Openbare speel-, sport- en ontmoetingsvoorzieningen

Het beheer van speelvoorzieningen is beschreven in het Beheerplan Speelvoorzieningen 2020-2023. Conform de wettelijke veiligheidseisen hebben wij de speeltoestellen laten inspecteren. Op diverse plekken in de gemeente zijn op basis van de veiligheid toestellen vervangen. Vanwege de veroudering van het areaal is dit aantal hoger dan gemiddeld. Voorbeelden hiervan zijn speeltoestellen in de Noppenstraat (Zwaanshoek), in Statendam, de Manegelaan, de Frankenburgsingel, de Waddenweg, Albergerbos en Sonderholm (Hoofddorp), in Goudensteinpark, Buinerveld, Wever en Maaspoort (Nieuw-Vennep) en Van der Burchstraat (Spaarndam).
Bij de vervanging van speelplekken toetsen wij of deze voldoen aan ons speelruimtebeleid “Kom in Beweging!”- Speelruimte in de gemeente Haarlemmermeer. Tevens hebben wij met omwonenden overlegd hoe de speelplek moet worden ingericht. Dit is ook afhankelijk van de demografische situatie in de buurt rondom de speelplek.

Wij beheren drie goed bezochte, gemeentelijke recreatiegebieden:

  • het Haarlemmermeerse Bos (115 hectare)

  • de Toolenburgerplas (85 hectare)

  • en deelgebied 1 van PARK21 (28 hectare)

Deze gebieden vervullen een belangrijke functie voor onze inwoners voor dagrecreatie (sport, spel en evenementen) en dragen tevens bij aan een gezonde levensstijl door de mogelijkheden tot recreëren en bewegen. Het beheer van (grootschalige) recreatiegebieden is beschreven in het Beheerplan Recreatiegebieden 2020-2023.
Wij hebben verhardingen, beplantingen, oeverinrichting en terreinmeubilair op de drie recreatiegebieden onderhouden. Tevens hebben wij bomen, beplanting en verhardingen aan het einde van de levensduur vervangen.