Beleidsdoel B: Haarlemmermeer realiseert ruimtelijke projecten die bijdragen aan het maatschappelijk doel.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

De gemeente Haarlemmermeer staat voor grote ruimtelijke opgaven. In de Omgevingsvisie Haarlemmermeer 2040 en de verdichtingsvisie wordt onder meer uitgegaan van binnenstedelijke woningbouwopgaven in Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Badhoevedorp. Ook de opgaven die samenhangen met de 'Versnelling Woningbouw' in Lisserbroek, Cruquius, Nieuw-Vennep West en Hoofddorp Noord zijn groot. Tenslotte is er de transformatieopgave van kantoren- en bedrijventerreinen in Beukenhorst-West (Hyde Park), Hoofddorp-Noord en Pionier-Bolsterrein in Nieuw-Vennep. Daarnaast zijn er andere grote projecten zoals de ontwikkeling van bedrijvenparken aan de oostzijde van Haarlemmermeer en de ontwikkeling van PARK21.

Activiteiten

01. Realiseren van woningbouwprojecten

02. Realiseren van kantoren- en bedrijventerreinen

03. Realiseren van groen- en recreatieprojecten

Toelichting

01. Realiseren van woningbouwprojecten

Eén van onze grootste uitdagingen voor de komende jaren is het realiseren van een meer divers woningbestand en het bouwen van betaalbare woningen. Tot 2040 willen we minimaal 20.000 woningen bouwen, waarvan meer dan 3.000 in de periode 2022-2026. We geven daarbij prioriteit aan het bouwen van betaalbare en sociale huur- en koopwoningen voor starters en jonge gezinnen, zodat de doorstroming bevorderd wordt. Bij de bouwplannen kiezen we voor behoud van het landelijke karakter in de kleine dorpen, voor verdichting in Nieuw-Vennep en verstedelijking in Hoofddorp.

Momenteel realiseren we in totaal ongeveer 100 (deel)projecten, waarvan de meeste in Hoofddorp, zoals Lincolnpark, Victoriapark , Hoofddorp Noord en Hyde Park. In Nieuw-Vennep realiseren we woningen op het Pionier-Bols terrein en in de Nieuw Kom. In Cruquius is Wickevoort in aanbouw. In de overige delen van de gemeente zijn er meerdere kleinschalige projecten. Wij pakken de komende jaren door met de woningbouwopgave, waarbij we afstemmen op beschikbare financiële middelen en capaciteit. Waar nodig zullen wij temporiseren. We maken plannen voor toekomstige projecten waaronder nu ook Rijsenhout. En er wordt gestart met woningbouw in onder meer Lisserbroek, Badhoevedorp, Spoorzone Hoofddorp, Hoofddorp Stadscentrum. In de Investeringsstrategie Schaalsprong Wonen hebben we dit onze focus genoemd. Daarnaast zijn er potentiegebieden benoemd zoals Post van Krayenhoff en Nieuw-Vennep West.

We blijven monitoren of, op welke wijze en in welke mate externe factoren zoals bouwkostenstijgingen en ontwikkelingen in de wetgeving, onze woningbouwontwikkelingen raken. Ook blijven we actief in het nastreven van subsidies en andere kansen voor de woningbouw.

02. Realiseren van kantoren- en bedrijventerreinen

In oktober 2023 is de nieuwe Koers Werklocatiemarkt (7963359) vastgesteld door de raad. Hiermee werd het eerste deel van de Integrale Beschouwing van de Werklocatiemarkt afgerond. Het vormt een onderdeel van de bredere economische koers ‘Economische koers Haarlemmermeer 2024, van grijs groeien naar groen ontwikkelen' (10973869), zoals vastgesteld in september 2024. De Economische Koers kent drie pijlers: diversificatie, selectiviteit en kwaliteit.

Met diversificatie zet de gemeente in op het aantrekken van bedrijven die uit andere sectoren komen dan de luchtvaart of logistiek, zoals de sectoren Life Sciences & Health/Pharma en ICT/ datagedreven economie/robotisering. Selectiviteit heeft te maken met de toenemende schaarse ruimte, waardoor goede keuzes moeten worden gemaakt bij de ontwikkeling en gronduitgifte, alsmede het soort bedrijven dat de gemeente wil aantrekken. We zullen daarbij sturen op de kwaliteit van de groei, zoals de maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de banen van een bedrijf biedt. Thema’s als duurzaamheid, circulariteit en vergroening, innovatie, aantrekkelijk werkgeverschap en sociaal maatschappelijke verbondenheid spelen hierbij een belangrijke rol. Met het inzetten op kwaliteit boven kwantiteit slaat de gemeente duidelijk een nieuwe weg in. Middels een uitvoeringsprogramma zal de nieuwe Economische Koers worden geïmplementeerd. Het te ontwikkelen monitoringinstrument van de koers wordt de nieuwe meetlat waarlangs alle economische beleidskeuzes worden getoetst. Binnen deze koers vormt het toekomstbestendig ontwikkelen van nieuwe werklocaties en het herstructureren, transformeren en verduurzamen van bestaande locaties een zwaartepunt, want onze gemeente kent maar liefst ruim zeventig werklocaties.

In 2024 is hier verder uitwerking aan gegeven: de algemene ruimtelijke economische uitwerking van onze werklocaties werd in december 2024 afgerond middels een eindrapportage en deze zal worden aangeboden aan de raad begin 2025. De inhoud van het rapport is (onder andere door middel van dialoogsessies) afgestemd met grote ontwikkelaars en kleinere mkb-partijen. We zetten in op kwaliteit, selectiviteit en diversificatie om de kwaliteit en toekomstbestendigheid van onze werklocaties (bestaande en te ontwikkelen) te verbeteren.

Parallel aan beleidsvorming hebben we in de afgelopen periode reeds aan grote gebiedsontwikkelingsprojecten binnen onze gemeente meegewerkt. In deze projecten nemen we deel om onze Economische Koers in de praktijk te brengen. Voorbeelden van werklocatieprojecten waaraan is en wordt gewerkt zijn: Schiphol Trade Park, Badhoevedorp Zuid, Beukenhorst Oost Oost en De President. Daarnaast hebben we in regionaal verband ook aan strategievorming gewerkt.

03. Realiseren van groen- en recreatieprojecten

In 2024 is gewerkt aan de ruimtelijke en inhoudelijke planvorming voor PARK21: het bestemmingsplan voor het omvangrijke projectgebied is voltooid en vastgesteld. Er zijn enkele zienswijzen ingediend die in 2025 door de Raad van State worden behandeld. Voor de deelgebieden Groot Vennep en Park-Evenemententerrein, waar de gronden in eigendom van de gemeente zijn, zijn de definitieve ontwerpen opgesteld. Zie hierover ook de jaarlijkse Voortgangsrapportage PARK21 (X.2023.07794).Voor het Geniepark oost bij Aalsmeerderbrug is gewerkt aan de ruimtelijke inpassing in samenhang met de aangrenzende ontwikkeling van een nieuw TenneT trafostation. In het parkgebied Veldpost aan de zuidrand van Badhoevedorp is een eerste, westelijk gelegen deel van deze recreatief-ecologische zone aangelegd. Voorts is een landschappelijk inpassingsvoorstel opgesteld voor de woningbouwontwikkelingsgebieden in Haarlemmermeer-West, waarin het geplande bovenplans groen en de natuur- en recreatieve verbindingen zijn opgenomen, waaronder het Groene Kwadrant in Lisserbroek. In 2025 wordt het overleg met de betrokken marktpartijen hierover voortgezet. In regionaal verband is onder meer gewerkt aan een visie en projectenlijst voor de versterking van de groenblauwe ‘Westeinderscheg’. Zie verder ook programma Maatschappelijke ontwikkelingen, beleidsdoel E.