Gemeente als werkgever

Het afgelopen jaar heeft voor de organisatie vooral in het teken gestaan van het verder invulling geven aan de organisatie ontwikkelopdracht 'Toekomstbestendig Groeien' met onder andere het verder versterken van de ambtelijke organisatie om de huidige en toekomstige opgaven te kunnen realiseren.

Het werken voor Haarlemmermeer met de ambitie om door te groeien naar meer dan 200.000 inwoners vraagt om een investering in mens en organisatie. Want de groei van onze ambitieuze en dynamische gemeente is complex en veelzijdig en vraagt veel van huidige en toekomstige medewerkers.

Het versterken van de ambtelijke organisatie is het afgelopen jaar zichtbaar geworden in het vervullen van zo’n kleine 300 vacatures vanwege verloop en om de groei van de organisatie te faciliteren. Daarnaast hebben we functiegerichte maatcampagnes ontwikkeld, deelgenomen aan verschillende wervingsevenementen waaronder de Nationale Carrièrebeurs en de BedrijveninZicht-MRA-bijeenkomst. Door de inzet van videocampagnes hebben we ervoor gezorgd dat we veel nieuwe collega’s hebben mogen verwelkomen en hebben we de inrichting en het beeldmateriaal van onze website werkenbijhaarlemmermeer volledig vernieuwd met op dit moment zo'n 1.000 bezoekers per dag. Het aantal volgers van onze sociale media kanalen is enorm gegroeid naar 15.500.

In onze arbeidsmarktbenadering is ons uitgangspunt dat wat we buiten beloven we binnen waarmaken, en wat we binnen goed doen buiten vertellen. We investeren in onze externe profilering en arbeidsmarktcommunicatie, om Haarlemmermeer nog sterker als werkgever neer te zetten en potentiële medewerkers voor ons te enthousiasmeren. Daarnaast hebben we afgelopen jaar veel aandacht besteed aan het binden en boeien voor onze bestaande groep werknemers.

We hebben onder andere een nieuw onboarding programma opgezet met aandacht voor onze nieuw ingestroomde medewerkers, we zijn gestart met een Leiderschapsprogramma waarbij aandacht is voor zichtbaar en positief leiderschap, het voeren van kwalitatieve gesprekken met medewerkers naar wat hen bindt en boeit bij onze organisatie en wat er nog beter kan en ook met een energiek en aantrekkelijk intern loopbaanevenement met inspirerende sprekers. Dit alles doen we vanuit de ambitie en wens om voor zittende medewerkers een nóg betere werkgever te worden. Daarnaast verwachten wij dat dit bijdraagt aan het verlagen van de uitstroom, het versterken van de ambtelijke organisatie en is het ook noodzakelijk om talenten en expertises aan ons te binden, te boeien en fitheid en vitaliteit te behouden.