Energiebedrijf Haarlemmermeer BV (Tegenstroom)

Tabel 129

Algemene informatie

Het Energiebedrijf Haarlemmermeer BV, actief onder de naam Tegenstroom, is begin 2014 opgericht. Tegenstroom heeft tot taak om groene energie te leveren aan consumenten, bedrijven en instellingen. Tegenstroom streeft ernaar om de lokaal opgewekte groene energie ook lokaal te verbruiken.

Programma

Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

B. Haarlemmermeer realiseert ruimtelijke projecten die bijdragen aan het maatschappelijk doel.

Rechtsvorm

Besloten vennootschap

Eigenaarsrol

Portefeuillehouder Financiën

Opdrachtgeversrol

Portefeuillehouder Klimaat & Energie

Bestuurlijk belang

Uit hoofde van de gehouden aandelen vertegenwoordigt de portefeuillehouder deelnemingen (wethouder Financiën) de gemeente Haarlemmermeer in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Aandelenbelang

De gemeente Haarlemmermeer heeft een aandelenbelang van 99%. De resterende 1% is in handen van Duurzaam Bedrijf Haarlemmermeer BV (100% eigendom van de gemeente Haarlemmermeer).

Financieel belang

De aandelen kennen een nominale waarde van € 1. Er zijn 30.000 aandelen geplaatst en gestort. Dit resulteert in een financieel belang van € 29.700.

Financiële gegevens

Balansdatum

31-12-2021

31-12-2022

Eigen vermogen

€ -49.837

€ -47.072

Vreemd vermogen

€ 85.770

€ 87.189

Solvabiliteit

-138,7%

-117,3%

Begroot resultaat 2023

€ 18.932

Bijdrage in 2023

N.v.t.

Financiële toelichting

Het bedrijfsresultaat is in 2022 lager dan in 2021. Dit heeft voornamelijk te maken met hogere kosten. De personeelskosten zijn met ruim 11% gestegen. Desondanks sluit Tegenstroom het jaar af met een bescheiden positief resultaat. Dit resultaat is toegevoegd aan het eigen vermogen. Het eigen vermogen van de onderneming is toegenomen door de toevoeging van het jaarresultaat. Mocht deze trend zich blijven voortzetten dan heeft Tegenstroom binnen een aantal jaren een positief eigen vermogen.

Eventuele risico's

Het grootste risico is de vermogenspositie. Door het negatieve eigen vermogen beschikt Tegenstroom niet over voldoende weerstandscapaciteit om onverwachte tegenvallers op te kunnen vangen. De bedrijfsvoering blijft een risico, gegeven de kleine organisatie.

Overige informatie/website

https://tegenstroom.nl/