Beleidskader Strategisch Grondbeleid 2019-2023

De visie op grondbeleid staat beschreven in het beleidskader Strategisch Grondbeleid (het beleidskader). In het beleidskader zijn de instrumenten van grondbeleid beschreven en beleidsuitgangspunten aangegeven. In het beleidskader is gekozen voor situationeel grondbeleid, waarbij Haarlemmermeer daar waar dat ruimtelijk wenselijk is met gebruikmaking van de meest geëigende instrumenten de gewenste ontwikkeling mogelijk maakt.

De gemeente zal haar (publiekrechtelijke) instrumentarium benutten om de gewenste ruimtelijke ontwikkeling zo goed mogelijk te sturen. Het kostenverhaal vindt bij voorkeur plaats via een anterieure overeenkomst.

In het beleidskader staan onder andere de volgende uitgangspunten:

  1. bij de onderhandelingen over een anterieure overeenkomst een bijdrage aan ruimtelijke ontwikkelingen af te spreken. De hoogte van de bijdrage is te baseren op de tabel Bijdrage ruimtelijke ontwikkeling (bijlage 1 bij het beleidskader);

  2. de categorieën waar de bijdrage wordt toegepast zijn onder andere: woningen, kantoren, bedrijventerreinen en voorzieningen (commercieel);

  3. de uitgifte van grond gaat in het algemeen via verkoop, in sommige gevallen is ook uitgifte in erfpacht, recht van opstal of verhuur mogelijk (goedkope woningen, maatschappelijke voorzieningen, commerciële vrijetijdvoorzieningen, (sommige) bedrijventerreinen en motorbrandstofverkooppunten).

Het beleidskader is in 2023 geactualiseerd en wordt januari 2024 ter vaststelling aan de raad aangeboden.

Verordening Grondzaken

In 2020 heeft de raad de ‘Verordening Grondzaken 2020’ vastgesteld. In artikel 20 van de Financiële verordening 2021 van onze gemeente is vastgelegd dat wij minimaal eens in de zes jaar de raad een Verordening Grondzaken laten vaststellen. In de Verordening Grondzaken liggen de regels vast en zijn instrumenten opgenomen voor de raad en het college om grondzaken in brede zin vorm te geven en te controleren.

Op 5 december 2023 is een nieuwe Notitie Grondbeleid door de commissie BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) gepubliceerd. Deze notitie is een actualisatie van de Notitie grondbeleid uit 2019. Alle wijzigingen in de notitie die te maken hebben met de Omgevingswet treden in werking gelijktijdig met de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Alle overige wijzigingen treden in werking met ingang van begrotingsjaar 2025. Toepassing met ingang van de jaarrekening 2024 is mogelijk maar niet verplicht.

Mede ingegeven door de nieuwe notitie van de commissie BBV actualiseren we de Verordening Grondzaken in 2024.