Ontwikkeling indicatoren

De hiervoor beschreven ratio's geven het volgende beeld:

Netto schuldquote

Realisatie 2023

Raming PB2024

Raming NJR2024

Realisatie 2024

69,8%

98,9%

67,8%

65,3%

Lasten schuldpositie

Realisatie 2023

Raming PB2024

Raming NJR2024

Realisatie 2024

7,3%

8,0%

6,4%

6,8%

Solvabiliteit

Realisatie 2023

Raming PB2024

Raming NJR2024

Realisatie 2024

37,3%

31,1%

35,4%

38,2%

Conclusie

Over het geheel gezien staan twee ratio's staan op groen en één op oranje. Ten opzichte van de prognoses in de Najaarsrapportage 2024 de netto schuldquote lager uitgevallen. De indicator lasten schuldpositie komt nabij de raming uit. Ook vergeleken met de cijfers uit de Jaarstukken 2023 vallen beide ratio's lager uit. De lagere schuld heeft meerdere oorzaken. Ten opzichte van de aannames in het Strategisch Perspectief Investeringen Najaar 2024 is er minder geïnvesteerd. Verder resteert het krediet van € 10 miljoen voor strategische aankopen van grond in 2024 volledig. De schuld wordt ook beïnvloed door de ontwikkeling van andere balansposten, waarbij met name de vlottende activa en vlottende passiva moeilijk tot niet beïnvloedbaar zijn. Zo is de post overlopende passiva fors hoger dan aangenomen. Onder de ontvangen, nog te besteden uitkeringen van het Rijk is een stijging te zien van € 45 miljoen ten opzichte van de vorige jaarstukken. Dit betreffen met name vooruitvangen specifieke uitkeringen voor mobiliteitspakketten woningbouw en voor de MRA regio deal. De uitgaven hiervoor zullen in de toekomst nog worden gedaan, maar de vooruitontvangen middelen hebben nu tot het aantrekken van minder schuld geleid. Ook de toevoeging van het nog te bestemmen jaarrekeningresultaat leidt tot het aantrekken van minder schuld. De effecten worden dit jaar enigzins afgevlakt door het het zogenoemde noemereffect. De baten (exclusief reservemutaties) vallen in de Jaarstukken 2024 lager uit dan begroot in de Najaarsrapportage 2024. Dit wordt, zoals toegelicht in het onderdeel Resultaat overzicht baten en lasten, vooral veroorzaakt door lagere Wabo-leges en verantwoording van de verkoop Waterwolf in 2025 in plaats van 2024.

Omdat er minder leningen hoefden te worden aangetrokken dan waarmee rekening werd gehouden, en er daarnaast een positief restultaat is geboekt in 2024, is het aandeel van het eigen vermogen ten opzichte van het totaal vermogen groter dan geraamd bij de Najaarsrapportage 2024. Daardoor valt de solvabiliteit enigszins positiever uit.

Met twee ratio's op groen is er geen reden om actief te sturen op de schuldontwikkeling. Toch blijft aandacht nodig. De vooruitvangen specifieke uitkeringen worden op een later moment alsnog ingezet en uitgestelde investeringen worden in de toekomst alsnog uitgevoerd. De verwachting is dat als gevolg van de schaalsprong Wonen het investeringsvolume zal stijgen. Daartegenover staat het risico op renteverhoging minder groot wordt ingeschat. Dit geeft in de toekomst minder druk op de indicator lasten schuldpositie. Ook lijkt de inflatie af te zwakken waardoor de noodzaak voor renteverhoging door de ECB minder groot is. Voor een toelichting wordt verwezen naar het onderdeel risico's.