Riolering

Hoe wij de riolering onderhouden is opgenomen in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2021-2023.
Voor het reinigen en inspecteren van vrijverval riolering hebben wij voor de periode 2023-2024 (met een mogelijke verlenging) een nieuw contract aanbesteed. Voor gemalen hebben wij diverse verbeteringen doorgevoerd in het beheer. Zo hebben wij een nieuw communicatieprogramma en een nieuw gemalenmanagementprogramma aangeschaft. Hiermee hebben wij meer zicht op de benodigde maatregelen voor het onderhoud en de vervanging van onze gemalen.

Om aan de zorgplichten te voldoen hebben wij verbeteringswerkzaamheden aan het rioolstelsel uitgevoerd. Waar mogelijk bestaan deze uit levensduurverlengende maatregelen. Deze hebben wij toe kunnen passen op circa 3,5 kilometer riolering in Hoofddorp, Nieuw-Vennep Oost, Zwaanshoek en Zwanenburg. Waar het niet mogelijk is om de levensduur van de bestaande riolering te verlengen, vervangen wij de riolering. Binnen het integrale project Kalorama in Hoofddorp is bijvoorbeeld de riolering vervangen. Wij hebben de vervanging van de riolering voorbereid in integrale projecten samen met de vervanging van de verhardingen, bijvoorbeeld in de Kruisweg/Fortweg en in de Parklaan/Draverslaan in Hoofddorp.

Wij hebben de gebiedsgerichte aanpak vanaf 2026 van onze vervangingen in de openbare ruimte verder voorbereid. Hierbij zijn diverse disciplines, waaronder ook riolering, betrokken. Deze aanpak biedt ook kansen om maatregelen voor het klimaatbestendig maken van de leefomgeving (klimaatadaptatie) en de energietransitie in te passen.

Wij hebben extra aandacht voor het afkoppelen van het afvalwaterstelsel om de hoeveelheid afvalwater bij de zuivering te verminderen en het zuiveringsproces te verbeteren. In Spaarndam vervolgen wij bijvoorbeeld de uitvoering van fase 1A van het afkoppelprogramma Spaarndam (het noordwesten van Spaarndam).