Gemeente als werkgever

We zijn trots op de uitkomsten van het dit jaar gehouden medewerkersonderzoek. Hieruit blijkt dat medewerkers over het algemeen betrokken en (zeer) tevreden zijn op de uitgevraagde thema’s (met scores gelijk of hoger dan de benchmark). Dit is iets om trots op te zijn, zeker in een tijd met grote uitdagingen op de arbeidsmarkt en binnen een groeiende organisatie met hoge ambities. De voornaamste uitdagingen die wij zien hangen samen met een te grote werkdruk (disbalans tussen ambitie en capaciteit), het ‘binden en boeien’ van (nieuwe) medewerkers en de integrale samenwerking op grote opgaven en in ketens.

Het onderstreept het belang van de organisatie-ontwikkelopdracht ’Toekomstbestendig groeien’. Aan de hand hiervan sturen wij onder meer op de ‘aantrekkelijkheid van ons werkgeverschap’ en het ‘versterken van de ambtelijke organisatie’ om zo met aandacht voor de huidige uitdagingen en met het vizier op de toekomst, de ambities van Haarlemmermeer waar te (kunnen) maken.

De frictie op personele capaciteit maakt echter dat het niet altijd mogelijk is om alle wettelijke taken, maatschappelijke opgaven en bestuurlijke ambities voldoende te bemensen. Hiermee zijn prioriteren en faseren cruciale competenties geworden. De ambitie van ‘Toekomstbestendig groeien’ blijft echter gelijk: Werken voor Haarlemmermeer betekent werken voor een gemeente die in de komende decennia doorgroeit naar meer dan 200.000 inwoners. We doen dit vanuit een intrinsieke inzet op een duurzame toekomst, met gelijke kansen voor iedereen en met oog voor de inwoners die moeilijker meekomen. Het werken voor de publieke zaak is hetgeen wat ons motiveert en inspireert. Of het nu de grote opgaven zijn of de dagelijkse dienstverlening.