Beleidsdoel E: Haarlemmermeer biedt een gezond leefklimaat.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Wij streven naar een gezond leefklimaat voor onze inwoners. Milieubeheer, bodembescherming en bodembeheer dragen hieraan bij. Wij willen de kwaliteit van de bodem behouden en deze waar mogelijk verbeteren.

Bij de Voorjaarsrapportage 2022 zijn middelen beschikbaar gesteld om het mediterraan draaigatje, een invasieve exotische miersoort waarover inwoners in 2020 meldingen hebben gedaan, te bestrijden. Deze exotische miersoort verdwijnt niet vanzelf.

Zoals meerdere gemeenten in Nederland, hebben wij over de bestrijdingswijze vooraf advies ingewonnen bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Van het KAD is vernomen dat de bestrijding een intensief traject vraagt, waarbij afhankelijk van de situatie meerdere jaren bestrijding nodig kan zijn. Meerlanden is in opdracht van ons gestart met de bestrijding van het draaigatje door heet water in de ondergrond te brengen (thermische bestrijding). Elke locatie is drie tot vier keer behandeld. Hierdoor wordt de mierenkolonie verzwakt. Daarna is met een lokaasmiddel (Maxforce Quantum), waarvoor in 2022 vrijstelling is verleend, de populatie verder gedecimeerd.

Uit metingen is gebleken dat de maatregelen hebben bijgedragen aan het terugdringen van de mieren. Zo zijn er op de locaties in de wijk Graan voor Visch in Hoofddorp waar het draaigatje eerder werd aangetroffen, veel minder zandhoopjes te zien. Deze zandhoopjes zeggen veel over de aanwezigheid en de activiteit van de mier. Wel is gesignaleerd dat de mier zich verplaatst heeft naar enkele nieuwe locaties binnen de gebieden waar de mier voorkomt (Graan voor Visch en Rijsenhout). Ook deze locaties pakken wij in 2023 aan.

In overleg met enkele bewoners hebben wij ook bestrijdingsmaatregelen getroffen in gedeelten van tuinen die direct grenzen aan het openbaar gebied. Tevens zijn wij in overleg gegaan met eigenaren van kassen in Rijsenhout, waar het mediterraan draaigatje aanwezig is om te komen tot bestrijding.

Activiteiten

01. Overdracht bodemtaken in verband met de Omgevingswet

02. Het saneren van bodemverontreiniging

03. Het toepassen van een duurzaam bodembeheer

Toelichting

01. Overdracht bodemtaken in verband met de Omgevingswet

Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet worden de provinciale bodemtaken voor bodemsaneringen overgedragen aan de gemeenten. Samen met de Omgevingsdienst Noordzeekanaal Gebied (OD NZKG) is een bodembeleidskader opgesteld en zijn regels voor het omgevingsplan opgesteld. Deze regels zijn nodig om het huidige beschermingsniveau van de bodem te kunnen handhaven. In verband met het uitstel van de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn het beleid en de bijbehorende regels nog niet vastgesteld.

Regionaal is een proef gedaan voor het oprichten van een kennisschakelpunt Bodem. In dit schakelpunt zitten naast een vertegenwoordiger van onze gemeente, vertegenwoordigers van drie andere gemeenten in de provincie, de provincie Noord-Holland, het waterschap Hollands Noorderkwartier en de OD NZKG. De proef loopt door tot in 2023.

02. Het saneren van bodemverontreiniging

Er zijn bodemsaneringen uitgevoerd onder andere in Quatrebras in Badhoevedorp en bij IJweg 1071 te Hoofddorp. Door monitoring van het grondwater hebben wij gecontroleerd of de verontreiniging in de IJtochtkade in Zwanenburg voldoende is gesaneerd. De afbraak van de verontreiniging loopt goed en de actieve sanering kan waarschijnlijk in 2023 worden beƫindigd.

03. Het toepassen van een duurzaam bodembeheer

De geactualiseerde nota Bodembeheer 2022 is vastgesteld. In deze nota zijn de eisen ten aanzien van de toe te passen grond in PARK21 en ten aanzien van het loodgehalte in grond op plaatsen waar kinderen spelen, aangescherpt. Alle bodemrapporten worden opgenomen in een bodeminformatiesysteem dat voor iedereen opvraagbaar is. Wij zijn gestart met de aanpassing van dit systeem, zodat het eenvoudiger is om vast te stellen wat de bodemkwaliteit op een locatie is. Op basis hiervan kan geconcludeerd worden of de bodemkwaliteitskaart van toepassing is of dat aanvullend onderzoek of bodemsanering noodzakelijk is.

Wij passen duurzaam bodembeheer toe door het behouden en verbeteren van de kwaliteit van de bodem. Door samenwerking met andere gemeenten uit het gebied van de OD NZKG worden de mogelijkheden voor regionaal hergebruik van grond vereenvoudigd. Eenduidigheid in beleid binnen de regio zorgt ervoor dat bijvoorbeeld onderzoekskosten zijn bespaard.