Beleidsdoel B: Door woonbeleid waarborgen van een toegankelijke en toekomstbestendige woningmarkt voor huidige en nieuwe inwoners van Haarlemmermeer.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Er is sprake van een krappe woningmarkt waarin beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen onder druk staat, op de koop- én de huurmarkt. Daarnaast is het van belang de huidige woningvoorraad, met het oog op vergrijzing, toekomstbestendig te houden.

Sociale huurwoningen zijn schaars. Een rechtvaardige verdeling van de woningen is van belang, om te zorgen dat alle woningzoekenden een eerlijke kans maken. Sommige woningzoekenden die snel een woning nodig hebben, maar niet in aanmerking komen voor een urgentie, maken in de huidige regels voor woonruimteverdeling te weinig kans. De afgelopen jaren zijn er regionaal afspraken gemaakt over verbetering van de regels. Deze verbeteringen zijn in 2022 in de Huisvestingsverordening opgenomen.

Ook betaalbare koopwoningen zijn schaars. Dit probleem wordt versterkt doordat koopwoningen worden opgekocht door beleggers voor verhuur. Om dit te beperken, is de invoering van opkoopbescherming voorbereid.

Eén van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne was een stroom vluchtelingen die huisvesting nodig hadden. De taakstelling voor het huisvesten van statushouders was in 2022, net als in 2021, hoger dan in voorgaande jaren.

Activiteiten

01. Nieuwe huisvestingsverordening en uitvoeren urgentieregeling

02. Uitvoeren van prestatieafspraken met woningcorporaties

03. Uitvoeren van de starterslening

04. Realiseren van beschermd wonen en wonen met zorg

05. Verlagen druk op de woningmarkt met flexwonen

06. Huisvesten statushouders

Toelichting

01. Nieuwe huisvestingsverordening en uitvoeren urgentieregeling

In maart 2022 heeft de raad de Huisvestingsverordening gemeente Haarlemmermeer 2022 vastgesteld. Deze treedt 16 januari 2023 in werking. In de verordening zijn nieuwe regionale regels voor woonruimteverdeling vastgelegd. De nieuwe regels vergroten de kansen voor mensen die met spoed een woning zoeken.

De raad heeft het voornemen om opkoopbescherming in de huisvestingsverordening op te nemen. Een conceptregeling opkoopbescherming heeft in mei ter inzage gelegen. In december hield de raad een sessie over dit onderwerp. Ingediende zienswijzen en de uitkomsten van de sessie worden verwerkt in een wijziging van de Huisvestingsverordening.

02. Uitvoeren van prestatieafspraken met woningcorporaties

In 2022 golden de prestatieafspraken die zijn gemaakt voor de periode 2021-2023. Hierin is vastgelegd hoe de corporaties Ymere, Eigen Haard, DUWO en Woonzorg Nederland bijdragen aan het woonbeleid van de gemeente. De afspraken gaan vooral over:

  • divers aanbod door middel van nieuwbouw;

  • beschikbaarheid van betaalbare woningen;

  • vitale en kwalitatief goede woningvoorraad in wijken en kernen;

  • goede huisvesting van aandachtsgroepen.

De gemaakte afspraken worden goed nagekomen.

03. Uitvoeren van de starterslening

Het is voor starters op de woningmarkt al jarenlang moeilijk om een koopwoning te verkrijgen. Om het starters makkelijker te maken, kunnen zij een starterslening aanvragen. Er zijn 51 startersleningen verstrekt. Dat zijn er 28 minder dan in het voorgaande jaar.

04. Realiseren van beschermd wonen en wonen met zorg

Op 31 maart 2022 hebben wij met meer dan 25 andere organisaties het manifest Wonen & Zorg ondertekend. In dit manifest zijn drie gezamenlijke ambities geformuleerd:

  • het stimuleren van zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, met meer nadruk op welzijn;

  • het realiseren van andere en nieuwe (woon)vormen van ondersteuning voor de cliënt. Zorgvormen die wonen thuis en in een instelling verbindt en ondersteunen in een geleidelijke overgang naar intramuraal wonen;

  • het zorgen voor het beschikbaar houden van voldoende intramurale capaciteit, aanvullend op de twee bovengenoemde ambities.

De ondertekenende partijen werken een visie uit en richten hun inspanning op de volgende actielijnen:

  • ontwikkelen van een gezonde balans tussen vraag en aanbod voor wonen en zorg & ondersteuning (inclusief geclusterd wonen ouderen);

  • zorgen voor voldoende betaalbaar wonen/ huisvesting voor mensen die een vorm van begeleiding nodig hebben;

  • bevorderen van doorstroming onder ouderen naar passende woningen of woonvormen;

  • verbetering van woonomgeving en infrastructuur rond zorg, welzijn en ondersteuning.

De Stichting Amstelring Groep, een instelling die gericht is op zorgverlening, is van plan om zijn bestaand verpleeghuis Bornholm in Hoofddorp te herontwikkelen. Het bestaande verpleeghuis wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komt nieuwbouw van reguliere woningen, zorgwoningen met bijbehorende faciliteiten en maatschappelijke voorzieningen. Hierdoor ontstaat een nieuw gebied met een mix van zorg en wonen. Voor deze ontwikkeling heeft Amstelring in samenwerking met de gemeente een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Dit is in 2022 ter visie gelegd.

05. Verlagen druk op de woningmarkt met flexwonen

In Nieuw-Vennep heeft Ymere de Oostertuin opgeleverd. Dit is een duurzaam flexproject. Het bestaat uit 60 verplaatsbare woningen met de kwaliteit van permanente woningen. De woningen zijn in december verhuurd, 30 aan statushouders, 30 aan jongeren, starters en andere spoedzoekers.

06. Huisvesten statushouders

Onze gemeente heeft in 2022 206 statushouders gehuisvest. Op zestien mensen na is de taakstelling voor 2022 gehaald. Vijf van de zestien zijn in 2022 gehuisvest. Naast de huisvesting van statushouders heeft onze gemeente in 2022 ook 475 asielzoekers opgevangen en zijn er totaal 1.000 Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente opgevangen.

Tabel 48 Taakstelling en realisatie huisvesting statushouders

Taakstelling

2019

2020

2021

2022

Beginstand per 1 januari

20

2

-9

12

Reguliere taakstelling (jan/juni)

52

48

120

89

Reguliere taakstelling (jul/dec)

52

57

98

121

Totaal (beginstand + taakstelling)

124

107

209

222

Gehuisveste statushouders

122

116

183

206

Hotel- en Accommodatie Regeling

14

Resultaat (Totaal - gehuisveste statushouders)

2

-9

12

16

Het resultaat leidt tot het interbestuurlijk toezicht van de provincie. Statushouders worden volgens het huidige woonbeleid zodanig gehuisvest dat zij verder kunnen werken aan integratie. Alleenstaande statushouders worden zoveel als mogelijk in alternatieve huisvesting geplaatst. Gezinnen gaan voornamelijk in corporatiewoningen wonen. In Tabel 49 staat het overzicht van het aantal woningen van verhuurders, waaronder ook de eigen gemeentelijke projecten.

Tabel 49 Aantal woningen per verhuurder waarin statushouders gehuisvest zijn

2019

2020

2021

2022

Totaal woningbehoefte

72

69

81

110

Reguliere corporatie woningen

62

42

53

45

Corporatie flexwoningen Ymere en Eigen Haard

41

Flexwoningen derden + Hotel- en accommodatieregeling (HAR)

10

27

28

24

Verdeling ten behoeve van doorstroming

26

14

15

45

Reguliere corporatie woningen

26

10

7

3

Corporatie flexwoningen Ymere en Eigen Haard

28

Flexwoningen derden + HAR

4

8

14