Beleidsdoel E: Haarlemmermeer biedt een gezond leefklimaat.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

We streven naar een gezond leefklimaat voor onze inwoners door de bescherming van de leefomgeving te waarborgen. Dit betekent dat de lucht, de bodem, het oppervlaktewater en grondwater zo schoon mogelijk zijn. Milieubeheer, bodembescherming en bodembeheer dragen hieraan bij. We willen de kwaliteit van de bodem behouden en deze waar mogelijk verbeteren. Daarnaast zorgen we dat er zo beperkt mogelijke hinder is van geluid, licht, geur of magneetvelden.

Activiteiten

01. Het duurzaam beheren van de bodem

02. Het saneren van bodemverontreiniging

03. Rekening houden met gezondheidsbescherming bij de inrichting van de fysieke ruimte

Toelichting

02. Het saneren van bodemverontreiniging

Met ons bodembeleid zorgen we ervoor dat de kwaliteit van de bodem bij nieuwbouw geschikt is voor een gezond gebruik van de bodem door de mens. Door monitoring van het grondwater is gecontroleerd of de verontreiniging in de IJtochtkade in Zwanenburg voldoende is gesaneerd. De resultaten hiervan komen naar verwachting begin 2025. Er zijn alleen gemeentelijke projecten geweest waarbij grond niet ter plaatse kon worden hergebruikt in verband met bestaande inrichting en waarbij de grond ook niet elders bij gemeentelijke projecten kon worden hergebruikt.

03. Rekening houden met gezondheidsbescherming bij de inrichting van de fysieke ruimte

Bij gezondheidsbescherming richtten we ons met name op geluid, lucht(kwaliteit), bodem(kwaliteit), water(kwaliteit) en hittestress, omdat hier de grootste opgaven liggen. Bij ruimtelijke ontwikkelingen is rekening gehouden met deze aspecten. We zijn aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord (SLA) (nota van B&W 728940). Dit akkoord is een samenwerking tussen de Rijksoverheid, provincies en vele andere gemeenten met als doel de luchtkwaliteit in Nederland structureel te verbeteren. Het streven is dat de lucht in 2030 schoner is door de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals stikstofdioxide (NO₂) en fijnstof (PM₁₀ en PM₂.₅), terug te dringen tot de niveaus die zijn geadviseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hiermee verbeteren we niet alleen de luchtkwaliteit, maar beschermen we ook de gezondheid van onze inwoners. Met het ondertekenen van het SLA committeren we ons aan het nemen van verplichte maatregelen die in het akkoord zijn vastgelegd. Deze maatregelen richten zich op de belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging, zoals verkeer, industrie, mobiele werktuigen en houtstook. Ons uitvoeringsplan, waarin de reeds genomen en geplande maatregelen zijn weergegeven, is momenteel in ontwikkeling en we ronden dit af in het eerste kwartaal van 2025..