bij Aalsmeer is gewerkt aan plannen voor restauratie en herhuisvesting van museum Crash. Er zijn vergevorderde gesprekken met Stadsherstel die de restauratie en exploitatie van dit fort verder vorm gaat geven.

Het Nederlands Transport Museum profileerde zich in 2021 met bijzondere exposities, zoals over Nederlandse luchtvaartpioniers. Verder werkte het museum aan een verhuisplan, omdat zij het huidige terrein in Nieuw-Vennep moet verlaten.

Op het gebied van Erfgoededucatie wordt nauw samengewerkt door diverse organisaties.