Beleidsdoel B: Het sturen van afvalstromen naar maximaal hergebruik.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Ons doel is een 'circulaire economie', waarin producten en materialen zo lang mogelijk worden gebruikt door afvalpreventie en de vermindering van restafval. Hiermee dragen wij bij aan de landelijke doelstellingen op dit gebied. Het landelijke programma VANG (Van Afval Naar Grondstof) heeft als doelstelling een hoeveelheid huishoudelijk restafval van maximaal 100 kg per inwoner per jaar in 2020 en het Landelijk Afvalbeheerplan 3 (LAP 3) streeft naar maximaal 30 kg per inwoner per jaar in 2025. Momenteel verkeren wij in een transitie van afvalinzameling naar grondstofinzameling. In plaats van grondstoffen te vernietigen door deze als restafval te verbranden, gaan wij grondstoffen inzamelen en ervoor zorgen dat deze opnieuw worden gebruikt. Hergebruik van grondstoffen betekent een verbetering van het milieu, lagere kosten aan restafvalverwerking en hogere baten voor grondstoffen.

Tabel 50 

Programma / Omschrijving

Eenheid

Bron

Metingen

Prognose

2016

2017

2018

2019

2019

Omvang huishoudelijk restafval

Kg/inwoner

Rapportage Meerlanden

191

187

186

187

150

Aantal meldingen illegale stort

stuks

Filemaker/MOB

1.301

1.345

1.548

1.9701

1.350

  1. De toename van het aantal meldingen illegale stort in 2019 is deels te verklaren door de toevoeging van het grondgebied van de voormalijge gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Door de inzet van meer Containercoats en communicatie via de website over de grofvuilregeling vestigen wij de aandacht op de juiste omgang met grofvuil. Samen met Meerlanden onderzoeken wij in 2020 hoe de illegale stort kan worden verminderd.

Activiteiten

01. Het communiceren met inwoners over hergebruik van grondstoffen en afvalpreventie.

02. Het inzamelen van huishoudelijk afval, grof huishoudelijk afval en gesorteerde grondstoffen.

03. De extra inzet zwerfafval.

04. Het toezicht op de naleving inzake illegale stort en zwerfvuil.

Toelichting

01. Het communiceren met inwoners over hergebruik van grondstoffen en afvalpreventie

Voor het communiceren met inwoners over hergebruik van grondstoffen en afvalpreventie hebben wij gebruik gemaakt van algemene communicatiemiddelen zoals de krant (persberichten, de gemeentelijke bijlage in HC Nieuws), de websites van de gemeente en van Meerlanden en social media zoals Facebook (‘Haal er meer uit!’), Twitter en WhatsApp. Via de afvalkalender hebben we gerichte informatie per huisadres aangeboden.

Voor communicatiedoeleinden was met de uitrol van VANG voorzien in de inzet van een afvalcoach en ambassadeurs. Omdat VANG is uitgesteld, hebben wij deze nog niet ingezet.

02. Het inzamelen van huishoudelijk afval, grof huishoudelijk afval en gesorteerde grondstoffen

Wij hebben alle huishoudelijke afvalstoffen, waarop de Wet milieubeheer van toepassing is, ingezameld. Tijdens de voorbereiding van de uitrol van de nieuwe inzamelsystematiek VANG hebben wij een onvoorziene en aanzienlijke stijging van de kosten gesignaleerd. Hierop is de uitrol van VANG uitgesteld en hebben wij de mogelijkheden onderzocht om VANG aan te passen. Op grond van de motie ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in een kleinere bak!’ hebben wij besloten om het omwisselen naar een kleinere rolemmer van 80L voor restafval gratis te maken. Dit stimuleert een vermindering van de hoeveelheid restafval.

Tijdens de zomer was er een afvalcrisis bij onze contractpartner restafvalverwerker AEB waardoor er nog maar 40% van de verbrandingscapaciteit beschikbaar was. Wij hebben veelvuldig en intensief overlegd om de inzameling en verwerking van restafval door te laten gaan en oplossingen te zoeken. Inmiddels is de restafvalverwerkingscapaciteit bij AEB volledig hersteld en wordt ook het tijdelijk opgeslagen bedrijfsafval alsnog verbrand.

03. De extra inzet zwerfafval

Wij hebben extra inzet gepleegd om zwerfafval te bestrijden bij drie landelijke opschoonmomenten: het nieuwjaarsvegen, de landelijke opschoondag en world clean up day. Daarnaast hebben wij winkelcentrum Hoofddorp Centrum extra schoongehouden. Wij hebben inwonersinitatieven om zwerfafval tegen te gaan ondersteund in Nieuw-Vennep (Sportveldweg en omgeving) en in Vijfhuizen (Stellinghof en op Big Spotters Hill en nabije omgeving). Deze initiatieven hebben wij in de publiciteit gebracht, zodat de norm “Samen houden wij de wijk schoon” zichtbaar is, waardoor navolging kan plaatsvinden.

Op drie plekken is met vrijwilligers zwerfafval geraapt waarbij wij over het onderwerp zwerfafval met inwoners in gesprek zijn gegaan. In 194 schoolklassen zijn de aspecten van zwerfafval nader uitgelegd en zijn vervolgens 134.000 stuks zwerfafval geraapt. Tot slot hebben wij ondersteuning geboden aan de organisatie van de Avond4daagse in Floriande, Hoofddorp Overbos, Nieuw-Vennep en Zwaanshoek om deze evenementen (zwerf)afvalvrij te laten verlopen. Wij hebben besloten om het aantal ContainerCoats ( grasmat met bloemen of haag) bij brengparkjes begin 2020 uit te breiden om het bijplaatsen van afval bij de containers tegen te gaan.