Beleidsdoel C: Het gebruik van de openbare ruimte sturen in overeenstemming met het beleid.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Op grond van bindende bestemmingsplannen kunnen we omgevingsvergunningen afgeven voor de onderdelen bouw en gebruik. Hierdoor kunnen we daadwerkelijk komen tot realisatie van de in ruimtelijke plannen opgenomen inrichting. Daarnaast bieden de bestemmingsplannen ook de basis om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan en handhavend op te treden.

Tabel 40

Programma / Omschrijving

Eenheid

Indicator

Bron

Metingen

2020

2021

2022

2023

Percentage aanvragen omgevingsvergunningen die binnen de wettelijke termijnen worden afgehandeld

%

Lokaal

Gemeente

97

97

97

97

Activiteiten

01. Uitvoeren van de wettelijke taak van het houden van bouw- en woningtoezicht

02. Uitvoeren van toezicht op het gebruik van gronden en bouwwerken

03. Het begeleiden van diverse projecten op het gebied van kabels en leidingen

04. Adviseren over initiatieven

Toelichting

1. Uitvoeren van de wettelijke taak van het houden van bouw- en woningtoezicht

Een groot deel van de taken vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken) is (grotendeels verplicht) ondergebracht bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). Bouwcontroles hebben op basis van het prioriteitenbeleid een lage prioriteit en worden alleen uitgevoerd als er aanleiding toe is na een verzoek om handhaving. Door de pilot met vergunningvrij bouwen zijn er dit jaar minder dan de gebruikelijke jaarlijkse 800 tot 900 omgevingsvergunningen met een bouwcomponent verleend.

2. Uitvoeren van toezicht op het gebruik van gronden en bouwwerken

Op basis van klachten en milieucontroles hebben we onderzoek gedaan en voerden we zo nodig handhavingsprocedures met betrekking tot het gebruik van gronden en bouwwerken die in strijd zijn met het bepaalde in de bestemmingsplannen. Tevens inventariseerden we het feitelijk gebruik van gronden en bouwwerken ten behoeve van nieuwe bestemmingsplannen.

3. Het begeleiden van diverse projecten op het gebied van kabels en leidingen

Wij hebben diverse projecten op het gebied van kabels en leidingen in onze gemeente begeleid. Dit zijn doorlopende werkzaamheden. Het betreft bijvoorbeeld het leggen van kabeltracés voor de aanleg van een nieuw transformatorstation van TenneT aan de Incheonweg op Schiphol Logistics Park, de bouwactiviteiten in Hoofddorp-Centrum (onder andere gebouw Trom aan het Dik Tromplein) en diverse nieuwbouwprojecten Hoofddorp (Hyde Park), Vijfhuizen, Badhoevedorp en Nieuw-Vennep. De ruimte voor kabels en leidingen is schaars en hierin adviseren wij doorlopend. Ook de grote vraag naar uitbreiding van de elektriciteitstracés leidt tot veel afstemming. In het wijkvernieuwingsproject Welgelegen in Nieuw-Vennep hebben wij uitbreiding van het elektriciteitsnet voorbereid. Daarnaast zijn diverse locaties bepaald waar het net kan worden uitgebreid, waarvan de geplande uitvoering in de komende jaren is, zoals Getsewoud Noord, Floriande, Spaarndam, Vijfhuizen en een aantal wijken van Badhoevedorp. Deze lijst wordt regelmatig aangepast door Liander, zodat in de komende jaren bijna de hele gemeente aan de beurt komt.

4. Adviseren over initiatieven

Wij staan open voor (bouw)initiatieven uit de samenleving. Deze initiatieven bekijken we integraal en we beoordelen ze vanuit een ‘ja-het-kan-houding’. Hiervoor werken we met een loket en een Werkgroep Ruimtelijke Advisering (WRA) die ons voorziet van advies op basis van ruimtelijke kwaliteit en haalbaarheid. In 2023 zijn 152 nieuwe initiatieven binnengekomen, dat zijn er drie minder dan vorig jaar. Van die 152 initiatieven zijn er 133 in de WRA behandeld en 19 aan de intaketafel. Er zijn vijf initiatieven doorgezet naar de Omgevingstafel omdat deze aan de inaketafel als kansrijk waren beoordeeld. In het kader van de Omgevingswet is het proces van beoordelen van initiatieven aan een Intaketafel en een Omgevingstafel onderzocht door middel van pilots en wordt de komende jaren zo mogelijk geïmplementeerd. Doel blijft om initiatiefnemers te helpen om hun bouwinitiatieven te realiseren binnen de ruimtelijke randvoorwaarden en kwaliteit om de leefbaarheid te verbeteren.