Beleidsdoel C: Inwoners nemen in hun buurt of kern, actief deel aan de samenleving.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Wij stimuleren inwoners, jong en oud, om prettig en zelfstandig te leven in hun woonomgeving en een actieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Activiteiten en diensten worden op maat in wijken en kernen uitgevoerd, gebruikmakend van een uitgebreid en divers netwerk van sociaal-culturele accommodaties. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van jong tot oud zelf initiatieven nemen, vrijwilligerswerk doen alsmede gevraagd en ongevraagd het gemeentebestuur adviseren over zaken die zij belangrijk vinden.
Activiteiten
01. Zorgen voor en exploiteren van sociaal-culturele accommodaties. |
02. Zorgen voor een breed aanbod van sociaal-culturele activiteiten. |
03. Lokale Inclusie Agenda |
04. Stimuleren en ondersteunen van vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet. |
05. Bevorderen van inwonersinitiatieven en sociale samenhang in de wijk. |
06. Stimuleren van jeugdparticipatie. |
07. Stimuleren van talent- en sociale ontwikkeling bij kinderen, tieners en jongeren. |
08. Voorkomen en verminderen van jeugdoverlast en -criminaliteit. |
09. Uitvoering geven aan de nota Spelen, sporten en ontmoeten in de buitenruimte. |
10. Bevorderen van integratie van diverse doelgroepen. |
11. Ondersteunen van mantelzorgers en het bieden van respijtzorg. |
Toelichting
01. Zorgen voor en exploiteren van sociaal-culturele accommodaties
Maatvast beheert en exploiteert een groot aantal dorps- en wijkcentra en jongerencentra en heeft afgelopen jaar in samenwerking met de gemeente verder gewerkt aan het toekomstbestendig maken van de accommodaties. Het tarievenstelsel is volledig geïmplementeerd en heeft ertoe geleid dat er meer vrijwilligersinitiatieven zijn gerealiseerd. Ook zijn de openstellingen verruimd naar meer dagdelen en dagen, mede door sleutelgebruik en vrijwilligerswerk. De jongerencentra waren vooral gericht op het realiseren van een vraaggericht aanbod en het bereiken van bredere diversiteit aan bezoekers. De openingstijden zijn aangepast aan de behoefte van de jonge bezoekers en het aanbod bestond uit een breed scala van activiteiten. Sommige zelfstandige dorpshuizen hebben gebruik gemaakt van de expertise en inzet van beheer van Maatvast. Sinds 2019 valt het beheer en de exploitatie van het dorpshuis De Reede onder Maatvast. In overige zelfstandige dorpshuizen wordt het reilen en zeilen nog altijd georganiseerd en aangestuurd door zelfstandige besturen.
De bouw van het dorpshuis in Zwanen-Halfweg stond gepland in mei 2019. Echter vanwege de RIVM maatregelen (naar aanleiding van het coronavirus) is de opening uitgesteld naar nog nader te bepalen datum.
Het integraal accommodatieplan (IAP) is opgesteld: een wijkgerichte aanpak om de vraag naar maatschappelijke activiteiten in beeld te brengen en optimaal te huisvesten in bestaand of nieuw vastgoed (publiek en privaat).
02. Zorgen voor een breed aanbod van sociaal-culturele activiteiten
Diverse organisaties hebben in 2019 met gemeentelijke subsidie sociaal-culturele activiteiten uitgevoerd, gericht op ontplooiing, ontspanning en ontmoeting. Hiermee stimuleren we het meedoen aan de samenleving en verminderen we eenzaamheid en sociale uitsluiting. In 2019 hebben we om drempels voor deelname aan sociaal culturele activiteiten in kleine kernen te verminderen gekeken naar de mobiliteit en zijn we in Badhoevedorp gestart met AutoMobiel. AutoMobiel is voor inwoners die zelf geen vervoer hebben dé oplossing om toch zo nu en dan eruit te kunnen, doktersbezoeken te kunnen doen of naar activiteiten te gaan. We voerden een verkenning uit naar een goede aansluiting van de subsidieverdeelregels op de doelstellingen van de Stevige Sociale Basis, en ronden dit af in 2020.
03. Lokale Inclusie Agenda
In 2019 hebben we verder gewerkt aan de speerpunten in de Lokale Inclusie Agenda: begrijpelijk communiceren en zelfstandig wonen. We hebben onze webtoegankelijkheid verbeterd en bijgedragen aan de introductie van een nieuw hulpmiddel bij het stemmen ingeval van een visuele beperking: de stemmal.
We werkten mee aan succesvolle landelijke campagnes zoals ‘Houd de Lijn Vrij!’ en de Ongehinderd testdag. We hebben toegankelijkheid in nieuw beleid geborgd voor wonen en voor het sociaal domein. We droegen vanwege het Koplopersprogramma voor het VN Verdrag Handicap bij aan de eerste VNG-regiobijeenkomst. We namen deel aan het onderzoek van de landelijke Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissie, met goede resultaten.
We hebben ons diversiteitsbeleid extra impulsen gegeven. Zo hebben we samen met team Sportservice en de sportverenigingen de jaarlijkse ‘Coming Out Dag’ voorbereid. De gemeente verwierf in de week van Paarse Vrijdag de status van regenbooggemeente. Door het ondertekenen van de gezamenlijke intentieverklaring met andere regenbooggemeenten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd dit feit bezegeld. In het najaar is een verkenning gedaan voor de realisatie van integraal regenboogbeleid voor de komende jaren.
In oktober heeft de gemeente het predicaat 'dementievriendelijke gemeente' ontvangen van Alzheimer Nederland. Diverse medewerkers die rechtstreeks contact hebben met inwoners hadden daarvoor een training doorlopen.
04. Stimuleren en ondersteunen van vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet
In 2019 is ambtelijk een start gemaakt met een visie en beleidsdocument informele zorg en vrijwillige inzet. Dit om de vrijwillige inzet te versterken en vrijwilligers (organisaties) ook in de toekomst te ondersteunen bij het vervullen van hun cruciale rol in de samenleving. Er zijn een aantal inhoudelijke sessies met partijen georganiseerd om te kijken waar kansen liggen om dat doel te bereiken. Voor vrijwilligers en maatjes wordt er ondersteuning geboden door het kennis- en informatiecentrum van de vrijwilligerscentrale en - academie van MeerWaarde, het digitale matchingsplatform voor vrijwillige vraag en aanbod Haarlemmermeer voor Elkaar, en de Haarlemmermeerse Maatjes. In 2019 zijn deze digitale platformen gepromoot onder inwoners en professionals door bijeenkomsten te organiseren en de aanwezigheid van bemiddelingsconsulenten in de wijk en om zo onze potentieel aanbod en vraag in Haarlemmermeer goed te benutten. Ook is in 2019 meegedaan aan de jaarlijkse NL Doet activiteiten door de inzet van collegeleden en promotie van NL Doet om vrijwilligerswerk breder onder de aandacht te brengen.
05. Bevorderen van inwonersinitiatieven en sociale samenhang in de wijk
Het bevorderen van inwonersinitiatieven is belangrijk voor de Sociale Basis. Wij faciliteerden initiatieven van inwoners en organisaties om te komen tot een actieve inzet in de eigen wijk of kern om zo de sociale samenhang in wijken te versterken. In de prestatieafspraken met organisaties als Stichting MeerWaarde, Sportservice Haarlemmermeer, Stichting Maatvast en het Centrum voor Duurzaamheid (NMCX) hebben wij opgenomen dat zij (groepen) buurt- en wijkbewoners en vrijwilligersorganisaties helpen door ze te versterken en te activeren tot het nemen van initiatieven, participatie en het zelfstandig functioneren. Via de in 2019 gecontinueerde Meer voor elkaar aanpak in zeven kernen/wijken Hoofddorp (centrum, Graan voor Visch, Overbos en Bornholm), Nieuw-Vennep, Zwanenburg en Badhoevedorp is het netwerk in de wijk verstevigd en zijn ambities opgepakt waar dat mogelijk was.
06. Stimuleren van jeugdparticipatie
Het digitale Jongerenpanel is drie keer bevraagd om zo de meningen, ideeën en ervaringen van jongeren te kunnen peilen over uiteenlopende onderwerpen. MENES, het platform voor jeugdparticipatie, heeft initiatieven van jongeren gefaciliteerd en advies gegeven over onderwerpen die jongeren belangrijk vinden. Voor vragen en advies over uiteenlopende onderwerpen konden jongeren laagdrempelig en kosteloos terecht bij het Jongereninformatiepunt (JIP). In mei was de derde Dag van de Kinderraad waarbij leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van de Margrietschool uit Halfweg kennis maakten met de gemeente, politiek en het maken van een eigen voorstel. Ook werd de nieuwe kinderburgemeester gekozen. Het door de Kinderraad gekozen voorstel is in het najaar uitgevoerd. De Jongerengemeenteraad voor jongeren van 12 tot 21 jaar is in 2019 voortgezet en heeft adviezen gegeven over uiteenlopende onderwerpen.
07. Stimuleren van talent- en sociale ontwikkeling bij kinderen, tieners en jongeren
Het kinder- en jongerenwerk richt zich op de sociale ontwikkeling van kwetsbare en risicokinderen. Doelstelling daarbij is het vergroten van de eigen mogelijkheden van kwetsbare jeugd in hun persoonlijke, sociaal-emotionele en communicatieve ontwikkeling en het versterken van zelfredzaamheid en weerbaarheid. De sociaal makelaar jeugd is in 2019 bij 14 casussen ingezet om jongeren met eenzaamheids- en of psychosociale problematiek toe te leiden naar passende hulp. Daarnaast zijn er uren ingezet voor netwerkbijeenkomsten en huisartsen bezocht om haar werkzaamheden onder de aandacht de brengen en in 2019 is de capaciteit van de sociaal makelaar jeugd deels opgegaan in de benodigde inzet na de steekincidenten. De jongerencentra richtten zich in 2019 op álle jongeren en boden via een lokaal programma de mogelijkheid hun talenten te ontplooien, elkaar te ontmoeten en zich actief in te zetten als vrijwilliger.
08. Voorkomen en verminderen van jeugdoverlast en -criminaliteit
Onder regie van de gemeente hebben gemeente, MeerWaarde, politie, justitie en hulpverlenende instanties samengewerkt om jeugdoverlast en –criminaliteit tegen te gaan. De aanpak heeft zich gericht op de aanpak van hinderlijke, overlastgevende en criminele jeugdgroepen en omvat speciale maatregelen: veelal (een combinatie van) preventie, zorg en/of repressie gericht op de groep, de persoon/het gezin en/of de omgeving (fysiek en sociaal). De aanpak heeft zich gericht op jeugd in de leeftijd van circa 12 tot en met 23 jaar die overlast veroorzaakten en/of (dreigden) af (te) glijden naar criminaliteit. Daarnaast is een persoonsgerichte aanpak ontwikkeld vanuit de behoefte een kleine ‘ongrijpbare’ groep jongeren aan te pakken. Samen met relevante partners hebben wij getracht jongeren uit deze doelgroep in beeld te hebben en te houden, en hebben wij hen geprobeerd te bewegen richting dagbesteding, opleiding, arbeid, hulpverlening en/of wonen. Voor een groot deel van deze jongeren is dat gelukt, voor een aantal zijn we nog op zoek naar de juiste aanpak.
09. Uitvoering geven aan de nota Spelen, sporten en ontmoeten in de buitenruimte
Middels de aanleg, renovatie en verwijdering van speelplekken aan de hand van de nota 'Spelen, sporten en ontmoeten in de buitenruimte' is bijgedragen aan een passend speelruimteaanbod. Speelplekken zijn aangepast in samenspraak met lokale jeugd en omwonenden, zodat deze aansluiten bij hun behoeften en wensen. Er is geadviseerd over de inrichting van speelruimte in de ontwikkelingsprojecten van nieuwe woongebieden. In 2019 zijn er 27 speelplekken gerenoveerd. In het voorjaar van 2019 is in Nieuw-Vennep een freerun parcours geopend. Daarnaast is er door Speelplan onderzoek gedaan naar de kwaliteit, spreiding en mate van variatie van de formele speelvoorzieningen in de verschillende kernen van de gemeente.
10. Bevorderen van integratie van diverse doelgroepen
Stichting Vluchtelingenwerk biedt ondersteuning aan statushouders om de zelfredzaamheid, participatie en eigen regie te stimuleren. De begeleiding berust op maatwerk en sluit zoveel mogelijk aan bij de wensen en behoeften van de statushouders. Doel van de Maatschappelijke begeleiding is het bevorderen van meedoen aan de samenleving en het bevorderen van de maatschappelijke betrokkenheid van inwoners, in het bijzonder bevorderen van vrijwillige inzet en vrijwilligerswerk. Stichting MeerWaarde organiseert en faciliteert activiteiten die gericht zijn op scholing en werk voor inwoners die een grote afstand hebben tot scholing of de arbeidsmarkt. Er zijn in 2019 taal- en participatiecursussen aangeboden. Daarnaast zijn er meerdere vrijwilligersorganisaties die activiteiten hebben georganiseerd om deelname aan het maatschappelijk en economisch verkeer of vrijwilligerswerk te stimuleren. Het spreekuur van migrantenorganisaties is voortgezet, een initiatief van samenwerkende migrantenorganisaties en Stichting Maatvast.
11. Ondersteunen van mantelzorgers en het bieden van respijtzorg
In 2019 hebben wij het hele jaar via de Facebookpagina 'Meer voor Elkaar' aandacht besteed aan mantelzorg. Het belangrijkste doel was inwoners zichzelf te laten herkennen in mantelzorgsituaties, zodat ze zich realiseren dat ze mantelzorger zijn. Daarnaast attenderen we ze op de ondersteuningsmogelijkheden van Mantelzorg & Meer, zoals advies en respijtzorg. In de aanloop naar de dag van de mantelzorg (10 november) hebben we gebruik gemaakt van o.a. reclameborden, artikelen in InforMeer (online en offline) en advertenties in de lokale krant (HC Nieuws). Daarnaast zijn er filmpjes ingezet om te adverteren op Facebook en in besloten groepen. Alle berichten en advertenties tezamen zijn 85.400 keer op een Facebook-tijdlijn verschenen. Er is in 2019 een groei gerealiseerd van 397 nieuwe ingeschreven mantelzorgers. Tijdens de week van de jonge mantelzorger in juni is Mantelzorg & Meer met jonge Mantelzorgers naar de film geweest. In november is het mantelzorgcompliment uitgereikt aan de bij Mantelzorg & Meer ingeschreven mantelzorgers die zorgen voor een inwoner van Haarlemmermeer. Tevens zijn er in deze periode diverse verwen- en ontspanningsactiviteiten aangeboden zoals bowlen met diner en workshops. Met diverse ketenpartners uit Haarlemmermeer is een verkenning gedaan naar de mogelijkheden een Verblijf Onder Een Dak (VOED) te realiseren waar inwoners terecht kunnen voor tijdelijk verblijf/ logeren in het kader van respijt. Er is nog geen geschikte locatie gevonden voor de korte termijn maar wel als onderdeel van geplande nieuwbouw van partners op langere termijn. In 2019 zijn de voorbereidingen getroffen om Mantelzorg & Meer als werkmaatschappij van Amstelring per 1 januari 2020 over te hevelen naar Stichting MEE Amstel en Zaan. Dit traject is op verzoek van Amstelring en Mantelzorg & Meer ingezet.