Beleidsdoel A: Het goed functioneren en faciliteren van formele gemeentelijke organen (gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders, burgemeester en rekenkamercommissie).
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Activiteiten
01. Het faciliteren van de bestuursorganen van de gemeente. |
02. Het faciliteren van de Rekenkamercommissie. |
03. Het houden van verkiezingen. |
Toelichting
01. Het faciliteren van de bestuursorganen van de gemeente
Het gemeentebestuur bestaat uit drie bestuursorganen, te weten: de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester.
De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer en zijn griffier zijn op 2 januari 2019 geïnstalleerd. Door een gedegen inwerkprogramma aan te bieden was de nieuwe gemeenteraad al snel in staat om zijn volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol in te vullen. Deze kernrollen komen niet alleen terug in de besluitvorming van de raad, maar zijn tevens de basis voor de ondersteuning en facilitering door zijn eigen apparaat, de griffie. De burgemeester wordt, als voorzitter van de raad, ook door de griffie ondersteund. De burgemeestersvacature is, na een digitale raadpleging onder de bevolking en een gedegen maar relatief snelle procedure door de daarvoor ingestelde Vertrouwenscommissie, ingevuld met de kroonbenoeming en gevolgd door de installatie op 10 juli 2019 van burgemeester Schuurmans-Wijdeven.
Eerder was afscheid genomen van waarnemend burgemeester Hoes, van de gemeenteraad en het college van de oude gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Na het vormen van een coalitie, is in januari het nieuwe college geïnstalleerd.
02. Het faciliteren van de Rekenkamercommissie
De rekenkamercommissie (RKC) doet onafhankelijk onderzoek voor beter bestuur voor de samenleving van Haarlemmermeer.
Na de samenvoeging van de gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude startte een nieuwe RKC met drie nieuwe leden.
De RKC heeft een belevingsonderzoek onder inwoners met een urgente woningbehoefte opgeleverd. Ook heeft ze in vervolgonderzoeken, met de onderwerpen maatschappelijk vastgoed en brede scholen, getoetst of aanbevelingen uit eerder onderzoek zijn opgevolgd. De RKC heeft verder meegedaan aan een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies naar hoe gemeenten het VN Verdrag Handicap uitvoeren. Een onderzoek naar de samenwerking van de gemeente met dorps- en wijkraden, en een onderzoek naar de effectiviteit van re-integratie door de gemeente zijn gedeeltelijk uitgevoerd.
Alle onderzoeken zijn te raadplegen op de website van de RKC https:/haarlemmermeergemeente.nl/rekenkamer
03. Het houden van verkiezingen
De verkiezingen voor Provinciale Staten, het algemeen bestuur van Waterschap Hoogheemraadschap van Rijnland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, en die voor het Europees Parlement zijn goed verlopen. Ze kenden een opkomst van respectievelijk 53%, 48% en 40%. Noviteit bij deze verkiezingen was het gebruik van een stemvoorziening voor visueel gehandicapten op vier stembureaus.