Beleidsdoel B: Het verzekeren van de doelmatige en slagvaardige hulpverlening op het gebied van brandweerzorg, crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Onder dit beleidsdoel valt de aanpak van fysieke veiligheid. Onze inzet is om branden, zware ongevallen en rampen zoveel mogelijk te voorkomen. Haarlemmermeer en de VRK hebben een groot risicoprofel, vooral veroorzaakt door de aanwezigheid van de luchthaven Schiphol en Tata Steel in de IJmond en het Noordzeekanaal(gebied). Bij een calamiteit willen wij zo adequaat mogelijk kunnen reageren. Zo is in 2023 regionaal opgeschaald bij een uitslaande brand waarbij sprake was van de aanwezigheid van vuurwerk in een woning. Ook hebben we betogingen op de luchthaven door een adequate samenwerking tussen de betrokken diensten in goede banen geleid.

Activiteiten

01. Het voorkomen van brand

02. Deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling VRK

03. Uitvoeren van inspecties op de brandveiligheidsvoorschriften

04. Goede voorbereiding op crisis en incidenten

Toelichting

01. Het voorkomen van brand

Bij de advisering op de bouwactiviteiten is er een trend merkbaar dat er steeds meer wordt afgeweken van de standaardvoorschriften en een beroep wordt gedaan op ‘gelijkwaardige oplossingen’. Dit ziet de brandweer in het algemeen, en in de gemeente Haarlemmermeer specifiek in de realisatie van grote niet gecompartimenteerde opslag- en distributiegebouwen. Dit maakt het beoordelen van bouwinitiatieven intensiever.

In de evenementenbranche ziet de sector Risicobeheersing van de brandweer regionaal een toename van de evenementen na de coronaperiode. Daarbij ontstaat tevens een vergroting van het risicobeeld van deze evenementen evenals een toename van gelijktijdigheid van grote evenementen. Daardoor nam de piekbelasting op de capaciteit van de betrokken diensten toe. Desondanks hebben alle risicovolle evenementen de benodigde aandacht gekregen.

Bij brandveilig leven waarbij de brandweer woningbezoeken uitvoert, met name bij ouderen, zien we dat het steeds lastiger wordt om achter de voordeur van particuliere woningen te komen. De brandweer is gestart met het maken van plannen om hier een andere benadering in te kiezen. Onder andere door samen met woningbouwcorporatie Ymere te onderzoeken of we door middel van centrale voorlichting het veiligheidsbewustzijn en de zelfredzaamheid van senioren kunnen vergroten.

We merken dat inwoners en organisaties, zoals bedrijven en verenigingen van eigenaren (VVE’s), de brandweer steeds makkelijker kunnen vinden met ad-hoc vragen over brandveiligheid. Dat gaat over een diversiteit van onderwerpen gerelateerd aan brandveiligheid. De brandweer is blij met deze laatste ontwikkeling omdat dit de brandveiligheid alleen maar ten goede kan komen.

02. Deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling VRK

In onze regio hebben de gemeenteraden van de negen deelnemende gemeenten in 2023 raadssessies gehouden over de in 2022 aangepaste wet Gemeenschappelijke Regelingen met als doel, op voorhand, voor de raden relevante wijzigingen mee te geven voor het opstellen van de nieuwe gemeenschappelijke regeling VRK. Deze wijziging heeft tot doel de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen te versterken. Op 6 juli 2023 vond de raadssessie in onze gemeenteraad plaats.

03. Uitvoeren van inspecties op de brandveiligheidsvoorschriften

Het afgelopen jaar zijn alle periodieke controles op brandveiligheid conform de planning uitgevoerd. Wij verzoeken de brandweer steeds vaker om aan te sluiten bij integrale controles (bouwcontroles of ondermijningscontroles). Dat bevordert de samenwerking en de brandveiligheid. De aandacht voor het onderwerp ontruiming bij brand is door de coronaperiode op achterstand geraakt. In 2024 krijgt dit onderwerp hernieuwde prioriteit als onderdeel van de uit te voeren controles door de brandweer.

04. Goede voorbereiding op crisis en incidenten

In 2023 is de continuïteit en goede voorbereiding op ‘reguliere’ incidenten en crisis door de VRK gewaarborgd. Er was een uitgebreid programma voor opleiden, trainen en oefenen, waarbij de meeste activiteiten, na de coronaperiode, weer fysiek konden plaatsvinden. Door de evaluatiepunten uit incidenten en oefeningen te verwerken in de planvorming en opleidingen blijven de plannen actueel en de mensen werkzaam in de crisisbeheersing goed voorbereid op alle typen crises.

De gemeentelijke crisisorganisatie is in 2023 meerdere malen ingezet bij diverse kleinere en middelgrote incidenten.

Het Crisisbestrijdingsplan Schiphol wordt jaarlijks geactualiseerd en eenmaal per vier jaar vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de VRK. Versie 4.0 van het plan is eind 2022 vastgesteld door het Algemeen Bestuur en per 3 april 2023 in werking getreden. In 2023 is gewerkt aan de actualisatie van het plan. Versie 4.1 is op 7 december 2023 vastgesteld door de burgemeester binnen de stuurgroep Crisisbestrijdingsplan Schiphol. Deze versie treedt op 1 april 2024 in werking.