Beleidsdoel A: Door woonbeleid en woningprogrammering randvoorwaarden scheppen, zodat er voldoende en gedifferentieerd aanbod is van woningen. De woningvoorraad sluit hiermee aan op de behoeften van verschillende doelgroepen.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Om differentiatie aan te brengen in de woningvoorraad is een goede mix tussen grondgebonden en appartement, koop en huur, betaalbaar en duur belangrijk. Haarlemmermeer wil een divers woningaanbod in uiteenlopende woonmilieus. Het woningaanbod moet ruimte bieden aan huidige en nieuwe inwoners.
Woonruimte in Haarlemmermeer is schaars, vooral in het betaalbare segment. Dat is geen nieuws. Wij willen tot 2040 minimaal 20.000 nieuwe appartementen en woningen bouwen, om deze schaarste aan te pakken. Wij hebben de ambitie om deze collegeperiode meer dan 3.000 woningen te bouwen. Nieuwbouwprojecten kampten in 2022 met stijgende kosten van bouwmaterialen en energie en met personeelstekorten. Toch ligt de nieuwbouwproductie in onze gemeente nog steeds op schema.
Op de korte termijn lost de nieuwbouw het woningtekort echter nog niet op. De hoger koopprijzen, het hoge aantal statushouders en de oorlog in Oekraïne maakten het probleem in 2022 juist groter en ingewikkelder. Na vijf jaar met koopprijsstijgingen tussen 6% en 9%, stegen de prijzen van bestaande koopwoningen in 2021 met 21%. De prijzen bereikten een top in juli 2022 en daalden vervolgens. Maar in november 2022 lagen de prijzen nog altijd 5% hoger dan een jaar ervoor. Heel 2022 waren de koopprijzen uitzonderlijk hoog en was het extreem moeilijk om een betaalbare koopwoning te vinden.
Activiteiten
01. Beleidsmatig adviseren bij de versnelling van de woningbouw |
02. Uitvoeren Woonbeleidsprogramma 2019-2025 |
03. In woningbouwprogrammering aandacht vragen voor starters, senioren, kwetsbare groepen en bijzondere woonvormen |
04. Regionale afstemming woonbeleid en woningbouwopgave (provincie, MRA, AM) |
Toelichting
01. Beleidsmatig adviseren bij de versnelling van de woningbouw
Bij het versnellen van woningbouwprojecten bewaken wij de kwaliteit ervan. Wij houden vast aan de uitgangspunten in het Woonbeleidsprogramma. Nieuwbouw moet woonmilieus creëren die passen bij de locatie waar wordt gebouwd. De helft van de nieuwe woningen moet betaalbaar zijn, oftewel: in de prijssegmenten laag en midden. Projecten met meer dan 30 woningen moeten bovendien voldoen aan de nota Betaalbaar wonen in Haarlemmermeer. Deze nota stelt aanvullende eisen aan de betaalbare woningen in deze projecten. Deze eisen gaan over maximale prijzen, minimale oppervlakten, instandhoudingstermijn, zelfbewoningsplicht, antispeculatiebeding, levensloopbestendigheid en het onderbrengen van sociale huurwoningen bij een woningcorporatie.
02. Uitvoeren Woonbeleidsprogramma 2019-2025
Sinds april 2022 is kamerbewoning in onze gemeente mogelijk. In het Parapluplan wonen heeft de raad vastgelegd dat hospitaverhuur onder voorwaarden is toegestaan. Een eigenaar-bewoner mag maximaal twee kamers verhuren aan één persoon per kamer. Voorheen mocht een woning uitsluitend door één huishouden worden bewoond. In oktober heeft het college in Beleidsregels omtrent woningsplitsing vastgelegd onder welke voorwaarden een woning in twee woningen mag worden gesplitst.
03. In woningbouwprogrammering aandacht vragen voor starters, senioren, kwetsbare groepen en bijzondere woonvormen
Sinds 2020 voeren wij het project flexwonen uit, om op korte termijn (tijdelijke) woningen te realiseren voor mensen met een urgente woonbehoefte en statushouders. Dit gebeurt op twee locaties in Nieuw-Vennep. In het project Oostertuin aan de Oosterdreef zijn 60 woningen eind 2022 opgeleverd, in de Sarabande worden 28 woningen in 2023 opgeleverd.
Met het Woonbeleidsprogramma en de nota Betaalbaar wonen eisen wij dat nieuwbouwwoningen groter dan 70 m² levensloopbestendig worden gebouwd, bij voorkeur volgens het WoonKeur basispakket.
In grotere gebiedsontwikkelingen zorgen wij dat er ruimte wordt gereserveerd voor bijzondere doelgroepen. Wij onderzoeken nog welke gebied zich het beste leent voor welke doelgroep.
04. Regionale afstemming woonbeleid en woningbouwopgave (provincie, MRA, AM)
Wij dragen via de Metropoolregio Amsterdam (MRA), en deelregio Amstelland-Meerlanden (AM) bij aan regionale afstemming van het woonbeleid en versnelling van de woningbouw. In 2022 is in de MRA gewerkt aan een Woondeal met het Rijk en de provincie Noord-Holland.