Beleidsdoel E: Haarlemmermeer biedt een gezond leefklimaat.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

De gemeente Haarlemmermeer streeft naar een gezond leefklimaat voor haar inwoners. Milieubeheer, bodembescherming en bodembeheer zijn hiervan belangrijke onderdelen. Een gezond leefklimaat kan niet bestaan zonder een klimaatbestendige inrichting.

Ons doel is dat milieurelevante activiteiten door bedrijven binnen de wettelijke kaders worden uitgevoerd, zodat de effecten daarvan op een gezond leefklimaat binnen een acceptabel niveau blijven. Ook willen wij de bodemkwaliteit in stand houden en verbeteren, zodanig dat deze geschikt is voor zowel de gebruikers als voor het milieu. Indien bodemverontreiniging leidt tot ongewenste risico’s voor mens, plant en dier, dan wordt de bodem gesaneerd. Daarnaast passen wij duurzaam bodembeheer toe, onder andere door vrijgekomen grond zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken.

In het kader van het beperken en voorkomen van emissies naar lucht, bodem en water en het beperken en voorkomen van overlast door geluidsemissie, het duurzaam omgaan met energie en de borging van externe veiligheid worden omgevingsvergunningen milieu verleend, geactualiseerd, gecontroleerd en gehandhaafd. Volgens de afspraken van het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie moet onze gemeente in 2050 klimaatbestendig zijn ingericht. Dit betekent dat de leefomgeving bestand moet zijn tegen wateroverlast, droogte en hittestress. In 2020 moet dit beleid zijn verankerd in het gemeentelijk beleid.

Activiteiten

01. Zorgdragen dat bedrijven op de hoogte zijn van de geldende regels uit het omgevingsrecht, zodat zij in staat zijn deze spontaan na te leven.

02. Zorgdragen dat initiatieven van bedrijven worden getoetst aan (plannen,) beleid en wet- en regelgeving, zodat vooraf bekend wordt of deze passen binnen een gezond leefklimaat.

03. Zorgdragen dat juiste- en actuele voorschriften uit het omgevingsrecht gelden voor bedrijven, zodat de belangen, waarvoor deze gesteld zijn ook handhaafbaar zijn.

04. Het houden van toezicht en het handhaven op naleving van omgevingsvoorschriften, zodat het belang van een gezond leefklimaat voor inwoners is gewaarborgd.

05. Het voorbereiden op de komst van de Omgevingswet.

06. Het saneren van bodemverontreiniging.

07. Het toepassen van een duurzaam bodembeheer.

08. Het klimaatbestendig inrichten van de fysieke leefomgeving.

Toelichting

05. Het voorbereiden op de komst van de Omgevingswet

Met de komst van de Omgevingswet in 2021 worden de provinciale bodemtaken met betrekking tot bodemsaneringen overgedragen aan de gemeenten. Samen met de provincie en de OD NZKG is de overdracht van deze taken gestart.

06. Het saneren van bodemverontreiniging

Wij hebben ten behoeve van gemeentelijke werken en bestemmingswijzigingen, bodemsaneringen uitgevoerd. In PARK21 waar drugsafval was gedeponeerd, hebben wij de mate en de omvang van de ontstane verontreiniging vastgesteld. In 2020 wordt de bodem hersteld. De afronding van de bodemsanering aan de IJtochtkade in Zwanenburg vergt meer tijd doordat de gekozen saneringsaanpak niet effectief bleek. Wij hebben een plan gemaakt voor een vervolgaanpak. De voorbereiding van de sanering van de bodemverontreiniging aan de Hanepoel in Zwaanshoek is afgerond en wordt in 2020 gestart.

07. Het toepassen van een duurzaam bodembeheer

Wij hebben duurzaam bodembeheer toegepast door het behouden en verbeteren van de kwaliteit van de bodem. Vrijgekomen grond bij gemeentelijke werken hebben wij zoveel mogelijk op grond van de Nota Bodembeheer in de omgeving hergebruikt. Op basis van de Nota Bodembeheer hebben wij voor het opslaan van vrijkomende bagger bij de stedelijke baggerwerkzaamheden in Hoofddorp Noord en in Zwanenburg tijdelijke baggerdepots gerealiseerd.

Door samenwerking met andere gemeenten uit het gebied van de OD NZKG zijn de mogelijkheden voor regionaal hergebruik van grond vereenvoudigd. Een manier hiervoor is het accepteren van elkaars bodemkwaliteitskaart. De gemeente Amsterdam heeft onze bodemkwaliteitskaart inmiddels geaccepteerd.

In verband met de toegenomen aandacht voor de aanwezigheid van de PFAS stoffen in de bodem, is samen met de andere overheidspartijen in de regio van de OD NZKG, een bodemkwaliteitskaart voor PFOS en PFOA (twee stoffen van de PFAS groep) opgesteld.

08. Het klimaatbestendig inrichten van de fysieke leefomgeving

Bij integrale vervangingsprojecten wordt de fysieke leefomgeving zo veel mogelijk klimaatadaptief ingericht en anticiperen wij op het veranderende klimaat voor wat betreft wateroverlast, droogte en hitte. Hiervoor bereiden wij standaardmaatregelen voor.
Bij nieuwbouwontwikkelingen is een klimaatbestendige fysieke leefomgeving een vereiste. Binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA) en het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) werken wij samen om in regionaal en breder verband te komen tot standaardisering van benodigde maatregelen, voorschriften en uitgangspunten voor klimaatadaptatie voor nieuwbouw.

Daarnaast hebben wij beleid voorbereid waarin wij opnemen hoe wij onze fysieke leefomgeving klimaatbestendig inrichten zodat wij in 2050 kunnen voldoen aan de afspraken van het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie. Hiervoor hebben wij in een klimaatatlas in beeld gebracht waar de knelpunten ontstaan bij hevige regenval, droogte en hitte. Dit beleid leggen wij in 2020 aan de raad voor.