ICT en digitalisering

Het is van belang om tijdig en actief te blijven investeren in digitalisering. Dit hebben we gedaan in lijn met de uitvoeringsagenda digitale dienstverlening en IT-innovatie (2017.0021302). Het afgelopen jaar is gewerkt aan een visie op digitalisering. Een belangrijk onderdeel van de visie zijn de ethische vraagstukken die ontstaan bij toenemende inzet van digitalisering en data. Door aandacht te hebben voor deze vraagstukken zorgen we voor oplossingen waarbij de menselijke maat de boventoon voert. We streven ernaar dat onze systeemwereld mensvaardig en menswaardig wordt ingericht. We zetten digitalisering in als ondersteuning voor onze dienstverlening, om zo optimaal aan te sluiten bij de leefwereld van onze inwoners, ondernemers en instellingen.

Om aan te sluiten bij onze inwoners en ondernemers houden we communicatie persoonlijk en relevant. Het afgelopen jaar is de gemeentelijke website daarom vernieuwd. Voor de vernieuwing van de website is gebruik gemaakt van de kennis die we hebben opgedaan met bepaalde gebruikersgroepen zoals ouderen en laaggeletterden. De vernieuwingen dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website. Toegankelijkheid blijft ook een belangrijk speerpunt.

Afgelopen jaar was ook het jaar dat de gemeentelijke organisatie en bestuur verhuisd zijn naar de nieuwe locatie Beukenhorst. We hebben de verhuizing aangegrepen om de mogelijkheden van hybride vergaderen, ook voor het college en de raadsfracties, verder uit te breiden. Ook is er ingezet op het vereenvoudigen van onze dienstverlening door het overzetten van een aantal papieren formulieren naar onze eigen e-formulier oplossing. De migratie van e-formulieren naar OpenFormulieren is gestart. Dit is een met andere gemeenten ontwikkelde en gedeelde oplossing waarmee onze e-formulieren structureel beheerd en doorontwikkeld kunnen worden. Er is verder gebouwd aan de informatievoorziening via geo-webkaarten. Bijvoorbeeld met nieuwe kaarten voor polderlinten en de warmtetransitie (voor intern gebruik), en het toekomstbestendig inrichten van de geo-web omgeving

.