Openbaar Groen

Het openbaar groen bestaat uit bomen en groenvlakken (onder andere gazon, heesters, hagen, bosplantsoen). Hoe wij het openbaar groen onderhouden is opgenomen in het Beheerplan Bomen en Beplanting 2020-2023. Uit veiligheidsinspecties is gebleken dat aan de ene kant het aantal bomen dat in slechte of zeer slechte kwaliteit verkeert is verminderd. Hier staat tegenover dat de kwaliteit van circa 6,5% van de bomen is verminderd van niveau 'voldoende' naar niveau 'matig'. Hieruit blijkt dat het bomenbestand veroudert en dat betekent dat meer kosten worden gemaakt voor het snoeionderhoud. Om de bomen veilig te kunnen houden is structureel bij de Voorjaarsrapportage 2022 € 200.000 extra onderhoudsbudget beschikbaar gesteld. Wij hebben de beplantingsvakken met hagen, heesters, vaste planten en bodembedekkers geïnspecteerd. Hieruit blijkt dat minder beplantingsvakken een uitstekende en goede conditie hebben dan bij de vorige meting in 2019 (29% in plaats van 84%) en meer vakken een redelijk tot matige conditie (64% in plaats van 11%) of slecht tot zeer slechte conditie (8% in plaats van 5%). De oorzaak hiervan is dat het klimaat al een paar jaren achtereen erg droog en warm is geweest. Niet alleen bomen maar ook beplanting hebben hier last van gehad waardoor de conditie aantoonbaar minder is geworden. Circa 10% van de beplantingsvakken betreft hagen die voor het eerst zijn geïnspecteerd waardoor de cijfers iets kunnen vertekenen.

Om de leefomgeving te verbeteren hebben wij bomen en beplanting vervangen. Dit heeft veelal plaatsgevonden binnen integrale projecten, waarbij tevens de riolering of de verhardingen worden vervangen. In 2022 hebben wij onder andere de volgende vervangingsprojecten uitgevoerd:

Kern

Straat

Project

Cruquius

Cruquiuszoom

Vervangen beplanting

Hoofddorp

rotonde Beursplein

Vervangen beplanting

Hoofddorp

Stationsstraat

Vervangen bomen

Hoofddorp

Anna de Waalstraat

Vervangen bomen

Hoofddorp

Blankenstraat/Verisstraat

Vervangen bomen en beplanting

Hoofddorp

Betje Wolffstraat/Anna Blamanstraat

Vervangen bomen

Nieuw-Vennep

Tetterode en Arem, Oetewaal - Oddinkhem, Blechtekum - Zaanden

Vervangen beplanting

Rijsenhout

Bennebroekerweg

Vervangen bomen

Rijsenhout

Stuurboord

Vervangen bomen

Vijfhuizen

Buitenhof

Vervangen bomen

De vervanging van bomen en beplanting in Roekenbos en in de Söderblomstraat in Hoofddorp en de Oude Kruisweg in Cruquius is een onderdeel van integrale vervangingsprojecten. Omdat deze projecten zijn verschoven zijn de bomen en beplanting hier nog niet vervangen.

Op diverse locaties in Haarlemmermeer hebben wij nestkastjes voor bijvoorbeeld mezen geplaatst, om de eikenprocessierups zoveel mogelijk biologisch te bestrijden. Dit is een natuurlijke vijand van de rups. Waar de eikenprocessierupsen zijn gesignaleerd hebben wij deze binnen twee weken verwijderd, bijvoorbeeld in Badhoevedorp, het Haarlemmermeerse Bos, Toolenburgerplas en op een paar locaties in Nieuw-Vennep.