Onderschrijdingen van lasten of investeringskredieten en/of lagere of hogere baten

Bij deze categorie begrotingsonrechtmatigheden is het van belang om vast te stellen of de raad tijdig is geïnformeerd over deze afwijkingen. De bestendige gedragslijn is dat de raad over afwijkingen die na het vaststellen van de najaarsrapportage en het meerjarenperspectief investeringen najaar bekend worden, wordt geïnformeerd in de jaarstukken. Uitzondering hierop betreft de uitkeringen uit het gemeentefonds. Op basis van de decembercirculaire is de raad via een brief van 16 januari 2024 (X.2023.07756) geïnformeerd over de laatste stand van zaken van de algemene uitkering.

Formeel zijn de overschrijdingen van baten en/of onderschrijding van lasten en baten niet tijdig aan de raad gemeld. Daarmee kwalificeren deze verschillen als onrechtmatig. Het betreft de verschillen die zijn ontstaan in de periode tussen de najaarsrapportage en de jaarrekening. In totaal gaat het om een bedrag van € 42,3 miljoen.

De onderschrijdingen van de lasten en de lagere of hogere baten per programma blijken uit het overzicht van baten en lasten. Deze verschillen worden per programma toegelicht in het jaarverslag.

Van de beschikbaar gestelde investeringskredieten is € 24,1 miljoen niet besteed. Zie voor een nadere toelichting het onderdeel Restantkredieten. Voorgesteld wordt een bedrag van € 13,3 miljoen over te hevelen naar 2024.