Beleidsdoel B: De doorstroming van alle vormen van vervoer en de bereikbaarheid van Haarlemmermeer dient op elk moment van de dag zo optimaal mogelijk te zijn.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
In het Deltaplan Bereikbaarheid staan de uitgangspunten voor het verkeer- en vervoersbeleid. Naast aandacht voor de auto worden hierin het parkeerbeleid, fietsbeleid en de Openbaar Vervoer-visie nader uitgewerkt.
Onze uitgangspunten voor de auto en het wegennetwerk zijn:
- ruimte voor automobiliteit realiseren;
- netwerk aan infrastructuur voor de (vracht)auto uitbreiden en verbeteren;
- bestaande knelpunten in het netwerk oplossen;
- infrastructuur inpassen.
We realiseren en reserveren deze nieuwe, zorgvuldig ingepaste, infrastructuur samen met onze partners bij onder meer provincie en Vervoerregio. Uitbreiding van wegcapaciteit bepalen we op basis van de fasering van de ontwikkeling van de woon- en werklocaties. Autoverkeer leiden we over juiste en geschikte routes, waar mogelijk ontvlechten we doorgaand- en bestemmingsverkeer. We zorgen dat bestaande knelpunten in het netwerk opgelost worden.
Wij streven naar een kwalitatief goed aanbod van openbaar vervoer. Primair gaat het om een regionaal netwerk met focus op de woon-werk verbinding op middellange afstand. Een samenhangend netwerk waarin hoogwaardige busverbindingen aansluiten op de trein en metro die als ruggengraat van het regionale netwerk fungeren. Daartoe is een hoogfrequent aantal reismogelijkheden per uur en per richting een eerste vereiste. Tegelijkertijd moeten ook de kleinere kernen bereikbaar zijn met vraagafhankelijk openbaar vervoer. Vanaf de start van de openbaar vervoerconcessie Amstelland-Meerlanden, overleggen wij met de vervoerder en de Vervoerregio over hoe de basismobiliteit voor de kleine kernen, kan worden verbeterd. Ons doel is om aan te sluiten bij het nieuwe systeem voor vraagafhankelijk openbaar vervoer dat voor enkele kleine kernen wordt ingevoerd. We zijn in 2019 gestart met het vroegtijdig betrekken van (georganiseerde) inwoners en raad bij de concessie ontwikkeling van het navolgende jaar (2021).
Ook de kwaliteit van het openbaar vervoer is van groot belang. Het systeem moet veilig, betrouwbaar, snel, begrijpelijk en betaalbaar zijn. Tevens zijn de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de halte/het perron tot het voertuig (gelijkvloerse instap) van belang. De beschikbaarheid van actuele reisinformatie voorafgaand aan en tijdens de reis speelt een steeds essentiƫlere rol in de mobiliteit, onder andere bij een aaneenschakeling van verplaatsingen met verschillende vervoerswijzen.
De afgelopen decennia is in de gemeente Haarlemmermeer een behoorlijk compleet fietsnetwerk ontstaan. Alle belangrijke bestemmingen binnen de gemeente kunnen worden bereikt, nog slechts enkele schakels ontbreken. Het recreatieve netwerk kan verder uitgebreid worden. Daarnaast is in het lokale fietsnetwerk nog kwaliteitsverbetering mogelijk op het gebied van comfort, doorstroming, stallen, verkeersveiligheid, verlichting en bewegwijzering.
De gemeente exploiteert betaalde parkeerplaatsen, is bevoegd gezag voor parkeervergunningen en is verantwoordelijk voor het parkeertoezicht in de gemeente. Het parkeerbeleid heeft tot doel de bereikbaarheid van voorzieningen te bevorderen door het toepassen van geschikte parkeernormen voor de diverse woon- en werkgebieden, door het zorgen voor een acceptabele parkeerdruk (verhouding vraag en aanbod), en door het helder informeren over de parkeermogelijkheden (parkeerverwijzing). Naast bereikbaarheid bevorderen heeft het parkeerbeleid tot doel objectieve parkeeroverlast in woonwijken terug te dringen om de leefbaarheid bevorderen: niet te veel blik op straat en geen ongewenst (illegaal) parkeergedrag.
Activiteiten
01. Verbeteren regionale en lokale wegen. |
02. Openbaar Vervoersbeleid. |
03. Fietsbeleid. |
04. Uitwerken Parkeerbeleid. |
05. Mobiliteitsbeleid. |
Toelichting
01. Verbeteren regionale en lokale wegen
In 2019 hebben we geparticipeerd in een veelvoud van projecten om de doorstroming op wegen te verbeteren. Zo hebben we met de provincie Noord-Holland de vervanging van de Cruquiusbrug aangegrepen om gezamenlijk een plan te ontwikkelen om de doorstroming en de veiligheid voor fietsers te verbeteren.
Samen met Schiphol, de Vervoerregio Amsterdam en de omgeving is onder leiding van de Provincie Noord-Holland gewerkt aan een visie op de Kruisweg corridor (oplevering 2020).
In 2018 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en Zuid-Holland een besluit over een definitief voorkeursalternatief voor de Duinpolderweg genomen. In het voorjaar is echter in het coalitieakkoord van de provincie Noord-Holland een heroverweging van dit besluit opgenomen. Onze inzet sinds deze heroverweging is om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de impact van deze heroverweging. Helaas is door de heroverweging de planvoorbereiding bij de provincie stil komen te liggen.
In 2019 zijn we begonnen met verkennende gesprekken met de regio Zuid Kennemerland om te komen tot een gezamenlijk ontwikkelbeeld.
Daarnaast hebben we:
- op Schiphol-Rijk parkeervakken voor vrachtwagens aangelegd om de overlast van geparkeerde vrachtwagens tegen te gaan;
- na een succesvolle proef om landbouwverkeer toe te laten op de Spoorlaan ten oosten van de Venneperweg en de Noordelijke Randweg tot aan de IJweg in Nieuw-Vennep deze situatie eind 2019 definitief gemaakt. De verkeersveiligheid wordt hierdoor vergroot;
- diverse (zie beleidsdoel A) straten ingericht volgens Duurzaam veilig;
- na inspraak over de Fanny Blankers-Koenlaan het Definitief Ontwerp vastgesteld zodat in 2020 de uitvoering kan worden opgepakt;
- de Vijfhuizerweg tussen IJweg en N205 opnieuw ingericht, met landbouwverkeer-vriendelijke plateaus en lichtmasten. Daarnaast is de kantmarkering aangepast aan de richtlijnen.
02. Openbaar Vervoersbeleid
Om een kwalitatief goed aanbod van openbaar vervoer te realiseren is met de Vervoerregio en de provincie Noord-Holland een samenwerkingsovereenkomst gesloten waarmee de bereikbaarheid en doorstroming op de HOV Schiphol busring tussen Schiphol-Rijk en Schiphol-Oost verbetert. Daarnaast werken we in andere HOV-projecten nauw samen met dezelfde partners. De HOV-Westtangent is zo'n project wat toeziet op het versnellen van de verbinding van Schiphol-Noord naar Amsterdam. Wij zijn als uitvoerende partij begonnen met de planuitwerking voor de aanleg van een nieuwe brug en viaduct ten noorden van het knooppunt Schiphol-Noord. Wij participeren tevens in het HOV project HOV Aalsmeer Schiphol Zuid (Hovasz) en het project Schiphol-Oost waarvoor dit jaar tussen Schiphol, de Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland een samenwerkingsovereenkomst is ondertekend welke wij ter ondersteuning hebben onderschreven.
Daarnaast hebben we:
- geparticipeerd in de Meerjaren Investeringsagenda Ruimte en Transport (MIRT) verkenning multimodale knoop Schiphol wat heeft geresulteerd in een investeringsbesluit van Rijk en Regio (VRA & Schiphol) voor het oplossen van het knelpunt van de multimodale knoop;
- het project waarbij nieuwe reisinformatiepanelen (DRIS) op de haltes worden geplaatst dit jaar afgerond;
- haltes langs lijn 341 toegankelijk gemaakt voor mindervaliden.
03. Fietsbeleid
Op de drukst bereden verbindingen ontwikkelen we snelfietsroutes. Samen met de Vervoerregio Amsterdam hebben we gewerkt aan de snelfietsroute Hoofddorp-Schiphol-Aalsmeer. In 2018 is gestart met de realisatie van de eerste fase tussen de Fokkerweg en de Aalsmeerderdijk. De uitvoering van verdere maatregelen hangt samen met de visie op de Kruisweg en heeft dienten gevolge nog niet tot uitvoering geleid. Voor de verkeersveiligheid voor fietsers op de Sloterbrug hebben we samen met de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam de plannen ter vervanging van de huidige Sloterbrug uitgewerkt.
Daarnaast hebben we diverse kleinere maatregelen ten gunste van fietsers gerealiseerd. Zo is bijvoorbeeld het Elspeterbospad in Hoofddorp gelijktijdig met onderhoud van asmarkering voorzien.
Daarnaast hebben we:
- een start gemaakt met de aanleg van de Fietsroute knooppunt A4-A9 Badhoevedorp. Rijkswaterstaat zal in 2020 starten met het aanleggen van het tweede en laatste deel;
- nieuwe verlichting gerealiseerd bij het fietspad tussen de A44 en Abbenes;
- in samenwerking met provincie Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam de fietsverbinding tussen Halfweg en Haarlem nader onderzocht.
04. Uitwerken Parkeerbeleid
Op diverse locaties hebben we door de parkeermanager in samenwerking met de belanghebbenden maatregelen doorgevoerd om parkeeroverlast te beperken.
Zo zijn er:
- op diverse plaatsen blauwe zones uitgebreid, na instemming van de buurt;
- bij het station Nieuw-Vennep 27 extra parkeerplaatsen aangelegd.
5. Mobiliteitsbeleid
Op ons voorstel is door de raad de Investeringsagenda Mobiliteit vastgesteld. We zijn gestart met de uitwerking van het uitvoeringsprogramma. De banden met de provincie Noord-Holland zijn nadrukkelijk aangehaald wat heeft geresulteerd in een nauwere samenwerking op beleidsniveau en vernieuwde afstemmingsafspraken rond benodigde investeringen samenhangend met de versnelling woningbouw.