Beleidsdoel A: Een gemeente die verkeersveilig is per auto, met de fiets, te voet en het openbaar vervoer.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Wij streven naar een verkeersveiliger Haarlemmermeer, dus minder verkeersslachtoffers in onze gemeente. Hiertoe zetten wij in op drie pijlers die de basis vormen voor een verkeersveilige Haarlemmermeer: infrastructuur, educatie en handhaving.

Om het verkeersveiligheidsbeleid uit te voeren wordt intensief samengewerkt met andere partijen. Dit zijn andere wegbeheerders (provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Schiphol), Vervoerregio Amsterdam, politie Kennemerland, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en schoolbegeleidingsdienst OnderwijsAdvies.

Activiteiten

01. Duurzaam Veilig inrichten van wegen.

02. Aanpak blackspots.

03. Verkeerseducatie.

Toelichting

01. Duurzaam Veilig inrichten van wegen

Wij zijn begonnen met het maken van een slag in het inrichten van onze woonwijken volgens de principes van Duurzaam Veilig. Hiertoe worden in de periode tot 2027 alle wegen duurzaam veilig ingericht, zoveel mogelijk in combinatie met regulier onderhoud. Waar het nodig is voeren we de verkeersveilige inrichting eerder uit. In 2019 hebben we in combinatie met onderhoud een duurzaam veilige inrichting gerealiseerd op onder andere de Platanen-, Essen- en Olmenlaan in Zwanenburg en de Sloterweg (richting Tweeduizend El) in Badhoevedorp.

In het kader van de Visie Ringdijk en Ringvaart (2017.0011195) hebben we, na de uitvoering van een proef in 2018, de Ringdijk afgesloten voor doorgaand verkeer bij Zwanenburg.

Daarnaast hebben we na een succesvolle proef om landbouwverkeer toe te laten op de Spoorlaan ten oosten van de Venneperweg en de Noordelijke Randweg tot aan de IJweg in Nieuw-Vennep deze situatie eind 2019 definitief gemaakt. De verkeersveiligheid wordt hierdoor vergroot.

Een overzicht van gerealiseerde duurzaam veilig werk-met-werk in 2019:

  • Sloterweg ten zuiden van Schipholweg (Badhoevedorp);
  • Aagje Dekenpad, vergevingsgezinde banden langs fietspad (Hoofddorp);
  • losse DV-maatregel: drempel en fietsoversteek op Bennebroekerweg ter hoogte van de Tijmweg, in verband met de veiligheid overstekende fietsers naar Schenkeveld (Rijsenhout).

02. Aanpak blackspots

Doordat de ongevallenregistratie is verbeterd, krijgen we een beter inzicht in de locaties waar op ons wegennet de meeste ongevallen gebeuren. Voorstellen ter verbetering van de verkeersveiligheid op deze locaties hebben wij opgenomen in de Onderzoeks- en Investeringsagenda Mobiliteit. Er is gestart met het opzetten van een uitvoeringsprogramma waarin deze blackspots worden opgenomen.

In 2019 zijn de volgende blackspots aangepast:

  • de Nieuwemeerdijk in Nieuwe Meer;
  • de Hillegommerdijk in Lisserbroek.
03. Verkeerseducatie

Wij bieden een breed, en een voor scholen kosteloos, aanbod van verkeersveiligheidsprojecten, zoals het praktisch verkeersexamen en praktijklessen over veiligheid rond een vrachtwagen. Wij belonen basisscholen die verkeersveiligheid een vaste plaats geven in hun lespakket met een Haarlemmermeers Verkeersveiligheidslabel. Vanaf het begin van het schooljaar 2018-2019 is de organisatie van de verkeerseducatieprojecten sterk veranderd, zodat scholen voor alle projecten bij één regionaal aanspreekpunt terecht kunnen en dat alle gemeenten in de regio dezelfde projecten aanbieden. De verkeerseducatieprojecten worden gecoördineerd door de Vervoerregio Amsterdam en door hen per schooljaar gerapporteerd.

Er zijn daarnaast 15 verkeersveiligheids-campagnes, zoals de BOB en de Scholen zijn weer begonnen, uitgevoerd om de volwassen weggebruiker te bereiken.