Algemene reserve grondzaken

De algemene reserve Grondzaken is een risicobuffer voor resultaten van grondexploitaties en wordt waar nodig gebruikt om de Voorziening negatieve resultaten plannen, de Voorziening overige ruimtelijke projecten voorbereidende grondexploitaties en de Voorziening overige ruimtelijke projecten anterieure overeenkomsten aan te vullen. Afhankelijk van de resultaten vindt respectievelijk een dotatie aan (bij positief resultaat), dan wel een onttrekking uit (bij negatief resultaat) de algemene reserve Grondzaken plaats. Op grond van regels met betrekking tot de minimale en maximale stand van de algemene reserve Grondzaken kan er aanvulling dan wel afroming van de reserve plaatsvinden. Een aanvulling wordt onttrokken uit de Algemene dekkingsreserve, een afroming wordt gedoteerd aan de reserve Schaalsprong (conform raadsbesluit reserve Schaalsprong (2020.0000409)). Eventuele toevoegingen aan de voorzieningen komen ook ten laste van de algemene reserve Grondzaken. Deze werkwijze is vastgelegd in de Verordening Grondzaken 2020.

De stand van de Algemene reserve grondzaken per 1 januari 2024 is als gevolg van de effecten over 2023 uitgekomen op - € 1,1 miljoen. Hierdoor is een storting vanuit de Algemene dekkingsreserve van € 1,1 miljoen noodzakelijk. De beginstand van de Algemene reserve grondzaken voor 2024 is hierdoor € 0.

Initiatievenbudget

Het college is door de raad gemandateerd (2006.692372) om jaarlijks tot een bedrag van € 430.000 kredieten te verlenen voor initiatieven. Van deze initiatieven wordt verwacht dat deze kunnen leiden tot een renderende ruimtelijke ontwikkeling of hieraan bijdragen. Bij vaststelling van het initiatief wordt het budget ten laste gebracht van de algemene reserve Grondzaken.

In 2023 zijn drie initiatieven geopend met een aangevraagd budget van € 115.000. Van de zes actieve initiatieven in 2023 is er één initiatief succesvol uitgewerkt naar een volgende fase en kunnen twee initiatieven niet verder uitgewerkt worden en daarom afgesloten.