Overschrijdingen budgetten lasten

Uitgangspunt voor begrotingsoverschrijdingen van de lasten is dat iedere afwijking van de begroting als onrechtmatig wordt beschouwd. Door de raad is in de Financiële verordening Haarlemmermeer 2023 in artikel 11 lid 4 bepaald welke begrotingsonrechtmatigheden passen binnen het vooraf vastgestelde beleid en daarmee vooraf als acceptabel geduid worden. Hiervan is sprake in de volgende situaties:

  1. Er is sprake van een overschrijding waarbij direct gerelateerde inkomsten de overschrijding compenseren.

  2. Er is sprake van een overschrijding op een open-einde regeling.

  3. Er is sprake van een budgetoverschrijving op een activeerbare activiteit (investering) waarvan de gevolgen voornamelijk zichtbaar worden via hogere afschrijvings- en financieringslasten in latere jaren.

In Tabel 198 zijn de afwijkingen van € 200.000 en hoger van de programma’s opgenomen (overschrijding van de lasten) met daarbij de verklaring in hoeverre de afwijking past binnen het door de raad geformuleerde beleid. Op basis van de Financiële verordening wordt een beleidsdoel van een programma die 10% of meer van het begrotingstotaal (lasten) voor mutaties reserves omvat, apart door de raad geautoriseerd. In 2023 betrof dit het beleidsdoel A van het programma Zorg en werk. Voor dit beleidsdoel moet de begrotingsrechtmatigheid apart worden vastgesteld. De andere beleidsdoelen van het programma Zorg en werk, de overige programma's, het overzicht Algemene dekkingsmiddelen en het overzicht Overhead worden in totaal beoordeeld.

Voor een nadere uiteenzetting van de verschillen wordt verwezen naar de toelichting op het overzicht baten en lasten. De raad autoriseert deze kostenoverschrijdingen met het vaststellen van de jaarstukken.

Tabel 198

(bedragen x € 1.000)

Begroot

Rekening

Verschil

Verklaring

Conclusie

17.308

17.611

-303

Programma Bestuur, samenleving en publiekscontact

Wegens indexatie van de pensioenen van wethouders is een hogere storting gedaan in de voorziening pensioenverplichting wethouders om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Het betreft hier een volgens wet- en regelgeving verplichte storting en valt daarmee onder de open-einderegelingen.

Past binnen het bestaande beleid

75.726

76.955

-1.229

Programma Zorg en werk, beleidsdoel A

Als gevolg van de groei van het aantal cliënten en de toename van zorgintensiteit, zijn de uitgaven hoger dan geraamd. Deze blijven lastig om te voorspellen (zie ook raadsbrief 10471899). Het betreft hier een open-einderegeling. Er is door meer inwoners gebruik gemaakt van de Wmo-voorzieningen. Daarnaast is een aantal aanbieders gestopt met het aanbieden van hulp bij het huishouden en daardoor is er een verschuiving geweest tussen aanbieders waardoor de kosten iets zijn toegenomen. Het betreft hier een open-einderegeling.

Past binnen het bestaande beleid

75.518

77.671

-2.153

Programma Zorg en werk, overige beleidsdoelen

Bij jeugdzorg met verblijf is het tarief hoger uitgevallen dan verwacht. In de najaarsrapportage is uitgegaan van een tarief van € 78.000 per jeugdige. Dit is uiteindelijk € 89.000 geworden. In 2023 zaten er 104 jeugdige in zorg met verblijf. De prijsstijging is te verklaren door een toegenomen zorgintensiteit. Het betreft hier een open-einderegeling. Het aantal bijstandsuitkeringen is gestegen. Dit komt onder andere doordat het aantal statushouders is toegenomen. De taakstelling voor Haarlemmermeer voor het huisvesten van statushouders is het afgelopen jaar fors hoger geworden. Het betreft hier een open-einderegeling.

Past binnen het bestaande beleid

-3.685

Totaal begrotingsoverschrijdingen (lasten)

Conclusie

Omdat de hogere lasten passen binnen het bestaande beleid en nog niet bekend waren op het moment van opstellen van de Najaarsrapportage 2023, zijn deze begrotingsoverschrijdingen acceptabel.