Beleidsdoel B: Door woonbeleid waarborgen van een toegankelijke en toekomstbestendige woningmarkt voor huidige en nieuwe inwoners van Haarlemmermeer.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Er is sprake van een krappe woningmarkt. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van koop- en huurwoningen staat onder druk. Wij willen het beperkte aanbod zo eerlijk mogelijk verdelen. Met het oog op de vergrijzing is een toekomstbestendige woningvoorraad van belang.

Activiteiten

01. Implementeren nieuwe regels woonruimteverdeling en uitvoeren urgentieregeling

02. Uitvoeren van prestatieafspraken en voorbereiden nieuwe prestatieafspraken met woningcorporaties

03. Uitvoeren van de starterslening

04. Realiseren van wonen met zorg

05. Huisvesten statushouders

Toelichting

01. Implementeren nieuwe regels woonruimteverdeling en uitvoeren urgentieregeling

De regionale regels en het systeem voor het toewijzen van sociale huurwoningen van woningcorporaties zijn in 2023 aangepast. Deze verandering heeft geen noemenswaardige problemen opgeleverd. Dit jaar hebben wij verder gewerkt aan het afstemmen van onze werkwijzen op de nieuwe regels. We hebben onder andere de bezwaartool verbeterd. Woningzoekenden kunnen eenvoudiger bezwaar indienen tegen wijzingen van hun woonpunten. Overigens heeft dit niet geleid tot meer bezwaren. Het doel van het nieuwe puntensysteem is om woningzoekenden met een dringende huisvestingsvraag en starters zo goed mogelijk te kunnen helpen. In 2026 wordt het puntensysteem geëvalueerd.

02. Uitvoeren van prestatieafspraken en voorbereiden nieuwe prestatieafspraken met woningcorporaties

Begin 2024 hebben wij nieuwe meerjarige prestatieafspraken getekend met de woningcorporaties Ymere, Eigen Haard, DUWO, Woonzorg Nederland en Rochdale en met de huurdersorganisaties Vereniging Huurders Haarlemmermeer en Alert. Op basis van deze afspraken hebben wij voor dit jaar werkafspraken gemaakt. De werkafspraken over beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en woningkwaliteit lagen eind 2024 goed op schema of waren naar tevredenheid afgerond.

03. Uitvoeren van de starterslening

Met de starterslening maakten wij het, voor een aantal woningzoekenden die dat zonder deze regeling niet hadden gekund, mogelijk om een eerste woning te kopen. Niet iedereen die van de regeling gebruik wil maken, voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een starterslening. Enkelen die daar niet aan voldeden, hebben een beroep gedaan op de hardheidsclausule, sommigen met succes. Bij het behandelen van deze zaken ontdekten wij dat de wijziging van de voorwaarden in 2021 voor een enkeling ongunstig uitpakt, terwijl de wijziging was bedoeld als verruiming. Dit is voor ons aanleiding om de regeling nog eens te bekijken.

04. Realiseren van wonen met zorg

We willen inwoners met een woonzorgbehoefte in staat stellen om langer zelfstandig te wonen. Om dit te bereiken, moeten voldoende passende woningen beschikbaar zijn en moet daar zorg geleverd kunnen worden. Wij nemen daarom in gebiedsenveloppen en stedenbouwkundige programma’s van eisen op dat zorggeschikte woningen onderdeel uitmaken van het woningbouwprogramma. De gebiedsenvelop Lisserbroek is daar een goed voorbeeld van. Bij de verdere uitwerking is het belangrijk om te weten aan welke eisen woningen moeten voldoen zodat daar zorg geleverd kan worden. Daarover is er nog geen overeenstemming tussen zorgpartijen, verhuurders en gemeente.

05. Huisvesten statushouders

De taakstelling voor het huisvesten van statushouders in 2024 was 350 personen, inclusief een achterstand van 26 personen uit 2023. Hiervan hebben wij 248 personen gehuisvest, waaronder twaalf alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) met een verblijfsvergunning. We sluiten het jaar 2024 af met een achterstand van 102 personen. Naast het huisvesten van statushouders die onder de taakstelling van 2024 vallen, hebben wij ook 82 personen gehuisvest die niet meetellen voor de taakstelling van 2024 omdat zij al meetelden voor de taakstellingen van 2022 en 2023. Deze personen stroomden in 2024 door van een tijdelijke woonplek naar permanente huisvesting. Voor het huisvesten van statushouders die vallen onder de taakstelling van 2024, hebben wij 90 woningen ingezet. Voor statushouders die in 2024 van een tijdelijke woonruimte naar een permanente woning zijn doorgestroomd, hebben wij 31 woningen ingezet. In totaal hebben wij dit jaar 121 woningen gebruikt om statushouders te huisvesten.

Door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werden 1.076 asielzoekers opgevangen op drie asielopvanglocaties in onze gemeente.