Beleidsdoel D: Inwoners nemen deel aan een breed aanbod van culturele activiteiten en maken kennis met de culturele historie van de Haarlemmermeer, waarvoor wij het cultureel erfgoed behouden.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Naast wonen, werken, sport en recreëren is een goed cultureel aanbod een essentiële pijler voor het maatschappelijke belevingsniveau van Haarlemmermeer. Wij voeren een cultureel programma uit dat aansluit bij onze inwoners, ondernemers en bezoekers. Een actief cultuurbeleid met een uitvoeringsprogramma dat ervoor zorgt dat zij nu en in de toekomst met plezier in onze gemeente wonen, werken en verblijven.

De activiteiten van onze culturele instellingen, met name Het Cultuurgebouw, vormen een belangrijk onderdeel van de algemene voorzieningen in de sociale basisinfrastructuur. In deze basisinfrastructuur worden verbindingen gelegd tussen cultuur, zorg, welzijn en sport waardoor samenhangende arrangementen ontstaan die sterker dan nu preventiegericht zijn.

In ons erfgoedbeleid stellen wij ons ten doel de cultuurhistorische waarden van Haarlemmermeer te behouden en zichtbaar te maken, draagvlak te creëren en de identiteit te versterken. Musea, kunst, architectuur en cultuurhistorie tonen die landschappelijke en culturele kenmerken aan inwoners en bezoekers en leggen verbindingen tussen de sporen uit het verleden en hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen in onze gemeente. Het voeren van een proactief erfgoedbeleid is daarvoor belangrijk, zoals is weergegeven in de nota Erfgoed op de kaart. Hierin ligt de nadruk op materieel erfgoed in verband met de directe wettelijke verantwoordelijkheid en het stimuleren van monumenteigenaren met het in stand houden van hun monument door middel van een goede informatievoorziening en het bieden van subsidiemogelijkheden.

Activiteiten

01. Implementeren van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap'.

02. Musea en erfgoed; uitvoeren ambitieniveau 2 conform nota ‘Erfgoed op de kaart’.

03. Continueren Visie op de Geniedijk in Haarlemmermeer en behouden en duurzaam ontwikkelen van de Stelling van Amsterdam.

04. Stimuleren cultureel ondernemerschap.

05. Uitvoering programma Beeldende Kunst en Vormgeving, waaronder de gedecentraliseerde BKV-gelden.

Toelichting

01. Implementeren van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap'

In 2019 hebben we de implementatie van de actualisatie cultuurbeleid ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap (2017-2020)’ gecontinueerd. Belangrijk aandachtspunt voor deze uitvoeringsperiode is de waarde van ons cultureel erfgoed voor ons besef van identiteit. Voor Het Cultuurgebouw staan versterking van de spilfunctie en de zichtbaarheid binnen het Haarlemmermeerse culturele veld centraal. Naast versteviging van de culturele positie stemmen we de samenwerking binnen het sociaal domein verder af. Cultuureducatie heeft een stevige positie binnen het onderwijs. In het vrijetijds domein van het kunstencentrum zijn alle activiteiten voor volwassenen kostendekkend geworden. De activiteiten en middelen voor cultuureducatie worden verantwoord bij Onderwijs.

Omdat het reserveniveau van Het Cultuurgebouw niet toereikend is, bevindt Het Cultuurgebouw zich in toezicht niveau ‘code oranje’. Dit betekent dat we regelmatig monitoren hoe de financiële ontwikkeling is. We hebben Het Cultuurgebouw gevraagd om voorstellen om de financiële positie te verbeteren.

In 2019 is de bibliotheekvestiging Badhoevedorp verhuisd naar het dorpshuis. Ook zijn voorbereidingen getroffen voor de verhuizing van de bibliotheekvestiging Zwanenburg. Over de vestiging in Nieuw-Vennep krijgen de plannen om Pier K en de bibliotheek onder te brengen in één gebouw in 2020 gestalte.

We nemen deel aan het programma Kunst, Cultuur en Erfgoed van de MRA. We hebben onder andere geparticipeerd in het cultuurcongres van de MRA.

02. Musea en erfgoed; uitvoeren ambitieniveau 2 conform nota ‘Erfgoed op de kaart’

In 2019 is er een nieuwe erfgoedvisie opgesteld, genaamd 'Erfgoed omarmen en beleven'. Begin 2020 wordt deze behandeld in de raad. We zetten in op het verhaal van Haarlemmermeer als een van de dragende en verbindende krachten voor ruimtelijke opgaven en ontwikkelingen rondom Erfgoed binnen onze gemeente.

In 2019 hebben we de Open Monumentendag georganiseerd en is de verkiezing monument van het jaar geweest. Dit monument werd het Oude raadhuis.

We hebben de aanwijzing van vier panden als gemeentelijk monument voorbereid. Er is een inventarisatie van panden langs de Ringvaart-Ringdijk geweest, om inzicht te krijgen in behoudenswaardige panden.

Voor het Historisch museum De Cruquius stond 2019 in het teken van de voorbereidingen voor de realisatie van de nieuwbouw. Door onder andere infrastructurele en bouwtechnische aanpassingen door eisen vanuit de erfgoedcommissie en welstandscommissie en financiële complicaties door een verhoging van de bouwkosten, trad er een stagnatie op in het proces. In het gemaal van het Cruquius museum zijn renovatie- en herinrichtingswerkzaamheden uitgevoerd en afgerond.

03. Continueren Visie op de Geniedijk in Haarlemmermeer en behouden en duurzaam ontwikkelen van de Stelling van Amsterdam

Fort Hoofddorp is in 2019 uitgebreid gerenoveerd en gaat in 2020 open. We spreken over de culturele activiteiten die hier kunnen gaan plaatsvinden. Voor Fort Aalsmeer is gewerkt aan de planvorming. Met het aldaar gevestigde museum Crash zijn afspraken gemaakt over de herhuisvesting in dat fort.

04. Stimuleren cultureel ondernemerschap

Ook voor 2019 is het bereiken van minder afhankelijkheid van gemeentelijke subsidie als belangrijke doelstelling van (het vergroten van) cultureel ondernemerschap benoemd. We hebben organisaties als Het Cultuurgebouw opdracht gegeven met voorstellen te komen over verdere verhoging van de eigen inkomsten.

05. Uitvoering programma Beeldende Kunst en Vormgeving, waaronder de gedecentraliseerde BKV-gelden

In 2019 hebben wij voorbereidingen getroffen voor de beeldende kunst in PARK21. Een nieuw beeld van Tom Claassen, Ida, gaat hierin het centrale, beeldbepalende element vormen. Verder hebben we het kunstwerk Spantenbouw in Spaarndam gerealiseerd.

In 2019 hebben we het instellingsbesluit genomen voor een onafhankelijke klankbordgroep, waarin vijf bewoners uit de gemeente participeren. Deze leden hebben wij geworven. Vanaf begin 2020 worden we bij de aankoop en plaatsing van beeldende kunst geadviseerd door deze groep.