Zonnepanelen Haarlemmermeer BV (Tegenstroom voor Ymere)

Tabel 124

Algemene informatie

Zonnepanelen Haarlemmermeer BV, actief onder de naam Tegenstroom voor Ymere (TSY), is begin 2014 opgericht. TSY heeft tot taak om in totaal 3.000 corporatiewoningen van Ymere te voorzien van zonnepanelen, waardoor de huurders van deze woningen duurzame energie opwekken voor eigen gebruik en daarmee tevens een besparing in geld realiseren op het verbruik van energie.

Programma

Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

B. Haarlemmermeer realiseert ruimtelijke projecten die bijdragen aan het maatschappelijk doel.

Rechtsvorm

Besloten vennootschap

Eigenaarsrol

Portefeuillehouder Financiën

Opdrachtgeversrol

Portefeuillehouder Klimaat & Energie

Bestuurlijk belang

Uit hoofde van de gehouden aandelen vertegenwoordigt de portefeuillehouder deelnemingen (wethouder Financiën) de gemeente Haarlemmermeer in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Aandelenbelang

De gemeente Haarlemmermeer bezit 9.900 van de 10.000 geplaatste en volgestorte aandelen en heeft daarmee een meerderheidsbelang van 99%. De resterende 1% is in handen van Duurzaam Bedrijf Haarlemmermeer B.V.

Financieel belang

De aandelen kennen een nominale waarde van € 1. Dit resulteert in een financieel belang van € 9.900. Daarnaast staat de gemeente garant jegens de BNG voor de aan Zonnepanelen Haarlemmermeer BV verstrekte kredietfaciliteit met een maximum van € 3 miljoen.

Financiële gegevens

Balansdatum

31-12-2020

31-12-2021

Eigen vermogen

€ 134.836

€ 194.499

Vreemd vermogen

€ 1.805.583

€ 1.788.278

Solvabiliteit ultimo 2021

9,8%

Begroot resultaat 2022

€ 47.505

Financiële toelichting

De omzet bestaat uit de incasso van € 29,95 per maand bij de 1.100 klanten. De zonnepanelen zijn gefinancierd met een kredietfaciliteit van de Bank Nederlandse Gemeente (BNG), met borgstelling van de gemeente Haarlemmermeer.

Het resultaat is in 2022 hoger dan begroot, met name door minder personeelskosten en omdat de rente lager is gebleven. Na 2022 daalt het resultaat structureel. Dat heeft vier redenen: dalende inkomsten uit de verhuur , stijgende rentelasten op de kredietfaciliteit bij de BNG, hogere inflatie en hogere afschrijvingen.

Risico's

TSY heeft te maken met een tegenvaller in de vorm van een ongewoon groot aantal omvormers dat uitvalt en waarbij de monitoring is uitgevallen. Het gaat om één specifiek merk. De kosten van vervanging vallen in de garantie maar de medewerker heeft wel extra werk aan het coördineren van de vervanging.

Het andere kleine risico zit in de overheidsregeling van salderen. Deze regeling wordt op termijn vervangen door een ‘terugleververgoeding’. Bij een lagere vergoeding worden de maandbedragen verlaagd ter compensatie van de lagere vergoeding van de landelijke overheid aan de huurder. De regeling zal zoals het er nu naar uitziet ingaan in 2024.

Overige informatie / website

https://tegenstroom.nl/zonnepanelen/huurders-ymere