Beleidsdoel A: Door woonbeleid en woningprogrammering randvoorwaarden scheppen, zodat er voldoende en gedifferentieerd aanbod is van woningen. De woningvoorraad sluit hiermee aan op de behoeften van verschillende doelgroepen.
Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?
Wij vinden het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Om dit te bereiken, willen wij de woningvoorraad uitbreiden en er meer differentiatie in aanbrengen. Dit doen wij met nieuwbouw in een goede mix van appartementen en grondgebonden woningen, koop en huur: goedkoop, middelduur en duur. Wij bouwen in woonmilieus die passen bij de locatie waar gebouwd wordt.
Activiteiten
01. Beleidsmatig adviseren bij de versnelling van de woningbouw |
02. Uitvoeren Woonbeleidsprogramma 2019-2025 en nota Betaalbaar wonen |
03. Woonruimte voor starters, senioren, kwetsbare groepen en bijzondere woonvormen opnemen in woningbouwprogramma |
04. Regionale afstemming woonbeleid en woningbouwopgave (provincie, MRA, AM) |
Toelichting
01. Beleidsmatig adviseren bij de versnelling van de woningbouw
Wij waren betrokken bij alle gebiedsontwikkelingen en projecten met meer dan 30 woningen. Daarbij hebben wij speerpunten en eisen uit het Woonbeleidsprogramma en de nota Betaalbaar wonen en ambities uit het Manifest Samen leven, wonen en zorgen in Haarlemmermeer opgenomen in afspraken met ontwikkelaars. Dit jaar vroegen de transformaties in Cruquius, de Nieuwe Kom in Nieuw-Vennep en de gebiedsontwikkeling Lisserbroek veel aandacht en inzet.
02. Uitvoeren Woonbeleidsprogramma 2019-2025 en nota Betaalbaar wonen
Een voorgenomen actie in de nota Betaalbaar wonen is het inzetten van financieringsconstructies om woningen betaalbaar te maken en te houden. Wij hebben dit jaar overwogen om dergelijke constructies op te nemen in de voorwaarden voor aanbesteding bij enkele bouwlocaties waar wij zelf de grond in eigendom hebben. Wij hebben daar uiteindelijk niet voor gekozen. De beschikbare constructies maken de woning betaalbaar voor de eerste bewoner, maar niet voor de tweede en volgende bewoner. De bijdrage aan de doelen zou daardoor beperkt zijn. De inzet van financieringsconstructies vergt echter wel veel extra ambtelijke capaciteit.
Wij hebben de verbeterde Prestatieafspraken Haarlemmermeer 2024 tot en met 2027 vastgesteld. Via deze gezamenlijke afspraken geven de gemeente, Haarlemmermeerse woningcorporaties en de verenigingen van huurders vanuit een gedeeld perspectief concreet invulling aan de gemeentelijke woonambities. Met deze prestatieafspraken dragen partijen in Haarlemmermeer ook in belangrijke mate bij aan de opgaven zoals verwoordt in de Nationale Prestatieafspraken en de Woondeal Metropoolregio Amsterdam.
We hebben ook de ‘Subsidieregeling van groot naar beter Haarlemmermeer 2024’ vastgesteld. Huurders van sociale huurwoningen met een leeftijd van 55 jaar en ouder die willen doorstromen naar een kleinere sociale huurwoning kunnen hierdoor ook in 2025 gebruik maken van deze subsidie. Deze subsidie is voor de kosten van verhuizing. Hiermee willen wij ook doorstroming op de woningmarkt stimuleren. Halverwege 2024 hebben wij de startnotitie voor het actualiseren van het Woonbeleidsprogramma vastgesteld en heeft de raad besloten tot het verlengen van het huidige woonbeleid.
03. Woonruimte voor starters, senioren, kwetsbare groepen en bijzondere woonvormen opnemen in woningbouwprogramma
Door woningcorporatie Ymere zijn jongerenwoningen en woningen voor bijzondere doelgroepen opgeleverd in nieuwbouw aan de Veldbloemstraat in Nieuw-Vennep. Wij hebben de anterieure overeenkomst gesloten voor de bouw van het project De Foyer aan de Burgemeester van de Willigenlaan in Hoofddorp. Naast koopappartementen worden hier geclusterde woningen voor ouderen gebouwd in de segmenten sociale huur en middenhuur. De gebiedsenvelop Lisserbroek is vastgesteld. Hierin is opgenomen dat in Lisserbroek-Noord en Lisserbroek Binnenturfspoor rekening wordt gehouden met 6% zorgwoningen, waarvan minimaal 4% zelfstandig.
04. Regionale afstemming woonbeleid en woningbouwopgave (provincie, MRA, AM)
In 2023 hebben het Rijk, de provincies en de gemeenten in de MRA de Woondeal MRA gesloten. Hierin zijn afspraken gemaakt over onder andere de woningbouwopgave, bouwlocaties, betaalbaarheid, doelgroepen en duurzaamheid. Ook de kritische succesfactoren voor het behalen van de afgesproken doelen zijn in de Woondeal MRA beschreven. Dit jaar hebben wij in MRA-verband regelmatig de voortgang van deze afspraken besproken. Enkele onderwerpen die hierbij aan de orde kwamen, waren de opgave ouderenhuisvesting, huisvesting van aandachtsgroepen, houtbouw en het stroomlijnen van processen.