Beleidsdoel C: Inwoners nemen in hun buurt of kern, actief deel aan de samenleving.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Wij stimuleren inwoners, jong en oud, om prettig en zelfstandig te leven in hun woonomgeving en een actieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Activiteiten en diensten worden op maat in wijken en kernen aangeboden, gebruikmakend van een uitgebreid en divers netwerk van sociaal-culturele accommodaties. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van jong tot oud zelf initiatief nemen, vrijwilligerswerk doen alsmede gevraagd en ongevraagd het gemeentebestuur adviseren over zaken die zij belangrijk vinden.

Activiteiten

01. Zorgen voor en exploiteren van sociaal-culturele accommodaties en sociaal-culturele activiteiten

02. Voortzetten Lokale Inclusie Agenda

03. Stimuleren en ondersteunen van vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet

04. Bevorderen van inwonersinitiatieven en sociale samenhang in de wijk

05. Stimuleren van jeugdparticipatie

06. Stimuleren van talent- en sociale ontwikkeling bij kinderen, tieners en jongeren

07. Voorkomen en verminderen van jeugdoverlast en -criminaliteit

08. Uitvoering geven aan de nota 'Kom in Beweging' Speelruimte in de gemeente Haarlemmermeer

09. Bevorderen van integratie van diverse doelgroepen in de samenleving

10. Ondersteunen van mantelzorgers en het bieden van respijtzorg

11. Het aanpakken en verminderen van eenzaamheid

Toelichting

01. Zorgen voor en exploiteren van sociaal-culturele accommodaties en sociaal-culturele activiteiten

De meeste dorpshuizen en wijkcentra hebben de reguliere openstelling, zoals voor de coronacrisis, kunnen realiseren. Er blijkt veel behoefte te zijn aan ontmoeting, beweging en sociaal-culturele activiteit. Maatvast meldt dat het aantal aanvragen voor ruimtegebruik zijn toegenomen. Door de coronacrisis is de eenzaamheid toegenomen en daar werd door verschillende dorpshuizen extra aandacht aangegeven. Er zijn diverse laagdrempelige activiteiten georganiseerd om inwoners, die dreigen te vereenzamen, te bereiken.

Vanwege de oorlog in Oekraïne worden er veel Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Nederland, dus ook in Haarlemmermeer. Voor de Oekraïense vluchtelingen in Haarlemmermeer werd een centrale locatie geopend en ingericht. Op deze locatie werd het onderwijsprogramma georganiseerd voor de kinderen en jongeren. Voor de volwassenen was er spreekuur van onder andere Werkgeversservicepunt. Maatvast heeft zorg gedragen voor het beheer van deze locatie. Op de locaties van Maatvast werden er verschillende activiteiten voor de Oekraïense vluchtelingen georganiseerd mede door vrijwilligers.

Het Dorpscentrum Spaarndam heeft, na enkele maanden te zijn gesloten vanwege de renovatie, haar deuren weer geopend. Mede door de inzet van vrijwilligers zijn veel renovatiewerkzaamheden uitgevoerd en heeft het dorpscentrum een metamorfose ondergaan. In april 2022 organiseerde het nieuwe bestuur, dat per februari 2022 is ingesteld, voor inwoners, vrijwilligers en alle betrokkenen een open dag. De officiële opening heeft in maart 2023 plaatsgevonden.

Het dorpshuis Het Praatpunt in Abbenes heeft tijdens de coronacrisis middels verschillende acties veel geld kunnen inzamelen voor de renovatie van het dorpshuis. De vrijwilligers hebben meegewerkt aan de renovatie. In juni ontving het bestuur bezoek van de Commissaris van de Koning die het gerenoveerde dorpshuis kwam bezichtigen samen met de wethouders.

Na de zomer van 2022 stegen de kosten waar ook de dorpshuizen mee geconfronteerd worden. Voornamelijk de dorpshuizen van wie het energiecontract afloopt en een nieuw contract moeten afsluiten maken zich zorgen over de stijgende energieprijzen. Desondanks gaven veel dorpshuizen gehoor aan onze oproep om de dorpshuizen open te stellen voor inwoners die een warme plek zoeken, omdat zij thuis minder kunnen of willen stoken vanwege de hoge energieprijzen. Deze actie loopt gedurende de wintermaanden, dus ook in 2023.

In 2022 is de werkwijze van het Integraal Accommodatie Plan (IAP) iets aangepast en er zijn drie wijkanalyses uitgevoerd: voor Bornholm, Zwanenburg-Halfweg en Hoofddorp Centrum. Er is een analyse gedaan naar het gebruik en bezetting van bestaande maatschappelijk gemeentelijk vastgoed in deze wijken en kern. Ook is opgehaald of er nog behoefte is aan ruimtegebruik en of optimalisatie mogelijk en nodig is. Uit de drie wijkanalyses zijn optimalisatie voorstellen voorgekomen. De raad wordt hierover geïnformeerd.

Diverse organisaties hebben ook in 2022 de sociaal-culturele activiteiten gericht op ontplooiing, ontspanning en ontmoeting zoveel mogelijk gecontinueerd. Seniorenverenigingen hebben, evenals vele andere vrijwilligersorganisaties, moeite om voldoende vrijwilligers en bestuursleden te vinden en behouden om de activiteiten te organiseren voor hun achterban. In november 2022 is het project Fietsmaatjes gestart in Hoofddorp, als onderdeel van Fietsmaatjes.nl, om mensen, die niet (meer) zelfstandig kunnen fietsen de mogelijkheid te geven om op een actieve manier buiten te zijn en te genieten van het samen fietsen op een veilige en verantwoorde manier.

De maatschappelijke organisaties hebben op creatieve wijze digitaal verbinding weten te behouden met de inwoners. Door het organiseren van activiteiten stimuleren we het meedoen aan de samenleving en verminderen we eenzaamheid en sociale uitsluiting.

02. Voortzetten Lokale Inclusie Agenda

In 2022 werden, na vijf jaar uitvoering van VN Verdrag Handicap in Nederland, landelijke evaluaties uitgevoerd door onder andere de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze evaluaties lieten grote verschillen zien in aanpak en voortgang per gemeente. Wij voerden opnieuw de Lokale Inclusie Agenda uit, gericht op de speerpunten van fysieke toegankelijkheid en sociale inclusie. We voltooiden de inventarisatie van de lijst met snel te verbeteren bushaltes waarmee wij en de Vervoerregio Amsterdam (VRA) die in cofinanciering kunnen aanpakken. Dit was een van de uitvoeringen van het Beleidsplan Inclusieve Mobiliteit van de VRA. We werkten met 20 ondernemers in Zwanenburg, Midden- en KleinBedrijf Nederland (MKB NL) en de organisatie van Ongehinderd samen om van de Dennenlaan een ‘MKB NL Toegankelijke Route’ te maken. We integreerden toegankelijkheid en inzet van ervaringskennis van doelgroepen in het nieuwe beleidskader voor het sociaal domein. We voegden toegankelijkheid als afwegingscriterium toe in het beleidskader voor het gemeentelijk vastgoed. We maakten onze visie op inclusieve dienstverlening bekend, voerden maatregelen uit voor toegankelijke gemeenteraadsverkiezingen en bereidden toegankelijke verkiezingen voor maart 2023 voor. We zetten het gesprek met JongPit voort om ook jongere inwoners met beperkingen of aandoeningen te betrekken bij ons beleid, met als resultaat een advies, vroeg in 2023. De Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH) toetste het tijdelijke gemeentekantoor Beukenhorst aan de Taurusavenue op toegankelijkheid.

In de bijeenkomsten in de Alzheimercafés werd nuttige informatie gedeeld met inwoners met dementie en hun naasten. MeerWaarde ontving het predicaat ‘Dementievriendelijke organisatie’ van Alzheimer Nederland. Wij sloten in het najaar aan op het regionale netwerk van dementiezorg dat een meerjarenvisie ontwikkelde op de ketenzorg dementie.

In het kader van de Regenboogagenda hesen we de Regenboogvlag op Coming Out Dag op 11 oktober 2022. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, MENES, COC en de leerlingengroep Haarlemmerqueer droegen bij aan een bijeenkomst over Gender&Sexuality Alliance (GSA) om alle betrokken leerlingen te helpen bij het vormgeven van een veilig leerklimaat. We rondden een inventarisatie af onder scholen in het voortgezet onderwijs van hun visie op en aanpak voor veiligheid op school voor lhbti-leerlingen. Wij maakten met een grote groep alliantiepartners het eerste Haarlemmermeerse Regenboogfestival in Het Cultuurgebouw mogelijk, in combinatie met een PrideWalk door het winkelcentrum in Hoofddorp Centrum. Het festival zag er in deze eerste vorm gevarieerd uit, en veelbelovend voor de komende jaren. Meer dan honderd inwoners uit de regenboog-doelgroepen namen deel aan verschillende programmaonderdelen. Uit persoonlijke reacties maakten we op dat we op de goede weg zijn. Dit blijkt ook uit de reacties van de deelnemers van de ontmoetingen voor jongeren (in Flex C en café Duycker) en ouderen (60+ in café Duycker). Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen besloot met de groep van 56 formele Regenbooggemeenten weer vier jaar door te gaan met extra impulsen voor sociale acceptatie van de doelgroepen.

Wij kregen zicht op de omvang van door inwoners ervaren discriminatie op grond van diverse kenmerken door hierover vragen op te nemen in ons bevolkingsonderzoek. Ook deze scores bevestigden ons in onze actieve aanpak van discriminatie en het belang dat we hechten aan respectvol samenleven en inclusie.

03. Stimuleren en ondersteunen van vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet

In 2020 is de visie ‘Informele zorg en vrijwillige inzet in Haarlemmermeer, Samen Sterk en In Balans 2020-2023’ door de raad vastgesteld. In 2022 is ingezet op de verdere implementatie van de visie in samenwerking met Mantelzorg en Meer, de Vrijwilligerscentrale en partners. Met de besturen van de vrijwilligersorganisaties zijn succesvolle gesprekken gevoerd ter versterking van het gezamenlijk draagvlak voor de visie en er zijn vitamine V. sessies georganiseerd waarbij deskundigheid op het gebied van vrijwilligersbeleid wordt bevorderd en uitgewisseld.

We zagen dat de effecten van de coronacrisis nog zichtbaar waren op het gebied van vrijwillige inzet in Haarlemmermeer. Tijdens de coronacrisis stonden veel inwoners klaar om vrijwillig hun steentje bij te dragen, in de post-coronaperiode is de incidentele vrijwillige inzet gedaald tot het niveau van voor corona. We zagen dat ook de structurele vrijwilligersinzet is gedaald, conform de landelijke trend. In 2022 is ook opnieuw ingezet op het vinden en binden van vrijwilligers.

Op 11 en 12 maart 2022 vond NL Doet plaats. Ook de wethouders hebben deelgenomen, onder andere bij verpleeghuis Bornholm en Kinderboerderij De Boerenzwaluw. Het Business & Social Impact Event, voorheen de maatschappelijke Beursvloer vond plaats op 6 oktober 2022 en was een groot succes. Er zijn meer dan honderd matches gemaakt tussen het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Op 7 december 2022 (Dag van de Vrijwilliger) is via de Vrijwilligerscentrale waardering uitgesproken voor de inzet van vele vrijwilligers in Haarlemmermeer en werden circa 1.500 vouchers, te besteden bij lokale ondernemers, aan vrijwilligers op inschrijving beschikbaar gesteld.

De Vrijwilligerscentrale heeft het project Vrijwillig Traineeship voor jongeren vervolgd met groepen jongeren die in een periode van zes maanden bij drie verschillende organisaties vrijwilligerswerk kunnen doen. Daarmee doen ze werkervaring op voor hun CV, vergroten ze hun netwerk en leren ze nieuwe mensen en organisaties kennen.

04. Bevorderen van inwonersinitiatieven en sociale samenhang in de wijk

Na alle coronamaatregelen heeft buurtbemiddeling al vrij snel in 2022 de bemiddelingsgesprekken weer fysiek georganiseerd. De intensieve samenwerking met ketenpartners is voortgezet. Deze integrale aanpak zorgt voor korte lijnen. De grootste verwijzer binnen Haarlemmermeer is de politie. Bij 71% van de gevallen heeft buurtbemiddeling geleid tot verbeterde/herstelde communicatie en voorkoming van escalatie. In 2022 waren er in totaal 154 meldingen die door de coördinator en met 20 vrijwillige bemiddelaars werden aangepakt. De meeste zaken betroffen geluidsoverlast, gevolgd door tuin/buiten problemen. Zowel huurwoningen als koopwoningen betreffend, op eigen initiatief vanuit de aanmelder of woningcorporatie en/of politie en een enkele keer door de andere ketenpartners.

De buurtbemiddelaars hebben onder andere een workshop gevolgd van bureau Discriminatiezaken Kennemerland, waarbij aandacht was voor de bewustwording van discriminatie, gesprekstechnieken en de-escalatie.

05. Stimuleren van jeugdparticipatie

Het digitale Jongerenpanel heeft drie vragenlijsten ontvangen: hiermee verzamelen we meningen, ideeën en ervaringen van jongeren. De onderwerpen waren zomeractiviteiten, veiligheid en sociale media. Jeugdparticipatieplatform MENES heeft tien projecten gefaciliteerd en aan twee jaarthema’s gewerkt. Voor het jaarthema ‘discriminatie’ heeft MENES onderzocht op welke wijze er een GSA (Gay Straight Alliance)-netwerk op twee middelbare scholen kan worden opgezet. Voor het Jaarthema ‘Leefbaarheid’ is onderzocht of jongeren zich thuis voelen in de openbare ruimte en waar hun behoeftes liggen. MENES, het Jongereninformatiepunt (JIP), de Jongerenervaringscoaches (JEC) en de Jongerengemeenteraad hebben opnieuw een aantal Chill-Outs georganiseerd. Dit zijn laagdrempelige ontmoetingen voor en door jongeren over onderwerpen die hen bezighouden. De onderwerpen waren bijvoorbeeld: drugsgebruik, jongeren met een beperking en lhbtiq-gemeenschap.

Voor vragen en advies over uiteenlopende onderwerpen konden jongeren laagdrempelig en kosteloos terecht bij het Jongereninformatiepunt (JIP). Opnieuw is een Kinderburgemeester gekozen en de Jongerengemeenteraad voor jongeren van 12 tot 21 jaar is voortgezet. De Jongerengemeenteraad heeft zich gericht op meerdere onderwerpen, maar met als hoogtepunt het begrijpelijk en toegankelijk maken van de gemeenteraadsverkiezingen

06. Stimuleren van talent- en sociale ontwikkeling bij kinderen, tieners en jongeren

Vanuit het preventief jeugdbeleid is ingezet op het bevorderen van positief opvoeden, het normaliseren van gewone obstakels bij het opgroeien en opvoeden, het psychische welzijn van jongeren verbeteren en het bevorderen dat kinderen kansrijk opgroeien, ongeacht de financiële situatie thuis. De sociale impact van de coronacrisis bleef in 2022 zichtbaar onder de jeugd. Zo is het pestgedrag toegenomen en op school zagen docenten dat de leerlingen de sociale omgangsnormen opnieuw moesten leren. De jongerenwerkers van MeerWaarde waren meer aanwezig op scholen om laagdrempelig het gesprek aan te gaan met leerlingen. Door onze partners zijn er vanuit de coronaherstelmiddelen extra activiteiten gericht op samenkomen en talentontwikkeling georganiseerd. In de zomer is aanvullend een uitgebreid vakantieaanbod voor jongeren vanaf 12 jaar georganiseerd waar jongeren in verschillende kernen konden sporten, muziek maken en samenkomen.

07. Voorkomen en verminderen van jeugdoverlast en -criminaliteit

Onder regie van de gemeente hebben gemeente, MeerWaarde, politie, justitie en hulpverlenende instanties samengewerkt om jeugdoverlast en –criminaliteit tegen te gaan. De aanpak richt zich op de aanpak van hinderlijke, overlastgevende en criminele jeugdgroepen en omvat speciale maatregelen: veelal (een combinatie van) preventie, zorg en/of repressie gericht op de groep, de persoon/het gezin en/of de omgeving (fysiek en sociaal). De aanpak heeft zich gericht op jeugd in de leeftijd van circa 12 tot en met 23 jaar die overlast veroorzaakten en/of (dreigden) af (te) glijden naar criminaliteit.

In 2021 bleek een flinke toename van overlast in Hoofddorp-centrum, Badhoevedorp en Getsewoud. Daarom is er met een gerichte aanpak in deze drie gebieden ingezet. Zo is er een casusregisseur aangesteld om de overlast in Hoofddorp-centrum terug te dringen, te voorkomen dat jongeren (verder) afglijden naar criminaliteit, en recidive tegen te gaan. De casusregisseur ging gericht naar de jongeren toe en heeft verschillende individuele trajecten kunnen starten. Dit heeft ertoe geleid dat de criminele jeugdgroep is opgebroken en de overlast en criminele activiteiten in Hoofddorp centrum aanzienlijk zijn teruggedrongen.

We hebben in Badhoevedorp de structurele aanwezigheid van de straatcoaches beëindigd. De reden hiervoor is dat er een kat en muis spel was ontstaan tussen de jongeren en de straatcoaches, waardoor het effect van de inzet minimaal was. Om dit te doorbreken is er door politie en handhaving alleen ingezet op meldingen en hebben we het jongerenwerk van MeerWaarde de ruimte gegeven om verbinding met de jongeren te maken. Dat is goed gelukt, echter blijft er wel overlast in Badhoevedorp, deels omdat er onvoldoende te doen is voor jongeren en zij uit verveling baldadig gedrag laten zien, maar ook omdat er vanuit ouders weinig verantwoordelijkheid wordt genomen om dit gedrag te begrenzen. In Badhoevedorp is er helaas nog steeds geen geschikte jongerenlocatie gevonden waar jongeren elkaar veilig kunnen ontmoeten of activiteiten kunnen organiseren.

In Nieuw-Vennep blijft sprake van locatiegebonden overlast door verschillende groepjes jongeren in de Kleurentuin, bij de Symfonie, basisschool de Linq en op het Handelplein. We hebben hierop ingezet met het jongerenwerk, de straatcoaches en de wijkagenten. De meeste jongeren zijn in beeld en werden toegeleid naar het jongerencentrum de Hype. Daarnaast namen we in samenwerking met de betrokkenen maatregelen om de overlast tegen te gaan.

De campagne YouChoose is gecontinueerd. De samenwerking met het voortgezet onderwijs is versterkt en heeft vorm gekregen in een YouChoose scholentour in samenwerking met het mobiel media lab van de politie. Jongeren kregen hier voorlichting over de gevolgen van steekwapenbezit en –gebruik. Op gebied van de activiteiten ten behoeve van talentontwikkeling zijn betere samenwerkingen ontstaan met onze preventieve partners. Hierdoor zijn mooie eenmalige en structurele activiteiten ontstaan. Op verschillende momenten is er vanuit de campagne al aandacht geweest voor drugscriminaliteit en –gebruik. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe dit onderwerp verder in de campagne te integreren. De officiële uitrol zal in de eerste helft van 2023 plaatsvinden.

08. Uitvoering geven aan het de nota 'Kom in Beweging' Speelruimte in de gemeente Haarlemmermeer

Aan de hand van de nota 'Kom in beweging' is bijgedragen aan een passend speelruimteaanbod, door middel van de aanleg, renovatie en omvorming van speelplekken. In 2022 zijn enkele tientallen speel- en sportplekken aangepast in samenspraak met lokale jeugd en omwonenden, zodat deze aansluiten bij hun behoeften en wensen. Hierbij zijn ook de nieuwe beleidsambities uit het speelruimtebeleid ingevuld, zoals het geleidelijk vergroenen, beweegvriendelijker en inclusiever maken van onze speelruimte. Er is daarnaast geadviseerd over de inrichting van speelruimte in de kleinere nieuwbouwprojecten en de programmering van speel- en beweegvoorzieningen in de gebiedsontwikkelingsprojecten van de Schaalsprong woningbouw.

09. Bevorderen van integratie van diverse doelgroepen in de samenleving

Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering 2021 in werking getreden. Het inburgeringsstelsel is veranderd. Gemeenten hebben nu een belangrijke rol bij de begeleiding van nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn. Vluchtelingenwerk is nauw betrokken geweest bij de implementatie van deze nieuwe wet. Als gevolg van de nieuwe wet heeft Vluchtelingenwerk nieuwe taken erbij gekregen, zoals de budgetcoaching waarbij het doel is het voorkomen van schulden en vergroten van de financiële redzaamheid is. Wij maken al vroeg kennis met statushouders in het asielzoekerscentrum wanneer duidelijk is dat zij in Haarlemmermeer worden gehuisvest. Statushouders die in 2022 zijn gekoppeld aan onze gemeente hebben te maken met de nieuwe wet. Het aantal verplicht te huisvesten statushouders was 222, daarvan hebben we 206 gerealiseerd, zie ook Tabel 48 in programma Wonen beleidsdoel B. De overige personen zullen in de eerste maanden in het nieuwe jaar worden gehuisvest.

In het kader van de aanpak van laaggeletterdheid geven we uitvoering aan het meerjarig regionaal programma laaggeletterdheid 2020-2024. We hebben het Regionaal Taalakkoord Groot-Amsterdam samen met andere Haarlemmermeerse partners getekend. Met het tekenen van het akkoord zetten wij ons, samen met de andere ondertekenaars, in om laaggeletterdheid te bestrijden. Op enkele basisscholen zijn de taaltrajecten Ouders en School aan laaggeletterde ouders aangeboden. Dit traject is bedoeld voor ouders met kinderen op de basisschool die beter Nederlands willen leren en schrijven. Dit blijven we volgend jaar onder de aandacht brengen bij scholen, ouders en partners. Haarlemmermeer is één van de tien gemeenten in Nederland die meedoet met de Pilot project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid (GGG). In het project GGG ontwikkelen we een samenhangende lokale aanpak, met als doel meer taalarme gezinnen effectief te ondersteunen. Binnen deze aanpak ligt de regierol bij de gemeenten. De gezinsaanpak is een onderdeel van de algemene aanpak van laaggeletterdheid. Eind 2024 moeten de gemeenten de regierol vervullen om te helpen voorkomen dat er een nieuwe generatie laaggeletterden opgroeit. We vinden een duurzame gezinsaanpak belangrijk en zetten hierop in samen met maatschappelijke organisaties. Dit vraagt om een goed aangestuurde netwerksamenwerking met partners uit verschillende domeinen. Momenteel zijn we bezig om dit vorm te geven en in het voorjaar van 2023 houden we een netwerkbijeenkomst met alle betrokken organisaties.

Het Taalhuis heeft in de tweede helft van 2022 een taaladviseur ingezet die zich bezighoudt met de inhoudelijke ondersteuning van de taalvrijwilligers en met complexe taalvragen. Dit zetten we komend jaar voort. De inzet van de taaladviseur komt de professionaliteit en duurzaamheid van het Taalhuis ten goede.

Met het migranteninloopspreekuur zijn 750 inwoners met een migratie-achtergrond ondersteund. De vragen waren uiteenlopend, onder andere gerelateerd aan financiën, zorg, huisvesting, toeslagen en werk. Daarnaast zijn er acht groepsbijeenkomsten georganiseerd die samenhangen met de veelvoorkomende vragen tijdens de spreekuren. We merken dat steeds meer inwoners de weg naar het spreekuur weten te vinden. Een toename in het aantal bezoekers heeft ook te maken met de grotere opvang van vluchtelingen en asielzoekers die een beroep doen op deze ondersteuning.

10. Ondersteunen van mantelzorgers en het bieden van respijtzorg

Mantelzorgers konden het hele jaar door bij Mantelzorg&Meer (M&M) terecht voor ondersteuning en respijtzorg. M&M heeft een nieuwe website voor respijtzorg ontwikkeld waardoor mantelzorgers eenvoudiger ondersteuning kunnen vinden. Met M&M is in het kader van het VWS-project Verbetering toegang mantelzorgregelingen gekeken naar knelpunten in de doorverwijzing van mantelzorgers naar M&M vanuit de Wmo. Ook is een werkbezoek gebracht aan Den Bosch om te kijken naar mogelijkheden om de mantelzorgverklaring breder in te zetten.

In de Week van de Jonge Mantelzorger in juni 2022 en in de Week van de Mantelzorg in november 2022 werden mantelzorgers extra in het zonnetje gezet met verwenactiviteiten zoals een bioscoopbezoek, een etentje en een workshop djembé. De activiteiten werden enorm gewaardeerd, voor enkele activiteiten waren de inschrijvingen in een kwartier vol. In november en december 2022 hebben 2.998 mantelzorgers het Mantelzorgcompliment ontvangen.

Afgelopen jaar nam het aantal vrijwilligers dat bij M&M is ingeschreven voor ondersteuning van mantelzorgers af van 84 op 1 januari naar 60 op 31 oktober 2022. Deze lijn zette zich voort in het vierde kwartaal.

11. Het aanpakken en verminderen van eenzaamheid

De Alliantie 'Samen tegen eenzaamheid Haarlemmermeer' is verder uitgebreid naar 75 deelnemers. Dit zijn partijen op het gebied van zorg, welzijn en ondernemers die samenwerken in de aanpak van eenzaamheid zoals vastgelegd in het gezamenlijke actieplan "Samen tegen eenzaamheid 2020-2023". De Alliantie kent een regiegroep met een vertegenwoordiging van partijen en een aantal initiatiefgroepen gericht op een specifieke doelgroep zoals jeugd, migranten, senioren en de initiatiefgroepen sport en communicatie. Voor de verschillende initiatiefgroepen zijn diverse themabijeenkomsten georganiseerd en initiatieven ontwikkeld. Ook wordt een divers trainings- en cursusaanbod voor verschillende doelgroepen aangeboden. We hebben onderzoek gedaan naar eenzaamheid en er zijn verdiepende analyses uitgevoerd naar risicogroepen. Voor risicogroepen zoals jeugd en inwoners met een psychische beperking hebben we nieuw passend aanbod ontwikkeld. Kennis en expertise over eenzaamheid is gedeeld in het netwerk van vrijwilligers en professionals, zoals het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid. Onze eigen publiekscampagne ‘Eenzaamheid wat kan jij doen’ liep in de zomer. Op posters in de openbare ruimte en op sociale media waren vier portretten van eenzame inwoners te zien en werd hun verhaal gedeeld. De week tegen eenzaamheid hebben we in gezamenlijkheid met partners en in samenhang georganiseerd. Voorafgaand aan de week tegen eenzaamheid vroegen we middels een publiekscampagne aandacht voor deze week. In de week tegen eenzaamheid hebben verschillende activiteiten plaatsgevonden, waaronder gesprekgroepen voor senioren met diverse achtergronden. Zo voerden een Turkse, Arabische, Surinaams-Antilliaans en Nederlandse groep een mooi gesprek in hun eigen taal over het thema ‘twee werelden’. Bij het Digipanel Haarlemmermeer hebben we een vragenlijst uitgezet met vragen over de bekendheid van het hulpaanbod voor eenzaamheid.