Beleidsdoel B: Onze jonge inwoners ronden een opleiding af die past bij hun mogelijkheden en ontwikkelen maximaal hun talent.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Wij hebben een aantal onderscheiden taken op het gebied van het onderwijs. Met onze inzet op terreinen als leerplicht/RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt), onderwijsachterstandenbeleid, een goede aansluiting van de jeugd- op de onderwijszorg en leerlingenvervoer zetten we er op in dat leerlingen een zo optimaal mogelijke schoolcarrière doorlopen die leidt tot een diploma dat aansluit bij hun capaciteiten en interesses. Hiernaast geven wij onder deze doelstelling uitvoering aan het peuterwerk en voor- en vroegschoolse educatie.
Een belangrijke voorwaardenscheppende taak die onder dit beleidsdoel wordt uitgevoerd betreft onze wettelijke taak tijdig te voorzien in passende en adequate onderwijshuisvesting.
Activiteiten
01. Zorgdragen voor onderwijshuisvesting. |
02. Aanpak schoolverzuim en vroegtijdig schoolverlaten. |
03. Bieden van onderwijsvoorbereiding en –ondersteuning. |
04. Bevorderen van veilige scholen. |
05. Bevorderen van passend onderwijs. |
06. Bieden van onderwijsverbreding. |
07. Lokaal Educatieve Agenda. |
Toelichting
01. Zorgdragen voor onderwijshuisvesting
In 2019 hebben we vervolg gegeven aan de uitvoering van het IHP (integraal huisvestingsplan). Wij hebben de voorbereiding van projecten opgepakt, verschillende kredietaanvragen voorgelegd en de tweejaarlijkse actualisatie van het IHP opgesteld. Onderdeel van deze actualisatie is het invoeren van verhuurbeleid bij Integrale Kind Centra en Integrale Onderwijs Centra. Daarbij hebben we eveneens de ontwikkelingen rondom leerlingenaantallen, woningbouwontwikkelingen en marktontwikkelingen verwerkt. Wij zijn begonnen met de businesscase methode als uitwerking van de Total Cost of Ownership-gedachte en hebben belangrijke stappen gezet in de verdere verkenning van doordecentralisatie van onderwijshuisvesting.
In 2019 is passende huisvesting gevonden voor het internationaal georiënteerde basisonderwijs van de Optimist.
Met het eindigen van het beheercontract van de Brede Scholen met Sportfondsen, is een intensief project opgestart om te komen tot een vereniging van eigenaren-constructie voor deze gebouwen. De schoolgedeelten zijn in eigendom overgedragen aan de schoolbesturen. De overige gedeelten met functies als kinderopvang en sport blijven in eigendom van de gemeente en worden verhuurd. Eind 2019 is deze constructie juridisch geformaliseerd.
02. Aanpak schoolverzuim en vroegtijdig schoolverlaten
Wij hebben ons ingezet om schoolverzuim te stoppen bij leerplichtige, kwalificatieplichtige en 18-23 jarigen zonder startkwalificatie. Er is extra ingezet op het voorkomen van thuiszitten, de overstap van het voortgezet onderwijs naar het middelbaar beroepsonderwijs en het monitoren van jongeren in een kwetsbare positie. In het monitoren en begeleiden terug naar school of aan het werk van voortijdig schoolverlaters wordt lokaal en regionaal samengewerkt.
Wij hebben preventief en curatief verzuimgesprekken gevoerd, huisbezoeken ingezet en diverse multidisciplinaire overleggen gevoerd met jongeren en ouders. Lokaal wordt samengewerkt met ketenpartners en scholen. Alle jongeren die voortijdig van school af gaan worden gemonitord en krijgen begeleiding aangeboden. Wanneer nodig wordt er hulpverlening ingeschakeld.
In 2019 is het gebruik van de Overstapdashboard en de monitor voor Jongeren in een Kwetsbare Positie geoptimaliseerd. Beide instrumenten helpen ons ervoor te zorgen dat jongeren een vloeiende overstap kunnen maken vanuit het voortgezet onderwijs naar het middelbaar beroepsonderwijs.
In 2019 is gestart met het opstellen van een thuiszitterspact om tot een gezamenlijke, regionale aanpak te komen van thuiszittersproblematiek.
03. Bieden van onderwijsvoorbereiding en –ondersteuning
In 2019 hebben wij diverse aanbieders in de kinderopvang gesubsidieerd, zodat er in Haarlemmermeer een dekkend en kwalitatief hoogwaardig aanbod van voor- en vroegschoolse educatie (vve) en peuteropvang is. Wij borgen de kwaliteit en het bereik door aanbieders te subsidiëren die aan de voorwaarden en kwaliteitseisen voldoen die zijn beschreven in de verdeelregel Peuteropvang en voor-en vroegschoolse educatie. Er zijn dit jaar, door de gemeentelijke herindeling, drie aanbieders bijgekomen.
Vanaf 2020 moet het urenaanbod voor voorschoolse educatie worden uitgebreid naar 16 uur per week. In 2019 hebben wij met de aanbieders afspraken gemaakt over hoe wij dit aanbod vormgeven, zodat wij vanaf 2020 hiermee kunnen starten.
Om zorg te dragen voor een goede toeleiding van doelgroeppeuters en zicht te houden op de aantallen en het bereik willen wij een digitale toeleidingsmonitor inzetten. In 2019 hebben wij hiervoor met alle betrokken partijen de voorbereidende stappen gezet.
In 2019 is, in het kader van het gemeentelijk Onderwijs Achterstanden Beleid, de Aanpak- taal en onderwijsachterstanden (2019.0020399) vastgesteld. Door een hogere subsidie is er meer ondersteuning en begeleiding mogelijk in het nieuwkomersonderwijs en kunnen leerlingen met een taalachterstand in het reguliere onderwijs extra les en ondersteuning krijgen.
04. Bevorderen van veilige scholen
Het convenant veiligheid in en om de school is een samenwerking tussen gemeente, politie, Halt en de scholen uit het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Deze samenwerking betreft maatwerk gericht op schoolgebonden veiligheidsproblematiek en actuele maatschappelijke veiligheidsthema’s. Dit omvat zowel zorg, preventie als repressie.
De volgende thema’s zijn geprioriteerd in 2019: aanpak geweld onder jongeren en (steek)wapenbezit, gebruik en handel van drugs, overlast rond de scholen en polarisatie.
De aanpak van sociale veiligheidsthema’s zoals, pesten, online veiligheid waaronder aanpak en preventie van sexting en grooming is geborgd in het voorlichtingsaanbod en de zorgstructuren op de scholen.
05. Bevorderen van passend onderwijs
De samenwerkingsverbanden primair en voortgezet onderwijs zijn ervoor verantwoordelijk om een samenhangend geheel van voorzieningen en ondersteuning te bieden aan leerlingen. Een goede aansluiting en samenwerking met de jeugdhulp is hierbij essentieel.
Onze gezamenlijke uitgangspunten, werkwijze en afspraken zijn vastgelegd in het nieuwe werkprogramma Onderwijs en Jeugdhulp 2019-2023. In juni 2019 is het werkprogramma bekrachtigd door de verantwoordelijke wethouders en bestuurders uit het onderwijsveld en de kinderopvang. In 2019 zijn de eerste stappen gezet in het realiseren van onderwijs thuis nabij, om cluster 4 (primair) speciaal onderwijs structureel vorm te geven binnen onze gemeentegrenzen. Tevens zijn er afspraken gemaakt over de samenwerking tussen de verschillende vormen van (speciaal) primair onderwijs.
In 2019 is aan iedere buitenschool, een school buiten de gemeente, een schoolcoach gekoppeld. De rol van de schoolcoach is extra onder de aandacht gebracht.
Stichting Kindgerichte Ontwikkelingsstimulatie Op School (KOOS) is een ‘Samen naar School Klas’, gevestigd in de Montessorischool Floriande. Een ‘Samen naar School Klas’ is een klas voor (tijdelijk/deels) niet-leerplichtige kinderen met een (meervoudige) beperking die naar school (ontwikkelingsstimulatie) kunnen binnen de muren van een reguliere school. Met een eenmalige subsidie hebben wij stichting KOOS de mogelijkheid gegeven om een schoollokaal te verbouwen naar een geschikte locatie voor hun bijzondere doelgroep.
06. Bieden van onderwijsverbreding
Alle basisscholen en middelbare scholen hebben een passend natuur – en milieueducatie (NME) programma aangeboden gekregen. Met deze programma’s hebben wij ons ingespannen om een grotere bewustwording te creëren op het gebied van duurzaamheid.
07. Lokaal Educatieve Agenda
Schoolbesturen van het basis-, speciaal-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs, willen samen met kinderopvanginstellingen en de gemeente hét verschil maken voor kinderen en jongeren in Haarlemmermeer. Talentontwikkeling, welbevinden, diversiteit en kwaliteit van onderwijs en ontwikkeling zijn hierbij de generieke doelen. Er zijn zes thema’s gekozen waar in 2019 aan gewerkt werd:
• profileren en leerlingenstromen;
• huisvesting: uitvoering IHP 2.0;
• passend onderwijs;
• arbeidsmarkt en onderwijs;
• sport, bewegen en gezondheid;
• duurzaamheid.
Toegevoegd is de taskforce lerarentekort. De tekorten in het onderwijs en kinderopvang worden ook in Haarlemmermeer zo groot dat gezamenlijke actie nodig is. In de taskforce zijn alle schoolbesturen, kinderopvanginstellingen, UWV/WSP, House of Skills en gemeente vertegenwoordigd. De uitvoering van een integraal ambitieus plan moet de tekorten de komende jaren verminderen. Voor de Alliantie Arbeidsmarkt en Onderwijs is in 2019 gekozen voor het thema ‘Techniekmeesters’, de behoeften van en tekorten bij bedrijven en de opdracht van het onderwijs hierin. Het thema sloot naadloos aan bij het landelijke traject Sterk Techniek Onderwijs, waaraan alle scholen voor voortgezet middelbaar beroepsonderwijs in de regio deelnemen. Opvallend was dat in 2019 ook enkele ondernemers deelnamen aan de Alliantie wat een positieve ontwikkeling is.