Beleidsdoel C: Zorgen voor een adequaat beheer in de openbare ruimte van grondwater, hemelwater en afvalwater.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Door een adequaat en duurzaam beheer van grondwater, hemelwater en afvalwater in de openbare ruimte beschermen wij de volksgezondheid, de natuur en het milieu en handhaven wij een goede leefomgeving. Hiervoor streven wij naar een robuust, duurzaam en klimaatbestendig watersysteem, waarbij het water van goede kwaliteit is en de ruimte krijgt. Daarnaast streven wij naar een duurzaam, goed beheerbaar afvalwaterstelsel, waarbij wateroverlast door overtollig regenwater en/of grondwater wordt tegengegaan en zoveel mogelijk wordt voorkomen dat verontreinigd afvalwater in de bodem of in het oppervlaktewater terecht komt. Voor een goed waterbeheer is het van belang dat alle sloten, tochten en vaarten (watergangen) goed worden onderhouden. Tevens houden wij hiermee de waterkwaliteit en waterkwantiteit op voldoende niveau.

Tabel 51 

Programma / Omschrijving

Eenheid

Bron

Metingen

Prognose

2017

2018

2019

2019

Aantal meldingen van riooloverlast

Aantal

Meldingen Openbare Buitenruimte

1.522

1.746

1.607

< 1.750

Activiteiten

01. Het verstrekken van advies en voorlichting aan inwoners, instellingen en bedrijven over (grond)waterbeleid.

02. De aanleg en het onderhoud van drainage en de monitoring van grondwater ter verbetering van het grondwaterbeheer.

03. Het klimaatbestendig maken van de leefomgeving voor wat betreft water.

04. Het duurzaam beheren en onderhouden van afvalwaterstelsels en oppervlaktewater (kolken, riolering, en gemalen).

05. Het duurzaam beheren van de watergangen en waterbodembeheer.

Toelichting

01. Het verstrekken van advies en voorlichting aan inwoners, instellingen en bedrijven over (grond)waterbeleid

Wij hebben inwoners en ondernemers regelmatig geïnformeerd over specifieke waterthema’s via folders, de verschillende (social) media en de gemeentelijke website. Hierbij hebben wij tevens ingezet op maatregelen op het gebied van klimaatbestendigheid die inwoners zelf kunnen treffen. Met inzet van NMCX (Centrum voor Duurzaamheid) hebben wij via de communicatiecampagne 'Haarlemmermeer Waterproof' ons (grond)waterbeleid onder de aandacht gebracht. Via het gezamenlijke waterloket met omliggende gemeenten en het overheidsloket 'Ons Water' hebben wij inwoners op eenduidige wijze van informatie voorzien.

02. De aanleg en het onderhoud van drainage en de monitoring van grondwater ter verbetering van het grondwaterbeheer
Wij hebben de aanleg van drainage voorbereid in delen van de wijk Linquenda in Nieuw-Vennep en in Zwanenburg (Kinheim en Seevanck). Uit actuele monitoring bleek dat de aanleg van drainage in delen van de wijk Graan voor Visch in Hoofddorp niet nodig was, omdat zich hier geen structurele problemen voordoen met de grondwaterstand.
Wij hebben, in delen van Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Zwanenburg, Rijsenhout, Halfweg en Spaarndam het grondwaterpeil gemeten. met als doel de grondwaterproblematiek beter in beeld te brengen en een prioritering aan te brengen in klimaatbestendige projecten. Wij hebben voorbereidingen getroffen om ook gemeentebreed de grondwaterstand te monitoren. In 2020 start de monitoring.

03. Het klimaatbestendig maken van de leefomgeving voor wat betreft water
Wij hebben voor alle kernen klimaatstresstesten uitgevoerd. Hieruit komt informatie over knelpunten op het gebied van klimaatbestendigheid,. Dit leidt tot een uitvoeringsprogramma in 2020. Wij hebben de mogelijkheden voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers onderzocht. De komende jaren stellen wij samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland een uitvoeringsprogramma op, waarmee natuurvriendelijke oevers worden ingebed in projecten.
Het plan om meer waterberging te creëren in Spaarndam (Klimaatbestendig Spaarndam) is voorbereid. Gezamenlijk met de aanleg van drainage hebben wij maatregelen getroffen die bijdragen aan meer waterberging en die (grond)wateroverlast voorkomen (klimaatadaptatie). In Linquenda hebben wij, gecombineerd met een integraal vervangingsproject en de aanleg van drainage, een aanpassing van het groen en de verhardingen voorbereid, zodat er meer ruimte is voor waterberging. Inwoners zijn gestimuleerd de afvoer van hemelwater afkomstig van daken af te koppelen van het gemengde riool, zodat dit (schone) water niet naar de zuivering gaat.

04. Het duurzaam beheren en onderhouden van afvalwaterstelsels en oppervlaktewater (kolken, riolering en gemalen)
Wij hebben gezorgd voor de inzameling en het transport van stedelijk afvalwater dat vrijkomt bij de percelen binnen ons grondgebied. Ons doel hierbij is waar mogelijk alleen vuil water naar de zuivering te transporteren en schoon water gescheiden af te voeren naar het oppervlaktewater. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de waterketen. In regionaal verband hebben wij een doelmatigheidsonderzoek gedaan naar de afvalwaterzuivering in Zwanenburg en de mogelijkheden om het aanbod van schoon water bij de waterzuivering te verminderen.
Voor riothermie (warmte winnen uit rioolwater) is een kansenkaart opgesteld, waar vraag en aanbod met elkaar verbonden kunnen worden. Deze wordt gebruikt bij stedelijk programmeren, waarbij wij werkzaamheden zoveel mogelijk combineren met die van nutsbedrijven en woningcorporaties. Omdat de projecten N200 en de fietssnelweg Hoofddorp richting Aalsmeerderbrug zijn uitgesteld, zijn ook de gecombineerde rioleringswerkzaamheden doorgeschoven.

05. Het duurzaam beheren van de watergangen en waterbodembeheer
Wij hebben het dagelijks onderhoud van de watergangen structureel uitgevoerd op basis van de legger en de keur (beleidsregels) van het hoogheemraadschap van Rijnland. Hierbij hebben wij de watergangen doorstroombaar en vrij van planten gehouden. Het was niet mogelijk om watergangen te baggeren, vanwege onvoldoende locaties om de bagger op te brengen. Doordat eind 2019 een landelijk handelingskader voor PFAS is opgesteld en door het vaststellen van een geactualiseerde beleidsregel PFOS begin 2020 is het vanaf 2020 eenvoudiger om vrijgekomen baggerspecie te verspreiden.