Openbare verlichting

Het onderhoud van Openbare Verlichting (OVL) is beschreven in het Beheerplan Openbare Verlichting 2020-2023. Hieruit blijkt dat de kwaliteit van de openbare verlichting als gevolg van regelmatig onderhoud en vervangingen goed is. Wij hebben de NEN-keuringen van het areaal van de OVL afgerond. Het volledige areaal is goedgekeurd volgens de NEN3140 richtlijnen. Dit betekent dat ons areaal veilig en betrouwbaar is en voldoet aan de richtlijnen voor elektrische veiligheid. Wij zijn gestart met een nieuwe cyclus van de keuring van de elektrische installaties. Wij keuren alle 450 elektrische installaties een keer per vijf jaar.
Wij hebben voor OVL de installatieverantwoordelijkheid geregeld vanaf maart 2023. Dat betekent dat we jaarlijks een bepaalde hoeveelheid meetverdeelkasten en lichtmasten laten keuren. Verder wordt het beleid van de installatieverantwoordelijkheid beschreven en zullen er binnen de eigen organisatie medewerkers worden aangewezen om volgens de richtlijnen invulling te geven aan de installatieverantwoordelijkheid. Verder zijn alle OVL-kasten waar nodig rondom voorzien van bestrating, zodat de kasten makkelijk en veilig te onderhouden zijn.

Om energie te besparen hebben wij de bestaande verlichting door ledverlichting vervangen in de kernen Aalsmeerderbrug, Abbenes, Beinsdorp, Buitenkaag, Burgerveen, Cruquius, Leimuiderbrug, Lisserbroek, Oude Meer, Rijsenhout, Rozenburg, Schiphol-Rijk, Weteringbrug en Zwaanshoek (ruim 4.000 armaturen).

De vervanging van kabelnet, OVL, gecombineerd met de aanleg van drainage in Welgelegen in Nieuw-Vennep is doorgeschoven omdat de voorbereiding van het integrale project Welgelegen meer tijd in beslag nam dan voorzien. Voor het vervangen van kabelnet in de wijk Welgelegen vragen wij in een apart raadsvoorstel krediet aan, gecombineerd met de andere betrokken disciplines, zoals verhardingen, groen en riolering. Het investeringskrediet bestemd voor de vervanging van kabelnet in Welgelegen wordt in 2023 ingezet voor het vervangen van kabelnet in Nieuw-Vennep West en Halfweg e.o.