Gemeente als werkgever

Het afgelopen jaar heeft op organisatieniveau vooral in het teken gestaan van een adviestraject van een extern bureau. De hoofdvraag: “Op welke punten en op welke wijze kan (of moet) de gemeente Haarlemmermeer de toekomstbestendigheid van de ambtelijke organisatie versterken en haar aantrekkelijkheid als werkgever behouden of vergroten?” stond centraal.

Sinds begin 2000 is de organisatie niet voldoende meegegroeid met de groei van de gemeente. Dat heeft tot fricties geleid in de ambtelijke organisatie gelet op de toename van gemeentelijke taken, opgaven en ontwikkelingen. Deze fricties uiten zich al meerdere jaren in een te hoge druk op de organisatie: ofwel een te hoge ervaren werkdruk. Dat zijn effecten heeft in ziekteverzuim en een te hoge herstelbehoefte (gezondheid en vitaliteit). Deze signalen waren de aanleiding om een extern bureau te vragen de fricties en organisatiedruk in beeld te brengen en daarbij te adviseren.

De kern van het advies was dat er forse structurele investeringen nodig zijn voor wat betreft de ambtelijke capaciteit om tot een ‘fitte’ organisatie te komen. Dit advies is door het college en de raad overgenomen. De toezegging is gedaan om vanaf 2023 tot aan 2025 te investeren in de ambtelijke organisatie om zo de huidige en toekomstige opgaven te kunnen realiseren. In bredere samenhang is deze investering gekoppeld aan een organisatie-ontwikkelopdracht die het college aan de directie heeft meegegeven. Deze opdracht beschrijft de visie op de gewenste organisatieontwikkeling en bestaat uit vier hoofdthema’s:

  1. Versterken ambtelijke organisatie

  2. Aantrekkelijk werkgeverschap: binden en boeien

  3. Een ondersteunende en effectieve wijze van organiseren

  4. Profilering, positionering en lobby

Op thema 1 en 2 is al veel inzet gepleegd. Met als doel om de personele capaciteit uit te breiden en in te zetten voor het oplossen van bestaande en voorziene fricties (gegeven de ambities en opgaven). De voornaamste uitdaging blijft het ‘vinden’ van de juiste mensen en deze duurzaam aan onze gemeente te binden. Er is extra geïnvesteerd in onze capaciteit voor recruitment en in de kwaliteit van de arbeidsmarktcommunicatie. Het doel is om ons werkgeversmerk verder te versterken en verschillende activiteiten te ontwikkelen voor het ‘binden en boeien’ van onze huidige medewerkers. Onderdeel hiervan is het bereiken van overeenstemming met de vakbonden over een groen, aantrekkelijk en flexibel bedrijfsvervoersplan, dat sinds de start van 2023 is ingegaan.

Het activiteitgericht werken heeft, ondanks de beperkingen voor het werken op kantoor in het begin van het jaar vanwege corona, een prominente plek ingenomen in onze manier van (samen)werken op onze locaties Beukenhorst en Polderlanden. We zijn het ons steeds meer eigen aan het maken en blijven leren van deze manier van samenwerken in een hybride organisatie. Van alle ervaringen kunnen we profiteren wanneer we straks het nieuwe gemeentehuis betrekken.