Beleidsdoel C: Onze inwoners zijn economisch zelfstandig; werk boven uitkering.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

De Participatiewet en de wet maatregelen Wet Werk en Bijstand (WWB) zijn de wettelijke kaders waarbinnen dit beleidsdoel wordt gerealiseerd. De bundeling van uitkeringen inkomensvoorzieningen aan gemeenten (BUIG) die gemeenten ontvangen voor het bekostigen van uitkeringen en voor de loonkostensubsidie van arbeidsbeperkten, heeft de laatste jaren grote fluctuaties laten zien. Dit komt door een landelijke verdeelsystematiek die onder andere gebaseerd is op economische groei en inwoneraantal. Ook is pas laat in het jaar bekend wat de definitieve toekenning vanuit het Rijk is. In 2019 zien we dat ook factoren als een daling van de instroom in de bijstand en een grotere uitstroom uit de bijstand ervoor zorgen dat we overhouden op dit budget.

Onze aanpak is gericht op versterking van het toegangsproces, toeleiding naar werk, handhaving en debiteurenbeheer. Deze activiteiten zijn gericht op een vermindering van het aantal personen in de bijstand. Binnen arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam wordt een gezamenlijk arbeidsmarktbeleid gevoerd, waar onze re-integratieactiviteiten op aansluiten. Wij werken regionaal samen waar dit moet of wenselijk is in het licht van efficiency en effectiviteit. Onze lokale aanpak op het gebied van re-integratie is dit jaar gericht geweest op inwoners die al enige of langere tijd in de bijstand zitten en die intensievere ondersteuning nodig hebben om weer (duurzaam) aan het werk te gaan.

Activiteiten

01. Uitoefenen van de poortwachtersfunctie.

02. Bemiddelen richting arbeidsmarkt.

03. Organiseren werkgeversbenadering.

04. Verdere ontwikkeling AM match.

Toelichting

01. Uitoefenen van de poortwachtersfunctie

De daling van de instroom in de bijstand is in 2019 gecontinueerd. Via een brede intake stimuleren wij inwoners waar mogelijk zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Inwoners die nieuw instromen in de Participatiewet en die geen of een korte afstand tot de arbeidsmarkt hebben bemiddelen wij direct actief naar werk of reiken we de benodigde informatie aan om zelf snel aan werk te komen, zodat zij niet hoeven in te stromen in de bijstand.

02. Bemiddelen richting arbeidsmarkt

Bij de aanpak ligt onze focus op werk boven uitkering. Wij begeleiden inwoners die aangewezen zijn op een bijstandsuitkering of die in een uitkeringssituatie dreigen te komen (zoals voortijdige schoolverlaters, scholieren die uitstromen uit het Praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs) naar werk. Wij ondersteunen dat inwoners zoveel als mogelijk duurzaam aan het werk kunnen: statushouders, jongeren en ouderen en via AM match personen met een loonwaarde van 40% tot 70% van het wettelijk minimumloon. Dit jaar zijn verschillende pilots gestart voor inwoners die al langere tijd afhankelijk zijn van een uitkering. Zo is een pilot voor 50-plussers en voor alleenstaande ouders gestart. In de opmaat naar de uitvoering door de gemeenten van de Wet Inburgering in 2021, is het gelukt budget te verkrijgen vanuit het Rijk om een pilot voor nareizende vrouwelijke statushouders en gezinsmigranten te starten. Deze vrouwen behoeven extra en specifieke aandacht om te integreren en mee te doen in de samenleving en stappen te zetten richting werk. De vrouwen worden intensief begeleid en empowerment en taaltrainingen vormen een belangrijk onderdeel van het traject. Ook dit jaar zijn (korte) eigen trainingen ingezet zoals empowerment en sollicitatietrainingen naast de trajecten die we inkopen bij marktpartijen.

03. Organiseren werkgeversbenadering

Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt moeten elkaar weten te vinden, zeker in de kraptesectoren. Het is daarom van belang dat onderwijs en werk op elkaar afgestemd zijn en dat personen opgeleid worden voor sectoren waarin werk is. Het LeerWerkLoket Groot-Amsterdam en het Werkgeversservicepunt spelen hierin een belangrijke rol. Binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA) namen we deel aan het House of Skills, een publiek-private samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam, waarin bedrijfsleven, brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties, kennisinstellingen, onderwijs en bestuurders uit de regio samenwerken om de huidige arbeidsmarkt meer in te richten op vaardigheden (‘skills’) in plaats van cv's. Daarnaast namen we deel aan het ‘Loket Inclusieve arbeidsmarkt’ voor grote werkgevers in de MRA. De jaarlijkse netwerkbijeenkomst van de Alliantie Arbeidsmarkt & Onderwijs vond afgelopen jaar plaats op 26 september en werd deze keer in samenwerking met Sterk Techniek Onderwijs georganiseerd. Met onze inzet op social return en sociaal ondernemerschap geven we extra aandacht aan het arbeidsmarktperspectief van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

04. Verdere ontwikkeling AM match

AM match bedient de doelgroep die tot 70% van het wettelijk minimumloon kan verdienen (waaronder de doelgroep van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), personen die (voorlopig) alleen in een beschutte omgeving kunnen werken en personen met een bijstandsuitkering. De organisatie is ook de uitvoeringsorganisatie van de Wet banenafspraak, waarbij zij intensief samenwerkt met de partners binnen de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam. Drie jaar na de start van AM match is in 2019 gestart met een onderzoek naar de doorontwikkeling van AM match. Hierbij wordt onder andere gekeken naar nieuwe werkvormen die naast de training ‘match je perspectief’ bijdragen aan het succesvol plaatsen van bijstandsgerechtigden met een loonwaarde tot 70% op de arbeidsmarkt. Om de overgangen tussen de verschillende vormen van meedoen te versoepelen is in 2019 het project Simpel Switchen in de participatieketen opgezet. Het maakt onderdeel uit van de aanpak 'Het Breed Offensief' van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Ark om meer mensen met een beperking aan werk te helpen. Het project Simpel Switchen zal bij het onderzoek naar de doorontwikkeling van AM match worden meegenomen.