Thema's

Verduurzaming

De routekaart verduurzaming maatschappelijk vastgoed is in 2023 vastgesteld en geeft invulling aan de verduurzamingsopgave met als doel een vermindering van de gebouwgebonden CO2-uitstoot van ten minste 55% in 2030 en 95% in 2050. De routekaart werkt niet alles tot in detail uit, maar geeft strategische kaders om stapsgewijs tot uitvoering te komen.

Tot 2030 ligt de focus op het projectmatig verduurzamen van zes panden. Hiervoor zijn in 2024 de eerste haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd waarvan de laatste begin 2025 wordt opgeleverd. In 2025 beginnen we met de uitvoering van de eerste projecten. De investering die dit vergt wordt gedekt volgens de Spelregels verduurzaming maatschappelijk vastgoed, die in 2024 zijn vastgesteld.

Akoestische maatregelen

Al enige tijd is de gebrekkige akoestiek van een groot deel van de gymzalen in onze gemeente onderwerp van gesprek tussen de schoolbesturen en de gemeente. De huidige akoestiek zorgt voor veel stress en ook uitval bij de vakleerkrachten. Na onderzoek is vast komen te staan dat deze op veel plekken niet aan normen voldoet zoals die door bijvoorbeeld de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding worden gehanteerd. Wij hebben in 2024 opdracht verleend om de vijftien meest intensief gebruikte binnensportaccommodaties tevoorzien van akoestische maatregelen. Hiervoor is een bedrag van € 750.000 gereserveerd. De uitvoering ervan zal in 2025 plaatsvinden.

Onvoorziene bouwkundige gebreken

In 2024 was bij een aantal panden veel werk aan schades als gevolg van bouwkundige gebreken. De oorzaak gaat in de meeste gevallen terug tot de bouw of renovatie van het pand. Bij het Spectrum in Hoofddorp is bijvoorbeeld sprake van een vergruizende cementdekvloer onder de vloer van de sportzaal. In dorpshuis Zwanenburg-Halfweg proberen we al geruime tijd diverse lekkages op te lossen. Maar ook bij het Sportcomplex Koning-Willem Alexander is schade ontstaan doordat sprake bleek van een niet deugdelijk aangelegde tegelvloer in het zwembad. Niet alleen het herstellen van deze gebreken kost veel tijd, ook het juridische proces van het verhalen van schade en herstelkosten bij de juiste partij is een kostbaar en tijdrovend proces. Wij constateren dat nieuwe(re) gebouwen efficiënter zijn qua energie en meer toepassingsmogelijkheden kennen, maar dat deze tegelijk een stuk gecompliceerder opgezet zijn dan gebouwen van eerdere bouwjaren. De ervaringen die wij hierbij op doen zetten we in bij nieuwe projecten.

Wet Voorkeursrecht gemeenten

Om de ruimtelijke en maatschappelijke opgave in het Stationskwartier en Graan voor Visch Zuid (beide onderdeel van de Spoorzone Hoofddorp) te verwezenlijken, heeft de raad in mei 2022 een voorkeursrecht gevestigd op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) voor het gebied Stationskwartier en het gebied Graan voor Visch Zuid.

De Verwervingsstrategie Spoorzone Hoofddorp 2023 biedt een kader voor de gewenste ontwikkeling van de eerste ontwikkelclusters en om actief gronden te verwerven. Deze strategie vormt de basis voor het verkrijgen van eigendom in het plangebied en de eerste twee ontwikkelclusters. In 2024 is in dit kader een kantoorgebouw aan de Diamantlaan 6 aangekocht. Daarnaast hebben diverse onderhandelingen over potentiële aankopen plaatsgevonden waarvan er op dit moment nog één loopt.