Beleidsdoel C: Inwoners nemen in hun buurt of kern, actief deel aan de samenleving.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Wij stimuleren inwoners, jong en oud, om prettig en zelfstandig te leven in hun woonomgeving en een actieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Activiteiten en diensten worden op maat in wijken en kernen aangeboden, gebruikmakend van een uitgebreid en divers netwerk van sociaal-culturele accommodaties. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van jong tot oud zelf initiatief nemen, vrijwilligerswerk doen alsmede gevraagd en ongevraagd het gemeentebestuur adviseren over zaken die zij belangrijk vinden.

Activiteiten

01. Zorgen voor en exploiteren van sociaal-culturele accommodaties

02. Zorgen voor een breed aanbod van sociaal-culturele activiteiten

03. Voortzetten Lokale Inclusie Agenda

04. Stimuleren en ondersteunen van vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet

05. Bevorderen van inwonersinitiatieven en sociale samenhang in de wijk

06. Stimuleren van jeugdparticipatie

07. Stimuleren van talent- en sociale ontwikkeling bij kinderen, tieners en jongeren

08. Voorkomen en verminderen van jeugdoverlast en -criminaliteit

09. Uitvoering geven aan de nota Spelen, sporten en ontmoeten in de buitenruimte

10. Bevorderen van integratie van diverse doelgroepen in de samenleving

11. Ondersteunen van mantelzorgers en het bieden van respijtzorg

12. Het aanpakken en verminderen van eenzaamheid

Toelichting

01. Zorgen voor en exploiteren van sociaal-culturele accommodaties

In 2021 zijn de dorpshuizen en wijkcentra niet optimaal gebruikt vanwege de aangescherpte en veranderende coronamaatregelen. Het jaar is gestart met een lockdown. Tijdens de lockdown lag het activiteitenprogramma in de dorpshuizen, wijk- en jongerencentra grotendeels stil. Activiteiten voor de kwetsbaren mochten doorgang vinden, zoals dagbesteding. Vanaf mei werden de coronamaatregelen langzamerhand versoepeld voor de sport, kunst en culturele activiteiten. Na de zomer werd het coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht voor de horeca, binnensport, kunst en culturele activiteiten. Dit had ook deels gevolgen voor de dorpshuizen en wijkcentra. De veranderende coronamaatregelen zorgden soms voor verwarring, onbegrip en irritaties bij de bezoekers. De bezoekers van de sociaal-culturele accommodaties hebben behoefte aan ontmoeting en sociaal-culturele activiteiten, maar door de beperkingen is het lastig om aan deze behoefte te voldoen. Aan het einde van het jaar is er weer een lockdown ingegaan en waren alle sociaal-culturele activiteiten niet meer toegestaan. Voor de kwetsbare inwoners en de jongeren tot en met 17 jaar mocht een uitzondering worden gemaakt.

In juni 2020 is het Integraal Accommodatieplan (IAP) geamendeerd door de raad vastgesteld. In februari 2021 is het Beoordelingskader Maatschappelijke Voorzieningen Integraal Accommodatieplan door de raad vastgesteld. In de uitvoering van de werkwijze van het IAP gaan we na hoe maatschappelijk vastgoed zo optimaal mogelijk ingezet kan worden voor maatschappelijke activiteiten. Gestart is met de wijkanalyse in Nieuw-Vennep centrum. Ook is er een analyse uitgevoerd in Rijsenhout en een tussentijdse evaluatie gedaan.

02. Zorgen voor een breed aanbod van sociaal-culturele activiteiten

Voor senioren zijn vanwege de coronacrisis ook in 2021 deels (met voorwaarden) activiteiten georganiseerd. De meeste seniorenverenigingen hebben een afweging gemaakt welke activiteiten wel en niet konden worden opgestart. Seniorenverenigingen hebben, evenals vele andere vrijwilligersorganisaties, moeite om voldoende vrijwilligers te vinden en behouden om de activiteiten te organiseren voor hun achterban.

Diverse organisaties hebben na de verschillende lockdowns de sociaal-culturele activiteiten gericht op ontplooiing, ontspanning en ontmoeting zoveel mogelijk steeds weer gestart. De maatschappelijke organisaties hebben op creatieve wijze digitaal verbinding weten te behouden met de inwoners. Door het organiseren van activiteiten stimuleren we het meedoen aan de samenleving en verminderen we eenzaamheid en sociale uitsluiting.

03. Voortzetten Lokale Inclusie Agenda

In het afgelopen jaar bestond de uitvoering van het VN Verdrag Handicap in Nederland vijf jaar. Landelijke rapporten lieten een gemengd beeld zien van de effecten ervan. De positie van mensen met een beperking was niet over de hele linie verbeterd, soms zelfs verslechterd. Haarlemmermeer toonde goede resultaten als het gaat om het betrekken van ervaringskennis van inwoners met een beperking bij beleid en uitvoering. Ook signalen van inwoners drongen beter in de organisatie door, en in beleidsvorming in het ruimtelijk domein (wonen, maatschappelijk vastgoed, openbare ruimte, openbaar vervoer, Omgevingswet) keert het belang van fysieke toegankelijkheid vaker terug. De gemeente bleef zich inzetten voor onder meer inclusieve dienstverlening (Project Betere Brieven, toegankelijke gemeentelijke website, bekendheid van cliëntondersteuning en de aanpak van laaggeletterdheid) en toegankelijke verkiezingen. In het kader van het nieuwe speelruimtebeleid dat in juni is vastgesteld, vormde zich een hecht netwerk van partners die willen bijdragen aan het concept van SamenSpelen, met enkele SamenSpeeldagen bij Jeugdland Nieuw-Vennep als resultaat.

In 2021 konden de Alzheimer cafés helaas niet fysiek worden gehouden. Ook intern zijn de dementie trainingen stilgelegd. Met Alzheimer Nederland is gekeken welke stappen nog gezet kunnen worden. Gemeente Haarlemmermeer draagt het predicaat Dementievriendelijk en blijft hier nadrukkelijk aandacht aan besteden.

In het kader van de Regenboogagenda hesen we een aantal keer de Regenboogvlag om actuele gebeurtenissen te onderstrepen, zoals het twintigjarig jubileum in Nederland van de huwelijksvoltrekking tussen partners van gelijk geslacht en Coming Out Dag op 11 oktober 2021. In 2021 kwamen diverse vormen van samenwerking tot stand tussen partners van de regenboogalliantie. In de week van Coming Out Dag ging in café Duycker het eerste Haarlemmermeerse Roze Regenboogcafé open voor 55+.
Maatvast en MENES van MeerWaarde werkten samen voor een gezamenlijke aanpak voor laagdrempelig ontmoeten voor leerlingen en jongeren op het thema van de GSA-netwerken op school, de netwerken voor Gender & Sexuality Alliances die bijdragen aan een veilig schoolklimaat. Scholen deden weer een beroep op de stimuleringsregeling van het rijk voor de Gezonde School-aanpak van de GGD, om aandacht te besteden aan het thema ‘Relaties & Seksualiteit’. Eind 2021 betrof het twaalf scholen. We introduceerden de thema’s van seksuele oriëntatie en genderidentiteit in het speerpunt van de LEA 2020-2024 van ‘gezonde school/gezond kind’. Team Sportservice Haarlemmermeer en gemeente reikten aan vijf sportverenigingen een bijzondere Regenboogaanvoerdersband uit, omdat zij voorop liepen in het bevorderen van een veilig sportklimaat in het kader van het Lokaal Sportakkoord. We produceerden beeldmateriaal over en met lhbti-jongeren door het vertellen van hun persoonlijke verhalen.

04. Stimuleren en ondersteunen van vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet

In 2020 is de visie ‘Informele zorg en vrijwillige inzet in Haarlemmermeer, Samen Sterk en In Balans 2020-2023’ door de raad vastgesteld. De implementatie van de visie met en door partners is in het afgelopen jaar gestart. Met een aftrap in mei is met 40 tot 50 deelnemers van lokale organisaties een creatief-denken proces gestart, welke in het najaar met werksessies rond Mantelzorg en Vrijwillige Inzet is vervolgd. De vele uitkomsten van deze effectieve sessies worden vervat in een plan van aanpak dat vanaf begin 2022 de basis vormt voor verdere uitwerking. De Vrijwilligerscentrale en steunpunt Mantelzorg en Meer gaan met de Meer voor Elkaar partners hiermee concreet aan de slag.

We zagen in Haarlemmermeer, conform de landelijk trend, een terugval in het aantal beschikbare vrijwilligers. Na de in 2020 bij de start van de coronaperiode enorme toeloop van vrijwillig aanbod, leidde de onzekerheid rond corona bij veel (potentiële en reeds actieve) vrijwilligers tot een afwachtende houding. NL Doet kon na uitstel wel doorgang vinden op 28 en 29 mei. Het college heeft daaraan deelgenomen, onder andere bij verpleeghuis Bornholm. De maatschappelijke Beursvloer in november kon geen doorgang vinden vanwege zwaardere coronamaatregelen. Rond 7 december (Dag van de Vrijwilliger) is via de Vrijwilligerscentrale waardering uitgesproken voor de inzet van vele vrijwilligers in Haarlemmermeer en werden circa 1.500 vouchers, te besteden bij lokale ondernemers, aan vrijwilligers op inschrijving beschikbaar gesteld.

De Vrijwilligerscentrale heeft het project Vrijwillig Traineeship voor jongeren vervolgd met groepen jongeren die in een periode van zes maanden bij drie verschillende organisaties vrijwilligerswerk kunnen doen. Daarmee doen ze werkervaring op voor hun CV, vergroten ze hun netwerk en leren ze nieuwe mensen en organisaties kennen. Helaas waren daarbij ook door de coronacrisis wel beperkingen, maar het aantal aanmeldingen en het enthousiasme van de jongeren is hoopgevend.

05. Bevorderen van inwonersinitiatieven en sociale samenhang in de wijk

Het bevorderen van inwonersinitiatieven is belangrijk voor de Sociale Basis. Wij faciliteerden initiatieven van inwoners en organisaties om te komen tot een actieve inzet in de eigen wijk of kern om zo de sociale samenhang in wijken te versterken. Door de coronacrisis waren er vooral kleine lokale initiatieven. In de prestatieafspraken met organisaties als Stichting MeerWaarde, Sportservice Haarlemmermeer, Stichting Maatvast en het Centrum voor Duurzaamheid (NMCX) hebben wij opgenomen dat zij (groepen) buurt- en wijkbewoners en vrijwilligersorganisaties helpen door ze te versterken en te activeren tot het nemen van initiatieven, participatie en het zelfstandig functioneren. Via de in 2021 gecontinueerde Meer voor elkaar aanpak in acht kernen/wijken Hoofddorp (Centrum, Graan voor Visch, Overbos en Bornholm), Nieuw-Vennep, Zwanenburg/Halfweg, Badhoevedorp en Spaarndam, Haarlemmerliede en Penningsveer is het netwerk in de wijk verstevigd en zijn ambities opgepakt waar dat mogelijk was. Zo zijn de netwerklunches digitaal en deels fysiek weer opgepakt om elkaar te blijven zien en informeren.

In Haarlemmermeer was er ondanks het vele thuiswerken en thuis zijn geen sprake van een grote toename in het aantal meldingen van burenoverlast. De werkwijze van de (getrainde vrijwillige) buurtbemiddelaars is in 2020 reeds aangepast. In 2021 is er een inhaalslag geweest om de achterstand in fysieke bemiddelingsgesprekken te organiseren. Bij 75% van de gevallen heeft bemiddeling geleid tot herstelde communicatie en voorkoming van escalatie. In totaal waren er in 2021 201 meldingen die met 18 vrijwillige bemiddelaars werden aangepakt. De meeste zaken betroffen geluidsoverlast, zowel huurwoningen als koopwoningen betreffend, op eigen initiatief vanuit de aanmelder of woningcorporatie en/of politie. Aan het eind van het jaar is via een training aan buurtbemiddelaars (en handhavers en sociaal werkers) extra aandacht gevraagd voor het onderwerp discriminatie en het bevorderen van het juiste gesprek.

06. Stimuleren van jeugdparticipatie

Het digitale Jongerenpanel heeft drie vragenlijsten ontvangen: hiermee verzamelen we meningen, ideeën en ervaringen van jongeren. Jeugdparticipatieplatform MENES heeft twaalf projecten gefaciliteerd en aan twee jaarthema’s gewerkt. Voor het jaarthema ‘discriminatie’ werkten twee groepen jongeren (lhbti’s en leerlingen in de Internationale SchakelKlas, (ISK)) in samenwerking met de gemeente mee aan de productie van twee filmpjes met persoonlijke verhalen, die we in 2021 en 2022 blijven vertonen. Voor het jaarthema ‘dialogen’ heeft MENES samen met het Jongereninformatiepunt (JIP), de Jongerenervaringscoaches (JEC) en de Jongerengemeenteraad in 2021 Chill-Outs georganiseerd. Dit zijn laagdrempelige ontmoetingen voor en door jongeren over onderwerpen die hen bezighouden.

Voor vragen en advies over uiteenlopende onderwerpen konden jongeren laagdrempelig en kosteloos terecht bij het Jongereninformatiepunt (JIP). Vanwege de coronamaatregelen waren de spreekuren voor een deel van het jaar alleen online of telefonisch. Het JIP heeft meerdere pauzebezoeken voorbereid, maar vanwege de maatregelen kon alleen een pauzebezoek over Paarse Vrijdag doorgaan. Het JIP is in 2021 aangesloten bij de partners in preventie van het geactualiseerde jeugdbeleid. De Dag van de Kinderraad kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, maar er is wel een Kinderburgemeester gekozen. De Jongerengemeenteraad voor jongeren van 12 tot 21 jaar is voortgezet. De Jongerengemeenteraad heeft zich in 2021 gericht op meerdere onderwerpen: zo namen zij onder andere deel aan de YouChoose campagne, presenteerden zij hun advies over vuurwerk en zetten zij zich in om taboe rond mentale gezondheid te verminderen. Andere voorbeelden van onderwerpen die in 2021 aan bod kwamen in de Jongerengemeenteraad waren recreatiemogelijkheden, menstruatiearmoede, speelruimte en zwerfafval. Tot slot heeft de Jongerengemeenteraad ingezet op meer bekendheid is het aantal volgers op sociale media toegenomen.

07. Stimuleren van talent- en sociale ontwikkeling bij kinderen, tieners en jongeren

Vanuit het preventief jeugdbeleid wordt ingezet op het bevorderen van positief opvoeden, het normaliseren van gewone obstakels bij het opgroeien en opvoeden, het psychische welzijn van jongeren verbeteren en het bevorderen dat kinderen kansrijk opgroeien, ongeacht de financiële situatie thuis. De sociale impact van de coronacrisis was ook zichtbaar onder de jeugd. Dit blijkt uit diverse landelijke onderzoeken. Ook in Haarlemmermeer is er aandacht voor de sociaal-maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis op de jeugd. Zo is MeerWaarde een campagne #Gaatie? op Instagram gestart. Jongerenwerkers en de Sociaal makelaar Jeugd van MeerWaarde helpen jongeren met hun mentaal welzijn en geven handige tips. De jongerenwerkers zijn ook fysiek op verschillende plaatsen aanwezig. Ze komen op vindplekken van jongeren en op de middelbare scholen in Haarlemmermeer. De jongerenwerker en de Sociaal makelaar Jeugd zijn goed bekend in Haarlemmermeer. De Sociaal makelaar Jeugd heeft in de eerste vier maanden van het jaar evenveel aanmeldingen ontvangen als in heel 2020. Er zijn ook extra activiteiten in samenwerking met verschillende partnerorganisaties georganiseerd voor jongeren vanaf 14 jaar en ouder. Deze activiteiten waren onderdeel van het project maatschappelijke diensttijd die door Zorg Onderzoek Nederland en Medische Wetenschappen (ZonMw) zijn gefinancierd. Tijdens de kerstvakantie heeft Epic Youth een aantal online jongerenactiviteiten georganiseerd, aanvullende op de jongerenactiviteiten van Maatvast in de jongerencentra.

Tijdens de lockdown en avondklok waren de jongerencentra voor kwetsbare jeugd en jongeren geopend. Tijdens de Ramadan werden er op verzoek van de gemeente door de sociaal beheerders extra activiteiten georganiseerd.

08. Voorkomen en verminderen van jeugdoverlast en -criminaliteit

Onder regie van de gemeente hebben gemeente, MeerWaarde, politie, justitie en hulpverlenende instanties samengewerkt om jeugdoverlast en –criminaliteit tegen te gaan. De aanpak richt zich op de aanpak van hinderlijke, overlastgevende en criminele jeugdgroepen en omvat speciale maatregelen: veelal (een combinatie van) preventie, zorg en/of repressie gericht op de groep, de persoon/het gezin en/of de omgeving (fysiek en sociaal). De aanpak heeft zich gericht op jeugd in de leeftijd van circa 12 tot en met 23 jaar die overlast veroorzaakten en/of (dreigden) af (te) glijden naar criminaliteit.

De jeugdoverlast in Haarlemmermeer is in 2021 verdubbeld. Dit is in het bijzonder terug te zien in drie gebieden; Hoofddorp Centrum, Badhoevedorp en Getsewoud in Nieuw-Vennep. De jongeren geven zelf aan behoefte te hebben aan een ruimte waar ze elkaar veilig kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen organiseren. In deze drie gebieden bevinden zich echter geen of ongeschikte jongeren ontmoetingslocaties. In Hoofddorp is een jongerenruimte ingericht in het wijkcentrum de Nieuwe Silo en in Badhoevedorp is een jongerenruimte ingericht in het Dorpshuis 't Rietland. Deze jongerenruimtes voldoen niet aan de behoeften van jongeren doordat ze te klein zijn voor de groepen jongeren en bepaalde faciliteiten missen. In de wijk Getsewoud in Nieuw-Vennep is geen jongerencentrum. Door het gebrek aan een geschikte jongerenlocatie waren jongeren vooral op straat te vinden in Hoofddorp Centrum, Badhoevedorp en Getsewoud in Nieuw-Vennep. Hierdoor werd er door omwonenden veel overlast ervaren. In deze drie gebieden was in 2021 extra inzet van handhaving, jongerenwerk en politie nodig.

In september 2020 vond de kick-off van de campagne YouChoose plaats. Deze campagne was gericht op het ontmoedigen van steekwapenbezit onder jongeren. In het afgelopen jaar hebben we actie uitgevoerd om jongeren en ouders bewust te maken dat het dragen van een mes niet bijdraagt aan veiligheid. Zo ontwikkelden we een virtual reality over de gevolgen van het dragen van een mes, gaven we daarmee gastlessen en gingen we in verschillende kernen van Haarlemmermeer het gesprek aan met jongeren en andere inwoners. Daarnaast boden we jongeren door middel van evenementen en activiteiten een alternatief. Tijdens dit aanbod konden jongeren hun vaardigheden op andere vlakken ontwikkelen, zoals op het gebied van sport, muziek, kunst en theater. De campagne YouChoose werd bovendien afgestemd met het voortgezet onderwijs vanuit de aanpak Veiligheid In en Om de School. Vanaf 2022 zal de campagne zich ook richten tegen drugsbezit, - gebruik en -criminaliteit.

09. Uitvoering geven aan de nota Spelen, sporten en ontmoeten in de buitenruimte

Er is aan de hand van de nota 'Spelen, sporten en ontmoeten in de buitenruimte' bijgedragen aan een passend speelruimteaanbod, door middel van de aanleg, renovatie en omvorming van speelplekken. Speelplekken zijn aangepast in samenspraak met lokale jeugd en omwonenden, zodat deze aansluiten bij hun behoeften en wensen. Er is daarnaast geadviseerd over de inrichting van speelruimte in de ontwikkelingsprojecten van nieuwe woongebieden. Er zijn 35 speelplekken gerenoveerd. In juni is het nieuwe beleidsplan “Kom in Beweging!” Speelruimte in de gemeente Haarlemmermeer vastgesteld. In de tweede helft van het jaar is een start gemaakt met de uitvoering van de nieuwe beleidsambities uit het nieuwe speelruimteplan, zoals het vergroenen, beweegvriendelijker en inclusiever maken van onze speelruimte.

10. Bevorderen van integratie van diverse doelgroepen in de samenleving

Voor het tweede jaar op rij is de dienstverlening van Vluchtelingenwerk in hoge mate beïnvloed door de beperkingen die in verband met de coronacrisis zijn opgelegd. Vluchtelingenwerk is hierop ingesteld en de gevolgen zijn daardoor nog redelijk beperkt gebleven. De meeste activiteiten konden in aangepaste vorm doorgang vinden. Met name de niet essentiële groepsactiviteiten en de persoonlijke dienstverlening (Taal op Maat) zijn beïnvloed. Door versoepelingen na het voorjaar zijn veel activiteiten ook weer een periode fysiek en in oude vorm gestart. De taakstelling was hoog en het was voor de gemeente een uitdaging die te realiseren met een tekort aan woningen. Dat heeft ertoe geleid dat er in de eerste tien maanden van het jaar pas iets meer dan de helft van de taakstelling was gerealiseerd. Door de invoering van de Hotelregeling (het tijdelijk plaatsen van vergunninghouders in hotels), kon alsnog in de laatste twee maanden van het jaar het grootste deel van de taakstelling worden gerealiseerd. Er zijn 192 personen gehuisvest en elf personen zijn geplaatst in hotels. De mensen zijn vergunninghouders en komen definitief in onze gemeente wonen als de flexwoningen klaar zijn. Vluchtelingenwerk is in het afgelopen anderhalf jaar nauw betrokken geraakt bij de implementatie van de nieuwe wet inburgering die vanaf 1 januari 2022 ingaat.

Begin dit jaar hebben wij het meerjarig regionaal programma laaggeletterdheid 2020-2024 vastgesteld. Medewerkers en vrijwilligers zijn getraind in het herkennen van laaggeletterdheid voor een betere toeleiding. Er is een regionaal filmpje ontwikkeld over laaggeletterdheid om de bewustwording te vergroten. Er is een begin gemaakt aan de werving van zowel profit als non-profit organisaties die een rol kunnen spelen in het taalbeleid. Het Taalhuis heeft in 2021 activiteiten zoveel als mogelijk fysiek georganiseerd. De dag van de Alfabetisering op 10 september heeft in fysieke vorm plaatsgevonden met ongeveer 30 bezoekers. Verder is er een Talenfestival en de jaarlijkse Taalzomer georganiseerd. Op 9 november vond een audit bij het Taalhuis plaats als onderdeel van de landelijke certificering die bij alle Taalhuizen in Nederland wordt uitgevoerd. Het Taalhuis heeft het certificeringstraject met een positief resultaat doorlopen. Deze certificering is door de onafhankelijke organisatie CBCT uitgevoerd (Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal), die de kwaliteit van alle Taalhuizen toetst. In 2021 hebben in totaal 195 taalvragers zich geregistreerd bij de Taalhuisbalie. Daarnaast hebben zich het afgelopen jaar 16 vrijwilligers aangemeld.

Het migranteninloopspreekuur is dit jaar ook telefonisch mogelijk geweest. Verder is het inloopspreekuur uitgebreid naar twee dagen in de week, vanwege de toenemende vraag naar ondersteuning. 724 inwoners zijn geholpen met uiteenlopende vragen en zijn er tien themabijeenkomsten georganiseerd. De thema's waren onder andere schuldhulpverlening, huisvesting en sociale verzekeringen. Tijdens het inloopspreekuur zijn inwoners op een laagdrempelige manier ondersteund bij diverse hulpvragen. Naast deze activiteiten is in samenwerking met de GGD een aantal vaccinatiedagen georganiseerd, waarbij 250 inwoners zich hebben laten vaccineren.

11. Ondersteunen van mantelzorgers en het bieden van respijtzorg

In 2021 hebben we digitaal via Meer voor Elkaar aandacht besteed aan mantelzorgen. Het doel was meer inwoners bewust maken van hun rol als (jonge) mantelzorger. Er is een belactie georganiseerd door Mantelzorg & Meer (M&M) waarbij mantelzorgers gebeld zijn om te vragen hoe het met ze gaat en om informatie te geven. Rond de Dag van de Mantelzorger is er via posters, filmpjes, advertenties en social media aandacht gevraagd voor mantelzorg. In de werksessies visie informele zorg en vrijwillige inzet is de basis gelegd voor nieuwe vormen van communicatie die erop gericht zijn om zoveel mogelijk mantelzorgers te bereiken. Er is in 2021 een groei gerealiseerd van 153 nieuwe ingeschreven mantelzorgers bij M&M; waarvan vier jonge mantelzorgers. In totaal gaat het om 3.098 ingeschreven mantelzorgers, waarvan 96 jonge mantelzorgers.  In de week van de jonge mantelzorger in juni is er een digitaal mini- congres georganiseerd met als thema ‘Niet te missen!’ en waren er verschillende online en fysieke activiteiten voor jonge mantelzorgers. In november is aan 2.810 mantelzorgers de mantelzorgwaardering uitgereikt. Dit zijn bij M&M ingeschreven mantelzorgers die zorgen voor een inwoner van Haarlemmermeer. Ook zijn er diverse digitale en fysieke activiteiten aangeboden. Er hadden zich 423 uit Haarlemmermeer voor aangemeld. In 2021 is er, gedurende het hele jaar, bij 50 mantelzorgers een vrijwilliger ingezet als vorm van respijtzorg.

12. Het aanpakken en verminderen van eenzaamheid

De Alliantie "Samen tegen eenzaamheid Haarlemmermeer" is verder uitgebreid naar 65 maatschappelijke organisaties, waaronder 20 bedrijven. Dit zijn partijen op het gebied van zorg, welzijn en ondernemers die samenwerken in de aanpak van eenzaamheid wat is vastgelegd in het vastgestelde gezamenlijke actieplan "Samen tegen eenzaamheid 2020-2023". Het doel van de gezamenlijke aanpak is dat het huidige eenzaamheidspercentage van 42% in Haarlemmermeer niet verder toeneemt. Bij voorkeur is dit afgenomen in 2024 en blijft het gelijk of onder het landelijke percentage. Acties zijn gericht op maatschappelijke bewustwording, het taboe doorbreken, zorgen dat inwoners meer naar elkaar omkijken en zorgen dat inwoners actief mee kunnen doen en zingeving kunnen realiseren. De Alliantie kent een regiegroep met een vertegenwoordiging van partijen en een aantal initiatiefgroepen gericht op een specifieke doelgroep zoals jeugd, migranten, senioren en de initiatiefgroepen sport en communicatie. Vanuit de verschillende initiatiefgroepen zijn in 2021 diverse activiteiten georganiseerd en initiatieven ontwikkeld. Ook wordt er een divers trainings- en cursusaanbod voor verschillende doelgroepen aangeboden.

In de landelijke week tegen eenzaamheid is een gezamenlijk programma van 45 activiteiten gepresenteerd en is gebruik gemaakt van landelijk beschikbaar communicatiemateriaal. Onze eigen publiekscampagne ‘Eenzaamheid wat kan jij doen?’ liep in deze week en de weken voorafgaand aan de week tegen eenzaamheid. Op posters in openbare ruimtes en op social media waren vier portretten van eenzame inwoners te zien en werd aandacht gegeven aan hun verhaal. Door de coronacrisis is het thema eenzaamheid maatschappelijk hoog op de agenda gekomen en zijn er meer inwoners die zich voor elkaar in willen zetten. In 2021 zijn de projecten personenalarmering Haarlemmermeer en Compaan (een tablet voor senioren) gecontinueerd ter ontlasting van mantelzorgers en het verlagen van de ervaren eenzaamheid. Er waren 335 gebruikers van een Compaan.