Beleidsdoel A: Het goed functioneren en faciliteren van formele gemeentelijke organen (gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders, burgemeester en rekenkamer).
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Activiteiten
01. Het faciliteren van de bestuursorganen van de gemeente |
02. Het faciliteren van de rekenkamer |
03. Het voorbereiden en houden van verkiezingen |
Toelichting
01. Het faciliteren van de bestuursorganen van de gemeente
Het gemeentebestuur bestaat uit drie bestuursorganen, te weten: de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester. De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente en heeft volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rollen om in te vullen. In de raad is een nieuw raadslid benoemd als opvolger voor de nieuw benoemde wethouder, en zijn er drie nieuwe commissieleden benoemd. De rollen van de volksvertegenwoordiging komen terug in de besluitvorming van de raad en zijn tevens de basis voor de neutrale ondersteuning en facilitering door zijn eigen apparaat, de griffie.
De gemeenteraad streeft op diverse manieren transparantie van zijn besluitvorming na. De raadsvoorstellen en raadsbesluiten zijn op de website terug te vinden. Dezelfde openbaarheid geldt voor de raadspleinvergaderingen die ook digitaal te volgen zijn en teruggekeken kunnen worden. Dit geldt ook voor speciale raadsvergaderingen op locatie, die vanwege de Langetermijnvisie Participatiedemocratie (2022.5917133) driemaal plaats hebben gevonden.
De griffie ondersteunt tevens de burgemeester als voorzitter van de raad. Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester worden ondersteund door de ambtelijke organisatie onder leiding van de gemeentesecretaris en zijn directieteam.
02. Het faciliteren van de rekenkamer
De rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek voor goed bestuur voor de samenleving van Haarlemmermeer. De rekenkamer maakt voor de gemeenteraad en het college onder andere zichtbaar wat de impact is van het gevoerde beleid en wat er speelt bij inwoners, instellingen en ondernemers. De rekenkamer gebruikt uiteenlopende methoden en staat open voor vernieuwing. De rekenkamer onderzoekt twee tot drie nieuwe thema’s per jaar. Daarnaast toetst de rekenkamer of college en raad aanbevelingen uit eerder onderzoek hebben opgevolgd. Een klankbordgroep bestaande uit vijf raadsleden, de burgemeester en de griffier ondersteunt de rekenkamer om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoefte van de raad. Informatie over de onderzoeken die de rekenkamer in 2024 publiceerde is te vinden op de website.
03. Het voorbereiden en houden van verkiezingen
Nederlanders hebben op donderdag 6 juni 2024 gestemd voor een nieuw Europees Parlement. Stembureauleden konden zich voor het eerst aanmelden via het programma Stembureaumanager. Via dit portaal is het mogelijk dat stembureauleden een functie en tijdstip kiezen. Openstaande posten werden hierdoor sneller ingevuld. Dit zorgde voor een efficiëntere organisatie van deze verkiezing. Het opkomstpercentage van 43% bleef net onder het landelijk gemiddelde van 46%. Ook bij deze verkiezing werd op de avond van de verkiezingsdag eerst op partijniveau geteld en de dag daaropvolgend centraal op kandidaatsniveau. Het centraal tellen op kandidaatsniveau op de dag na de verkiezingen is bedoeld om fouten te voorkomen. Daarnaast vermindert het de belasting van de telploegen op de verkiezingsavond en vergroot het de transparantie van het tellen. De verkiezingsdag en de vaststelling van de uitslag zijn zonder problemen verlopen. In andere landen behorend bij de Europese Unie werd op een andere dag dan donderdag gestemd. Om die reden is de uitslag van de in ons land gehouden verkiezing pas zondagavond 9 juni bekend gemaakt.