Grondexploitaties

Grondexploitatieprojecten herzien

In de Verordening Grondzaken 2020 staat in artikel 12 dat een grondexploitatie elke vier jaar wordt herzien, of eerder voor zover noodzakelijk, op basis van één van de volgende vijf overwegingen:

a. de kosten en/of de opbrengsten op netto contante waarde wijken substantieel af van de laatst gerapporteerde grondexploitatie. Onder substantiële afwijkingen wordt het volgende verstaan:

  1. Afwijkingen groter dan 10% van de kosten en/of de opbrengsten bij projecten tot € 30 miljoen.

  2. Afwijkingen groter dan 5% van de kosten en/of de opbrengsten bij projecten tussen de € 30 miljoen en € 50 miljoen.

  3. Afwijkingen groter dan 3% van de kosten en/of de opbrengsten bij projecten groter dan € 50 miljoen.

b. het programma meer dan 10% afwijkt van het laatst bestuurlijk vastgestelde programma;

c. het eindpeil van de fasering meer dan drie jaar naar achteren verschuift ten opzichte van het laatst bestuurlijk vastgestelde eindpeil;

d. de raad aan het college verzoekt om een herziening;

e. het college een herziening ter besluitvorming aan de raad wil aanbieden zoals bij substantiële andere aanpassingen van het referentiekader welke niet ‘vallen’ onder lid 1 sub a t/m c.

Grondprijzen

Elk jaar beslist de gemeenteraad over de hoogte van de grondprijzen in de Grondprijzennota. In deze jaarlijkse nota zijn de marktontwikkelingen voor de belangrijkste ruimtelijke bestemmingen in Haarlemmermeer besproken en zijn voorstellen gedaan voor de grondprijzen. Zo zijn in de Grondprijzennota 2023 grondprijzen onderscheiden voor doeleinden als kantoren, bedrijven, voorzieningen en woningen (inclusief vrije kavels) en ook voor andere bestemmingen als parkeren en groenvoorzieningen. De Grondprijzennota is geheim van aard en bedoeld als onderhandelingskader en naslagwerk voor degenen die namens de gemeente onderhandelen met derden over de verkoop van grond en gebouwen.

Grondzaken, vijf projectcategoriën

In het Meerjarenperspectief Grondzaken (MPG) wordt, per standlijn 1 januari, naast de stand van de Algemene reserve grondzaken en de RIH, ook gerapporteerd over de financiële stand van vijf projectcategorieën:

  1. Actieve grondexploitaties

  2. Projecten in voorbereiding

  3. Projecten met overeenkomst

  4. Initiatievenbudget

  5. Mutaties strategische gronden

De rapportage per 1 juli wordt het tussentijds Meerjarenperspectief Grondzaken genoemd (tMPG). Het tMPG is een verkorte rapportage waardoor mutaties in de strategische gronden en de totaalstand van de algemene reserve Grondzaken alleen bij het MPG worden gepresenteerd.

In het (t)MPG wordt primair gerapporteerd over financiën en op hoofdlijnen over de inhoudelijke voortgang van projecten. Het college geeft via het (t)MPG, de raad inzicht in de saldi en ontwikkeling van de financiële mutaties in projecten.